Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Hogyan fogadjam el, hogy...

Hogyan fogadjam el, hogy Kecskeméten kell élnem, ha korábban 5 évig Budapesten éltem, és utána is 2 évig ott dolgoztam?

Figyelt kérdés

Hiányzik Budapest. Egyetemen 5 évig ott laktam, aztán vidékről jártam fel (85 km) 2 évig dolgozni Pestre, mert el akartam köteleződni Pestre, hogy később ott legyen majd lakásom. Egy jobb munkahely reményében viszont vidéken vállaltam munkát, de azt érzem, már nem ez a természetes közegem. Túl be vagyok szorítva ebbe a kisvárosba (110 ezer lakos), és azon belül is ide a lakásba. Nem tudok hova menni, mert már ismerek minden utcát, de az sem közönségcsalogató. A barátaim, haverjaim mind Budapestre költöztek. Itt Kecskeméten pedig nincs semmi. Kihalt minden. Elvágyódom, mert egyetem alatt hozzám nőtt a főváros, és mindig is azt terveztem, hogy ott fogok majd családot alapítani. Albérletet fizetni pedig nincs esélyem. Senkim sincs, de azt érzem, itt vidéken szinte reménytelen ismerkedni. A korombéliek nagy része elmenekült innen, egyetem után fent maradt Pesten. Több szomszéd biztatott, hogy jól teszem, ha elmegyek innen valami élhetőbb helyre. Pesten a nagy számok törvénye alapján sok hozzám hasonló ember van. Ott tudnék igazán ismerkedni. A szüleim viszont nem segítenek, hogy Pestre költözzek.

Azt érzem, teljesen gyökértelen lettem itt a városomban, mert az egyetem alatt kiépítettem néhány szociális kapcsolatot évfolyamtársakkal, akikkel, valamint a volt itteni ismerőseimmel felvehetném a kapcsolatot.

Irigy vagyok, hogy másoknak összejött, nekem meg nem, és nem fogok tudni kitörni innen mucsáról. Mert tényleg az. Este 6-7 óra után mintha kihalt volna a város, rossz a közvilágítás, mindenhol csak a panel és a kertváros... A belváros pedig 5 perc alatt átsétálható. Semmi kulturális, közösségi élet nincs itt egyetemistáknak. Az utcákon szinte alig látni 20-35 közöttit.

2022. jan. 13. 18:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az egyetemet sirod vissza igazán. Budapesten is fura leszel, aki a lz egyetemisták helyein lóg és kerülni kezdenek.

Ne a múltban élj.

2022. jan. 16. 10:20
 12/26 anonim ***** válasza:
92%

Szerintem is a diakélet hiányzik neked. BP is ugyanúgy dolgoznál 8-10 órában szinte semmire nem lenne időd.

Elmesz reggel munkába bevasarolsz kaját csinálsz stb. Mész aludni.

Melyik dolgozó embernek van ideje kocsmatúrára meg elmélyülni a metró illatán?

Ez csak illúzió, nosztalgia. Az ember mindig azt akarja amit épp nem kap meg.

De ha ez az álmod menj vissza. Pár ev múlva már valószínűleg nem fognak érdekelni a bulik, unalmas lesz a nagy tömeg es a barátaid is felnőnek a saját családjukkal lesznek elfoglalva.

Szinte biztos, hogy teljesen másképp fogod megélni mint annak idején az egyetem alatt.

Egy 110 ezres városra azért nem mondanám, hogy kisváros.

A felnőtt élet unalmas ebbe nehezen törődnek bele az emberek főleg átbulizott egyetem után.

2022. jan. 16. 22:11
 13/26 A kérdező kommentje:

Valóban, igazatok van. Az egyetemi időszak hiányát érzem inkább.

És ami még nehezebbé teszi az az, hogy még csak nem is buliztam egyáltalán, néha kocsmákba elmentem a többiekkel. Kevés havert szereztem egyetem alatt, és a gimis ismertségek pedig lassan elhaltak. Most pedig visszasírom azokat az időket, amikor még lett volna lehetőségem szocializálódni, de a szociális fóbiám miatt nem mertem közeledni vagy csak alig mertem közeledni az emberekhez. Legszívesebben visszatekerném az időt, de nem lehet.

Attól félek, hogy itt vidéken (igaz, nem egy falu, de azért mégse egy nagy hely) nem fogok tudni barátokat találni. 27 leszek hamarosan. Ha eddig nem ment, ezután se fog, pláne egy olyan városban, ahol még a körülmények sem adottak ahhoz, hogy az ember kimozduljon. Plusz ugye a gyerekkori haverok (néhány fő) is távol kerültek. Ezek a dolgok fájnak. Aztán meg Pesten legalább nem éreztem annyira magányosnak magam, mert beleolvadtam a környezetembe. Ott mindenki megy a dolgára az utcán.

Munka mellett nehéz ismerkedni is. Tinderen fél év alatt egy csaj sem húzott jobbra, így töröltem magam. Munkahelyen kockázatos ismerkedni, egyéb társaságokhoz pedig nem tartoztam, vagy kikerültem onnan (pl. hittanos közösség, zenekar). Barátaim tulajdonképpen nincsenek, szóval akár fel is köthetem magam. Pesten legalább el tudok menni egy túrázó csoportba, aztán van sok pszichoterápiás csoport, stb.

