Ha lehet így sarkosítva, akkor Németország vagy Hollandia élhetőbb, vagy "jobb"? Nagyon relatív és sok mindentől függ.. szakma, gyerekek stb. De összességében? Melyik miért, pro kontra.
Hollandiában csak 5 hónapot éltem/tanultam, Németországban már 7. éve lakom. Nehéz kérdés. Szerintem Hollandia lazább, az angollal is simán el lehet lenni de a nyelvet se nehéz megtanulni (bár gyakorlás szempontjából Belgium jobb, a hollandok átváltanak angolra amint rájönnek hogy külföldi vagy). Hollandiaban nincsenek nagy hipermarketek, csak kisebb és drágább élelmiszerboltok. A kaja nekem nem jött be. Amszterdamban (főleg) hétvégén lépni nem lehet a turistáktól.
A lakhatás drága, bár ez a német nagyvárosokban is. Németország sokkal nagyobb, változatosabb. A német nyelvet is megszoktam, bár a der, die, das-t még mindig utálom... Ja és hollandok átjárnak a németekhez shoppingolni, a német oldalról meg iszonyat sokan mennek oda nyaralni.
Németországban nagyon fontosnak tartják hogy legyen hivatalos végzettség azon a területen ahol el akarsz helyezkedni, nem (feltétlenül) fogadják el hogy te pl Magyarországon már x év tapasztalatot gyűjtöttél.
Sokan szidják manapság itt a német oktatást, de szerintem még mindig jobb mint Hollandiában, ott a helyi egyetemistàk kb csak úgy immel-ammal jártak be, itt Németországban szerintem azért még megvannak az elvárások és a szint amit teljesíteni kell.
Németországban elég vacak az internet, rosszabb mint Magyarországon. A szolgáltatások drágák, de amit nagyon szeretek az az hogy kedvesek és segítőkészek az emberek a különböző hivatalokban és boltokban is. Most ennyi jut eszembe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!