Miként él meg, vásárol ingatlant az átlagos, fizetésből élő budapesti?
Figyelt kérdés
Itt Sopronban (Kőszegen, Mosonmagyaróváron stb.) "kijön a matek": egy gyengébben kereső (segédmunkás, árufeltöltő, takarító stb.) itteni is hazahoz Ausztriából 1200-1300 eurót, 13-14. havival átlagolva 5-600 000 forint, két keresővel számolva gond nélkül lehet idővel ingatlant vásárolni, normális bérből méginkább.
Budapesten a bérből élők ezt hogy oldják meg? 2x300 000 forintból miként lesz ingatlan öröklés nélkül?
2021. dec. 27. 18:16
21/23 anonim válasza:
Hagyjuk már ezt a hülyeséget, úgy csinálunk, mintha az erdőből másznának elő az emberek lakást venni. Ha valaki lakást vesz, az eddig sem volt hajléktalan, az el is adott egyet öt utcával odébb. Abból megveheti a másikat, legfeljebb nem fog különbet venni. És a fiatalok sem az árvaházból jönnek általában. Csak maradt rájuk egyik-másik nagymama után egy fél szoba panel vagy legalább egy kifűthetetlen víkend-ház. És ahelyett is lehet venni öt utcával odébb, ha nem tetszik neki. Olyan is van, rengetegszer láttam, hogy mikor kirepülnek a gyerekek, a szülők elköltöznek kisebb lakásba, a különbözetből meg a gyerekek el tudnak indulni.
22/23 anonim válasza:
Mi 6 évvel ezelőtt vettük 10M-ért, ma 30-at ér. Oltári nagy szerencsénk volt, hogy még a nagy ingatlanbumm előtt, épp az árrobbanás legelején vettük meg és nem pár évvel később. Pár évvel később már esélyünk se lett volna rá. Volt egy 4 milliós örökségünk nagyszülő után, + 2 millió megtakarítás nekem, 2 millió a páromnak. Ez eddig 8M önerő, vettünk fel mellé 3 milliót 10 évre a banktól, így 11 millióval vágtunk neki a keresésnek, találtunk is egy nekünk megfelelő lakást 10-ért, 1M maradt felújításra (akkor még nagyjából elég volt ennyi rá). Megvettük, picit felújítottuk (nem fullosra, csak a szükségesebb dolgokat), aztán elkezdtünk törleszteni havi 50-60-at a banknak. Azért vettük fel 10 évre a 3 milliót, mert azzal számoltunk, hogy ha egyikőnk esetleg elveszítené a munkahelyét, akkor se jelentsen gondot a törlesztő fizetése. Végül is jól alakultak a dolgok, mert jöttek a munkahelyi negyedéves bónuszok, az rögtön ment bele egyenesen a hitelbe, így 3 év alatt vissza tudtuk fizetni a 10 év helyett. Most már a két fizetés simán elég a fenntartásra, megélhetésre. Egy fizetés is elég lenne szűkösen kettőnkre, most hogy már nincs a hitel. Azt gondolom, hogy nálunk eléggé szerencsés volt a csillagok együttállása. Volt egy kis örökség (4M, ami nem is olyan nagyon pici, a vételár 40%-a), volt egy kis megtakarítás is, 20% + 20%, meg egy kis hitel, 30%. Ha nem lett volna sem örökség, sem egy kis megtakarítás és ráadásul a mai brutális ingatlanárakkal kellene számolni, hát nem tudom hogy oldanánk meg. Fogalmam sincs, hogy a mai fiatalok nulla önerővel, örökség nélkül, megtakarítás nélkül, bérből és fizetésből hogy oldják meg ilyen árak mellett. Gondolom sokan albérletben laknak, másoknak a család segít be ahol tud, vagy csak kiokoskodnak valamit, valahogy megoldják.
23/23 anonim válasza:
22-es
Elárulom, mit csinálnak a mai fiatalok! Semmit! Otthon vannak mint én is. Van valamennyi önerőm, de ennyi, igazából a fenekem kitörölhetem vele. Se örökség, se bónuszok, család se tud segíteni, örülök hogy egyáltalán megtűrnek még itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!