2022. jan. 16. 22:30
 14/26 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem továbbra se reagáltál azokra a válaszokra, miszerint tudsz Budapesten is lakást vagy szobát bérelni. Mit gondolsz erről?

Az az álmod, ha jól értem, hogy Budapesten élj. Eddig semmi pénzt nem gyűjtöttél össze? Ha nem, kezdd el most. Kérj kölcsön a szüleidtől.

Én is azt gondolom, diplomásként a fizetésed (remélem) több, mint amennyit albérletre költenél. Ha így van, mi a gond? Ha így van, vállalj másodállást, Budapest tele van jó és rossz munkákkal.

Szóval, hogyan tovább?

2022. jan. 28. 09:02
 15/26 anonim ***** válasza:
76%
Mint ex-budapesti, fel nem tudom fogni mit lehet szeretni benne hosszútávon. Zsúfolt, tele gyökerekkel, csövesekkel, mindenki sokkal barátságtalanabb. Az árak sokkal magasabbak. Ahol szép (mondjuk egy 5. kerület, 2. kerület, 13. József körút felöli részei, 11. ker) az meg megfizethetetlen, hogy ott élj albérletben. Ez engem is szíven ütött, amikor felnőttem, kiköltöztem otthonról az 5. kerületi 90 nm-es, gyönyörű lakásunkból, hogy önálló életbe kezdjek és elköltöztem kőbányára, egy lukba, amit ki tudtam fizetni. Szerintem relatív a fizetések is alacsonyak az árakhoz képest, igaz csak IT-hoz tudok hozzászólni. Amikor kinősz a bulizásból, akkor csak a rossz levegő marad, a zsúfoltság, a zaj, a sokszoros árak, a szar munkalehetőségek, meg a sok turista. Mondjuk én külföldre mentem, otthon sehol se lehet annyit keresni, hogy megérje maradni. Meg persze az emberek általános mentalitása sem hiányzik.
2022. jan. 28. 10:20
 16/26 A kérdező kommentje:

Albérletbe menni nem akarok. Kifizetni egy valag pénzt azért, hogy utána se legyen enyém a lakás, nem éri meg. Pláne nem úgy, hogy 150 ezer alatt nem lehet találni még kis garzont se. 210 ezer most a nettó fizetésem. Tegyük fel, hogy kifizetek 100-at a lakbérre (és akkor nagyon optimista voltam), marad 110 ezer. Kajára kell is kell költeni, ami havonta kb. 40 ezer Ft. marad 70 ezer. Hogy éljek is, ezért pl. edzés bérletre, vagy uszoda bérletre vagy valami plusz kiadásra is számolok mondjuk havi 20 ezret, hogy ne csak egy aludni hazajáró irodai robot legyek. Maradna 50 ezer. 10 ezer a BKV bérlet. Marad 40 ezer. Ha kéthetenet egyszer haza akarok menni a szüleimhez, az 2-szer oda-vissza útiköltség kb. 8 ezer Ft összesen. Marad 32 ezrem hó végére. Ennyit tudnék megtakarítani havonta, ha persze marad az ekkora fizetésem, és nem rúgnak ki. De ebből a pénzből sose tudnék összespórolni annyi pénzt, hogy összejöjjön egy pesti kislakás.

Mondhatjátok, hogy jöjjek össze valakivel, és akkor csak fele költség. Mert a párkeresés olyan könnyen megy mindenkinek... Ti nem tudjátok, milyen ronda és gátlásos vagyok... És ha össze is jönne egy kapcsolat, utána pénzügyileg legyek hozzákötve valakihez a lakbér miatt, ha kiderül közben az együtt lakás során, hogy nem is passzolunk? Meg különben is, egy nettó 210-es fizetéssel mennyire lehet csajozni??

Mondhatjátok, hogy béreljek ki csak egy szobát, lakjak idegenekkel. Akkor lehet hogy olcsó lenne, de vadidegenekkel összezártan lenni nem a legkomfortosabb. Pl. hallgatni, ahogy a szomszéd szobában kefélnek, eléggé idegesítene.

2022. febr. 1. 15:46
 17/26 anonim ***** válasza:
50%
Ilyen hozzáállással jobb is ha Kecskeméten maradsz.
2022. febr. 1. 16:48
 18/26 anonim ***** válasza:
100%
Nem a hozzáállása, hanem a lehetőségei miatt. Budapesten még annál is kevesebbet ér a pénzed mint Kecskeméten. Ha havi többszáz ezret félre tudsz tenni, akkor is évek kellenek, mire egy lakáshitel kezdő 20%-ra összeszedsz pénzt. 3-4 ezer euro/négyzetméter alatt nem igazán veszel pesten lakást. Magyarul 20-30 milla egy lukért, 5-6 milliót össze kell spórolnod, 32 ezrenként az laza 13 év.
2022. febr. 1. 19:19
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
Budapestről nyilván nem a mostani kecskeméti munkahelyére járna be.
2022. febr. 1. 19:44
 20/26 anonim ***** válasza:
91%
Azért ment vissza, mert ott nem kapott állást. Melyik szakon végeztél kérdező? 210 ezer az elég kevés.
2022. febr. 1. 19:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!