Közös udvaron, kizárólag saját használatra telepíthet nyársalót a szomszéd?
Nem arra kapott engedélyt, hogy kizárólag öncélúan használja, hanem arra, hogy telepítse. Ezt utólag jelentette ki, hogy nem mehet oda senki más sütögetni.
A kérdésem is erre irányult, hogy szabályos e az, ha csak saját célra telepíti és nem enged oda másokat, akinek ugyanúgy tulajdona a telek. Ha erre nem tudsz egy szimpla igent vagy nem-et válaszolni, magyarán nem tudod a választ jogi értelemben, akkor ne írj. Nem a véleményedre vagyok kíváncsi, hanem a jogokra.
Én is közös udvaros társasházban lakom. Az egyik szomszédnak nyáron medencéje van kinnt,a másik bográcsozik folyamatosan,a harmadik hintaágyat rakott ki,és még sorolhatnám. De nemhogy nekem,de még a gyerekeknek sem jutott volna eszükbe,hogy használják azt,ami nem a miénk. Pedig ugyanúgy a mi udvarunk is. Az a pár négyzet méter a szomszédodat is megilleti jogosan. Nem az egész udvart telepítette be,hogy te ne tudd használni.
Sugárzik az irigység belőled.
A közös használatú rész pont attól közös, hogy a közösség minden tagja használhatja...nemcsak jogilag....
De itt más a baj....
A nyársaló építése a közös használatú részre értéknövelő beruházásnak minősül...
Mint ilyen, minden tulajdonostársat megillet a használata és az építési költségeket a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint követelheti a többiektől, aki építi.
Ez lenne a főszabály...
csakhogy itt az van, hogy nem kell hozzájárulni a költségekhez, cserébe kizárólagosan az építő akarja használni...
Kérdező!
Állapodjatok meg az építővel írásban, hogy kizárólagos használatért cserébe nem kell a többi lakónak hozzájárulni a költségekhez..
ha Te is akarod használni a nyársalót, beszéld meg az építővel, hogy arányosan hozzájárulsz a költségekhez...
Ha nem megy bele, fordulhatsz a bírósághoz, hogy tiltsa el az építéstől, mint birtokháborító magatartástól...
A közös rész a tiéd is, és ha te nem engedted meg neki az építést, akkor a te birtokjogodat sérti...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!