Ki hova költözne, ha csak a kettő közül választhatna Szeged vagy Budapest?
Most egy kis faluban élek, ideiglenesen hazajöttem.
Éltem már Budapesten és Szegeden is, Szegeden jóval többet, nagyjából 6-7 évig, Budapesten 3-at.
Érveim szétszedve, egyben a negatív és pozitív is.
Szeged:
- közelebb van szüleimhez
- kevés munkahely (nagyon nagy súlyt alkot)
- kevesebb barátom akad már ott
- olcsóbb albérlet
- alacsonyabb fizetések
- tisztaság, jó tömegközlekedés, kevésbé zsúfolt
Budapest:
- több munkahely, jobb fizetések (nem kell félni, ha nem válik be a munkahely hónapokig nem tudok váltani)
- messzebb van szüleimtől (3-4 óra utazás)
- jóval több gyerekkori barát, szociális kapcsolatok
- drága albérletek, lehetséges, hogy lakótársast kell keressek
- zsúfolt, kerület függő, hogy mennyire találkozik sokat az ember lehangoló, szúrós arcú emberekkel
- pörgősebb, de olykor ez tud negatívan is hatni, hogy leszívja az embert
Ki melyik mellett döntene?
Párkapcsolatom nincs, egyedül költözök.
32/L
Köszi mindenkinek az építő jellegű hozzászólásokat.
Őszintén nekem is Budapest felé húz a szívem.
10-es, sajnos nekem a home office hosszú távon nem pálya, Covid alatt sem szerettem, ellustultam és a munkamorálomat is visszavette, de persze érthető Budapesten a tömeg egy alap jelenség.
Én is Budapest mellé teszem végül le a voksot (racionálisnak ez tűnik jelenleg), hamarosan elkezdem szervezni a felköltözést.
Köszi mindenkinek! :)
Ha így éreztrd helyesnek, biztosan jól döntöttél. Azért hátha még valakinek hasznos lesz a válaszom, írok pár sort, mert érintett vagyok mindkét hely kapcsán.
Alapvetően szegedi vagyok. Budapestre mindig is úgy tekintettem, hogy annyira összetett és változatos, hogy ha az ember megtalálja a számára ideális környéket, akkor ott csak jó dolga lehet.
Erre a való élet is ráerősített. Gyakorlatilag ott töltöttem a huszonéves koromat, egy olyan részén amit imádtam... az akkori csajommal, akivel imádtuk egymást.
De sajnos ennek is megvannak a hátulütői. Egy-egy ilyen környék (esetünkben az egyik külső kerület, tehát nagyon nem a sztereotípia szerinti "pest") nem tud elég mindig nagy lenni ahhoz, hogy minden esetben találjon munkát az ember. Marad az utazgatás... ettől, és a szegedi utaktól Budapest rozsdazónáin át (mindegy, autó vagy vasút) én annyira kiégtem hogy időnként Budapest gondolatától is rosszul voltam.
A COVID előtt még adtam egy utolsó esélyt, "kerületünknek", de végül Szeged lett a befutó. Ugyanis hamarabb találtam itt munkát! Én azt látom, ez teljesen szakterület függő, ahogy fejlődik a gazdaság, egyre több és komolyabb cég jelenik méh Szegeden is, embert sok esetben nehezebb is találni mint Bp-n ezért jobban megbecsülik, egyre jobb a morál ezeknek a helyeknek hála és mindent (vendéglátás, más szolgáltatások stb.) fölfelé húz az hogy látványosan egyre többen keresnek egyre több pénzt.
COVID alatt aztán volt alkalmam kitapasztalni azaz itteni életet :) Szuper helyen lakom itt is, nem panaszkodhatok, de igazából ha eközött és a régi budapesti "helyem" között kéne választani akkor nagyon-nagy bajban lennék.
Munkahelehetőségek, besétálható környék, természeti helyek: nekem ezek a fő szempontjaim és ez alapján teljesen pariban van Szeged és Budapest általam kedvelt része.
Az is egy szempont, hogy Szeged belvárosában sokkal több minden sűrűsödik sokkal kisebb helyen mint Budapesten. El tudsz menni operába, gyógyfürdőbe, "pesties" menő beülős helyre egy este alatt, gyalog... mindezt úgy, hogy hazamenni se a gettóba kell. Budapesten ez elég reménytelen vállalkozás lenne, engem legalábbis már kiégetne, illetve azokon a helyeken amiket én élhetőnek találok, sokkal kevesebb ilyen lehetőség van. Persze van helyette erdő meg hegy :)
Ha viszont nem tudnék innen vagy itthonról dolgozni, inkább néznék Szeged környéken (HO lehetőségtől függően akár 100 km-es körben) valamit, és autóznék heti 1-2× mint hogy Budapesten belül kelljen utazgatni. A COVID és a HO tehát egy időre ezt is megoldotta. Nekem személyes célom városon kívül is kezdeni valamibe a városi élet mellett, amire a mai Budapest+környék megintcsak alkalmatlan, egyre drágább és sűrűn lakottabb az agglo, az olcsó részeire meg ugye nem véletlenül nem mennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!