Ha rögzítek valamit a kerítésemhez, a szomszédnak van joga leszedni?
Van a kerítés mellett közvetlenül (a szomszéd oldalán) egy fa, amit ő "kivágott" a kerítés tetejével egyvonalban, tehát kb. 180 cm magasságban (az alja bele van nőve a kerítésbe, a tövének nagyrésze a mi oldalunkon van), a fa meg természetesen újra kihajt a levágott részből.
Nemrég vettük észre, hogy újra lecsupaszította, minden ágat-hajtást levágott a törzsről.
Ehhez joga van elvileg, ezt tudom, az ő telkén nő.
Viszont nekünk ez alatt a fa alatt van a madáretetőnk, a kerítésre rögzítve. Imádják a madárkák, de úgy szeretnek enni ha van hova leszállniuk az etető előtt-után. Emiatt nagyon szerették az ágas-bogas fát. Most hogy az eltűnt, rögzítettem a kerítéshez (a mi oldalunkon belül, a szomszéd telke fölé nem nyúlik át!!) egy már korábban levágott, elágazós nagy akácágat. A kerítés fölé ér. Amint kiraktam, a cinegék örömmel vették birtokba, azon falatoznak.
Ezt van joga az ő oldaláról átnyúlva letépni a szomszédnak?? A mi telkünkön belül van, viszont egy kb. fél méterrel a kerítés fölé magasodik, ez így szabályos?
Hogy ha tényleg nem lóg át egy picit se, akkor nem is fogja zavarni a szomszédot se.
Ha viszont neccesnek érzed a dolgot, akkor kérdezd meg tőle, hogy zavarja-e... :,D
Kettős dolog. Te nem zavarhatod őt
5:23. § [A dolog használatának általános magánjogi korlátja]
A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.
Levágni nem vághatja le, feléd vagy a közgyejző felé kellett volna jeleznie, illetve neked kötelességed rendben tartanod a fát az ő oldalán is
5:25. § [A szomszédos telek igénybevétele]
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
Őszinte leszek: hidegen hagy, hogy zavarja-e. Őt se szokta érdekelni, hogy minket mi zavar. Nem vagyunk jóban, egy igazi tuskó.
Kárt nem csinál neki, nem vet árnyékot a veteményesre vagy ilyesmi.
Engem csak az érdekel, hogy ne álljon neki feszegetni a túloldalról, és ne verje le az etetőt.
"illetve neked kötelességed rendben tartanod a fát az ő oldalán is"
Az ő oldalán nő a fa, miért kellene nekem rendben tartanom? A töve van inkább nálunk (az is bele van nőve a kerítésbe, tehát az se 100%-ban a mi oldalunkon), de ferdén nő, fölötte 20 centivel már teljesen az ő oldalán van. Vagy ilyenkor mi a szabály, mekkora százaléka kell hogy legyen a fának egy telken ahhoz, hogy ahhoz a telekhez tartozzon?
Mi amúgy is szerettük volna, ha eleve marad a fa. Az ő oldalán van, sajnos így joga volt kivágni az összes többivel együtt, mikor ideköltözött. A madarak viszont a mi telkünkön szívesen látott vendégek, szeretnénk nekik kedvezni.
Nálatok van a töve nagy része, a ti fátok! Gondolj már bele, ha átnyúlsz a kerítés felett, attól az még a te kezed!
Szerencsétlen viselte a gondozatlan rá fátokat, most meg azt hiszi gúnyoljátok a kirakott ággal!
Ti vagytok a rossz szomszédok.. kérjetek elnézést mert nem metszettétek a fát és átlógott hozzá, illetve mondjátok el, hogy a madaratoknak akartok jót a tüskés gallyal! Én azt hinném bunkók vagytok, szivattok és a szemetet is odahordjátok!
Szerintem rendesek vagytok mind, csak a kommunikációtok rossz!
"Nálatok van a töve nagy része, a ti fátok! Gondolj már bele, ha átnyúlsz a kerítés felett, attól az még a te kezed!"
De itt nem a kezemmel nyúlok át, hanem a cipőm orrát dugom át a kerítés alatt, attól még nem vagyok a szomszédban. Szerintem.
De akkor érdekelne (komolyan), hogy erre mi a jogi szabályozás, mi számít az én fámnak. Ha a törzse az én telkemen van? Ha a földfelszínen levő törzs 50%-ban az én telkemen van? Biztosan van ez valahogy szabályozva.
Még mikor ideköltözött, próbáltunk beszélni vele, de ő közölte hogy zavarja a "dzsungel", úgyhogy mindent kiirtott. Mindent. Ezt a fát csak azért nem, mert el kéne bontani a kerítést ahhoz, hogy rendesen ki lehessen irtani. :(
"Az ő oldalán nő a fa, miért kellene nekem rendben tartanom?"
A bemásolt törvény szerint neked kell gondoznod. Az, hogy ezzel nem értesz egyet nem jelent sokat.
A bemásolt törvény nem tartalmazza azt, hogy a törzs milyen magasságban, hány százalékban kell a telken lenni ahhoz, hogy az adott telekhez tartozzon. Csak áthajló ágakról szól.
8-as, azért mert a jogalkotóban nem merült fel, hogy pont a telekhatáron nő egy fa, és azt hagyják megnőni.
A problémádra:
Én a helyedben egy bokrot ültetnék a magam telkére, elég közel a madáretetőhöz. Arra le tudnának szállni, és nem lenne vita belőle, hisz a ti kertetekben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!