Mi értelme pontosan a tartózkodási helynek / ideiglenes lakcímnek?
Volt ilyenem mert máv diákbérletet csak így vehettem. De azóta nem vagyok diák, nyáron lejárt az ideiglenes lakcímem.
Érdemes egyáltalán újracsináltatnom? Mi előnye van a diákbérleten kívül? Mire való azon kívül?
"Nem tudom miért keresgélne engem bárki a lakcímemen"
Például bármilyen hivatalos levelet szerinted hogy kapsz meg, ha kamu címre vagy bejelentve?
Igen, nálunk sok helyen kéri az orvos, és aki nem ide tartozik azt elhajtja (Bp). De egy kisebb városban ennek lehet hogy nincs jelentősége.
Meg itt a kerületi lakosoknak is vannak néha kedvezményeik ha az önkormányzat szervez valamit, de ilyennel még sose éltem szóval erre konkrét példát nem tudok írni.
Jaa, hogy a levelekre gondolsz. Hát azokat az elmúlt 5 évben is MINDIG, KIVÉTEL NÉLKÜL az állandó lakcímemre küldtek ki, SOHA nem a tartózkodási helyemre.
Még valamikor pár éve erről írtam is ki kérdést, hogy akkor mi értelme az egésznek. :D
Ha jól emlékszem nem derült ki, de hát nem szüntettem meg direkt. Csak nem tudom hogy van-e értelme megújítani. Eddig is ignorálta mindenki levelezésnél.
Hivatalos ügyintézésnél pl. számíthat. Én voltam úgy, mint te (volt tartózkodási, de nem ott laktam, csak lusta voltam új kártyát csináltatni - exalbérlet, tudtam, hogy a tulaj kijelentett), és hivatalos helyen jártam úgy, hogy beirta az ügyintéző. Mondom ne írja be, egy éve nem ott lakom, az állandón lakom. Nem, neki be kell írnia a hivatalos adataimat. Mondom jó, de az értesítési cím legyen az állandó. Arra se volt hajlandó.
Később belefutottam ennek a fordítottjába is, hogy nem írnak be tartozókodási helyet, mert nincs a kártyán. Hiába mondtam, hogy van.
Szükség lehet rá orvosnál is, oké, hogy alapból nem akarsz átjelentkezni, de bármikor történhet olyan dolog, ami miatt jó, ha ellátnak helyben. Szakellátásban is szempont a körzetesség.
Akkor, oké, hivatalos helyen állandó lakcím van leadva, nem jön levél a banktól meg a munkahelytől meg ki tudja honnan. De mondjuk soha nem szoktál neten rendelni magadnak? Vagy a párod? Ha becsattogsz a postára egy csomagért, máris beléd köthetnek - bár a címzett elvileg ott lakik, ahol akar, de szeretnek kekeckedni. Párodnak meg aztán semmit nem vehetsz át, egyáltalán.
Munkahely? Sok helyen van bejárási támogatás, ahol bizony számít a lakcímkártya, mert az alapján kapod.
Helyi járatos bérletek, vagy hasonló, amihez igazolni kell, hogy helyi lakos vagy? Önkormányzati támogatások, kedvezmények, akciól, pályázatok, ahol számít, hogy mennyi ideje vagy lakos a településen?
Netán egy egyszerű kedvezmény a helyi boltban, ami csak lakosoknak szól? Ez sem olyan ritka.
"Szakellátásban is szempont a körzetesség"
Szakellátásban meg se kérdezték, hogy hol élek. Amúgy is olyan katasztrofális állapotban van az ellátás a környéken, hogy inkább elmegyek magánba ha kell valami.
"nem jön levél a banktól meg a munkahelytől meg ki tudja honnan"
A banktól szüleimhez, a munkahelyem soha nem küldött még levelet, hiszen többnyire minden munkanap bemegyek, a papírokat odaadják személyesen.
"De mondjuk soha nem szoktál neten rendelni magadnak?"
Vagy a párom munkahelyére rendelem, vagy az én munkahelyemhez közeli postára vagy foxpost automatába. Sose kekeckedett senki. Amúgy bármelyikünknek kell a csomag, mindig arra a névre rendeljük aki majd átveszi.
"Sok helyen van bejárási támogatás, ahol bizony számít a lakcímkártya"
Egy nyilatkozatot kellett leadnom, hogy x és y települések között igénylem a bérletet, ennyi.
"Helyi járatos bérletek, vagy hasonló, amihez igazolni kell, hogy helyi lakos vagy? Önkormányzati támogatások, kedvezmények, akciól, pályázatok, ahol számít, hogy mennyi ideje vagy lakos a településen?
Netán egy egyszerű kedvezmény a helyi boltban"
Jah, a "város" enyhe túlzás volt, ahol most lakunk az egy párszázas falu, nincs helyi járat, támogatás, bolt, stb.
De köszi, jókat írtál amúgy, ezek tényleg jó szempontok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!