Hogyan lehetne megoldani?
Paraszt házban lakunk és az ajtókeret alacsonyan van, körülbelül 150 cm magasságú. Megszoktuk már, de néha azért sikerül nem eléggé lehajolni és beverni a fejünket, de ez főleg akkor rossz, amikor sietni kell ki valamiért. Azt mondták a szüleim, hogy egy kőműves ismerősünk azt mondta, hogy nem lehet kibontani, mert tartja a falakat és plafont, ha kiszednének, akkor beomlana. Biztos megoldható valahogy, nem? Vagy mit tehetnék, hogy legalább csillapítsam a fájdalmat?
Előre is köszönöm!
háááááát én azért hívnék egy fizetős statikust, hogy mondja meg a tutit. A "kőműves ismerős"ökkel az a gond, hogy tekintve, hogy ha nagyon helyeselnek, hogy mg kell csinálni, akkor ingyen (vagy baráti árú) munkát sóznak a saját nyakukba, teljesen logikus, hogy legyintenek, hgoy "áh, azt nem lehet megcisnálni":D Meg különben is, nem az ő dolga, miért szakérsten?
Általában főfalba nem szoktak ajtónyílást vágni. Pont emiatt érdekes is lenne, ha úg yépítették volna meg a házat, hogy az ajtónyílás instabillá teszi:D Ajtó nélkül nehézkes a bejutás, na:D
nyilván függ a fal vastagságától és magasságától, szóval egy 2 méteres falba vágni 180as ajtót tényleg nem biztos, hogy jó ötlet..
De mondom, hívj egy statikust, az megnézi és meg fogja tudni mondani. Az ismerősök csak arra jók, hogy indokot találjunk arra miért nem csinálunk meg soha semmit:D
Hozzá nem értő emberként írom, amit írok, - tehát ez csak egy szimpla agyalás, ami nem kerül pénzébe senkinek, de talán elindít valami pozitívat!
Én azt vizsgálnám meg, hogy a padláson merre futnak a fő, tartó gerendák és azok hová esnek a lakótérben a bejáratnál. Aztán alá dúcolnám ezeket a gerendákat. Ha ezzel meg vagyok, akkor kialakítanám a falban a megfelelő magasságú bejáratnak a nyílást, majd egy megfelelő teherbírású kerettel együtt beilleszteném ajtót. Amikor ezzel meg vagyok, akkor a hézagokat az ajtó és a fal között beszigetelném, helyreállítanám. Amikor mindezzel elkészültem, visszabontanám a dúcolásokat.
A szakszerű megoldás az lenne, ha statikussal és kőművessel elvégzett közös szemlén véleményeztetnéd, hogy szerintük lehet-e valamit tenni - és ha igen, mit!
Statikust kérdezzetek, nehogy a fejetekre zuhanjon a fél ház!
Jól írja a 2. kommentelő.
Nagyon komplex dolog ez, főleg egy olyan háznál, amiről semmiféle tervdokumentáció nem áll rendlekezésre. Minden mindennel összefügg... Gerendák, stb. Ha főfal, elvileg akkor is lehet utólag áthidalót emelni, de ismétlem: egy régi fafödémes háznál ezt csak nagyon jó szakember tudja megmondan i, hogyan...
A hátsó házunk 1930-ban épült.
A lakórészben 3 darab, kb. 210 cm-es ajtó van.
Van még egy füstös konyha meg egy terménytároló kamra.
Itt 170-80 cm magas az ajtó.
Számtalanszor bevertem a fejem.
FELFOGNI NEM TUDOM, MIÉRT KELLETT ILYEN ALACSONYRA CSINÁLNI.
Azért,mert régebben alacsonyabbak voltak az emberek.
A mai ember többet,egészségesebben és változatosabban étkezik.
5, alacsonyabbak, ja, de nem 130-140 centisek!:D Egy 150 centis ajtó ekkora magasságot feltételezne:D
Tolkien úgy írta meg a Gyűrűk Urát, hogy az az emberiség eredetmítosza, de azért nem kell komolyan venni a hobbitok meg törpök létezését:D
Figyelj az én dédnagyapám alig érte el a 160 cm-t,apu fénykorában épp,hogy csak 170 cm volt
Én most harminc évesen 185 cm vagyok
4. vagyok.
Miért kellett 0-ra értékelni a válaszomat?
5 ajtóból 3 normális méretű, 2 nem, tehát nem kell ilyen hülyeséget írni, hogy alacsonyabbak voltak az emberek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!