Hogyan tudok Svájcban letelepedni?
Mi kell hozzá? Hallottam ezt-azt, hogy nehéz állást találni lakóhely nélkül, nehéz lakóhelyet (albérletet) találni állás nélkül.
Olyat is hallottam, hogy 3 hónapnál hosszabb tartózkodás esetén már valamilyen engedély kell. Hogyan zajlik ez lépésről lépésre? Biztosan nem lehetetlen, mert vannak magyarok Svájcban.
Esetleg konkrét célpontokat is javasolhattok, mindenképpen német nyelvterületre (igen tudom hogy Svájcnak saját dialektusa van és még az echte német is alig érti, de csak könnyebb dolgom lenne mint francia vagy olasz nyelvterületen; természetesen megtanulnám a dialektust). Hallottam, hogy Zürich nagyon drága (még Svájci pénztárcával is). Más célpontok?
Műszaki területen dolgozom (gyártás).
És hogy miért akarok pont Svájcba költözni? Röviden: a katonai és politikai semlegesség miatt. Eleve nem tetszik ami ebben az országban zajlik (nem csak most, hanem eddig sem tetszett, évek óta). Először az volt a terv hogy elköltözöm GyMS megyébe majd bejárok innen Ausztriába dolgozni, vagy akár egyből odaköltözni. Ennek első lépését megtettem úgy 1,5 hónapja, de egyelőre Magyarországon dolgozom még. Még mindig az volt a terv hogy majd 1-2 éven belül Ausztria, de egyre jobban nem tetszik ami itt folyik. Alapvetően az Európai Únió nézete is kezd egyre távolodni az enyémtől, itt van a Orosz-Ukrán háború is; egyszerűen én ki akarok maradni a politikából, a háborúból. Nem tetszik az egész. Svájc egy tökéletes hely lenne erre, és ha már Ausztriában akartam volna dolgozni, 1-2 (vagy maximum 4) éven belül miért ne költözhetnék egyből Svájcba?
Persze a globális válság, a klímaváltozás okozta "kellemetlenségek" ott sem fognak elkerülni, előbb-vagy utóbb szerintem ott is gond lehet, de akkor már nem lesz olyan hely a bolygón, ahol jó lenne.
De ez már egy másik téma.
A kettő közötti téma: egyébként nem tudom hogy a mostani helyzet globálisan mennyire hat ki Svájcra? Gondolok itt a háborúra, az EU-s szankciókra, a magas infálcióra, energiaárakra, és a klímakatasztrófára. Ez mennyire nyilvánul meg Svájcban most? Jó, független ország, de nem tudom pl, hogy mennyire szorul rá az importra, akár energiában, akár másban. Valamennyire biztos érezni ott is a hatást.
10:
1, Bizonyos helyeken elfogadnak gyengébb nyelvtudást, vagy csak angolt. Van hogy nyelvtudás nélkül is bele lehet vágni de úgy elképesztően nehéz. Alap németet viszonylag hamar fel lehet rántani. A2 -t kb. Az már pár helyre elég.
2, így van.
3, Állást keresni, de távolról brutálisan nehéz. Kiemelt szakmákban megy csak, de ott is ha valaki nem helyben van egyből hátrányban van akár a jobban képzett de nem helyben lakóval szemben. Állampolgárok meg pláne előnyben vannak. Kétkezi munkára csak helyben. Nem igen foglalkoznak azzal hogy majd segítenek kiköltözni meg engedély. Legyen engedélye. Vagy max kitöltik a papírkáját hogy meg tudja igényelni, de lakjon helyben.
4, Ez az alap, de ugye engedély is kell. Engedélyhez pedig bejelentett lakcím szükséges. Engedély típusától függően adnak ki lakást munka nélkül, ha valaki vállalkozó, cégtulajdonos, vagy anyagi helyzete alapján kapott engedélyt.
11. Az országban, ahol élsz, mindenhova kell a jó nyelvtudas, nemet a kérdező esetében. Alapfokú nyelvtudassal nem tudsz elintezni semmit.
Mivel Magyarországon él, csak onnan tud állásokat pályázni. Nagyon nehéz, így igaz, mert, ha behivjak egy bemutatkozásra, akkor Svájcba kell utaznia. Először lehetséges egy Skype beszélgetés, de ha komolyra fordul a dolog, oda kell utaznia. Állás nélkül a kérdező esetében nem adnak ki lakást. A lakás pályázashoz egyébként kérnek még egy bizonylatot, ami mutatja, hogy nem regisztráltak sehol, és nem vagy büntetett előéletű.
11 Nyilván de mint mindent ezt is meg lehet oldani. Ha valaki segít neki. Annak ellenére hogy a rosszindulatúak hangosak a magyarok között is, sok jóindulatú van aki segít. Kiemelt szakmákban meg nem általános a Német, francia vagy az olasz.
Sok önkormányzatnál tudnak angolul is.
Francia részen a Francia Franciák tudnak kötsögök lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!