Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Magyarok szegénysége nem...

Magyarok szegénysége nem hatalmas kamu?

Figyelt kérdés

A lakosság 90%-a saját ingatlanban él, majdnem 4 millió személygépkocsi van forgalomban.

Valahogy mindenki tud lakást venni, még a lesajnált, "vesztes" gyárban dolgozó munkások is.

Akkor hogy van ez?

2021. ápr. 5. 00:36
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
94%

Mit értünk "a magyarok" szegénysége alatt. Az átlag magyar valóban nem szegény, viszont van elég sok ember aki a szegénységi színvonal alatt él. Igen, ezek valóban nem azok akiket egész nap hallgatsz a környezetedben, hogy jajj milyen rossz nekik, meg nincs pénzük semmire, hanem vidéken vagy a nagyobb városok rosszabb negyedeiben tengődnek. Nem segít hogy elég sok ember, aki átlagos színvonalon él vagy élhetne egyszerűen nem tud gazdálkodni. A legtöbb iskolában még csak dísznek sincs a tantervben "pénzügyi ismeretek", vagy valami hasonló hasznosítható tárgy bezzeg kötelező hittan, meg erkölcstan meg ki tudja még mi az akad bőven, ugye... Na mindegy, ez más kérdés. Nekem nagy bűnöm, hogy szeretem a gyorskaját de még én is belátom, hogy egy-egy olyan menü árából amivel tényleg jól is lakok több napra főzök magamnak. Sokaknál tényleg semmi tudatosság nincs abban ahogy gazdálkodnak a pénzükkel, mondvacsinált indokokkal selejteznek le háztartási berendezéseket, elektronikus eszközöket, vagy feleslegesen szereznek be újakat. Láttam már elég ilyet, van turmixgép de több tízezerért smoothie-makert vesz ami aztán egy évente egyszer ha lekerül a polcról de addigra megeszi a por. A 861. cipő, már hova rakni sem tudja. Kell új mosógép, mert ennek "rozsdás a hátulja", szét fog esni. Miért rozsdás? Mert nem figyelt oda rá, amúgy meg így sincs semmi baja eltelt egy év és ugyanúgy üzemel a mosógép, csak vásárlási mániája van.

Örököl egy budapesti ingatlant az illető, összeköltözik a párjával, persze dolgozni minek. Halmozódik a közmű tartozás, telefonszámlák, miegyéb. Felvesz jelzáloghitelt (!!), hogy visszafizesse. Ki is fizeti, de dolgozni még mindig minek a fennmaradó pénzből új telefont vesz, ruhákat, ékszereket, nyaralni megy meg szórakozni. Aztán meglepődötten pislog amikor úszik a lakás, mert nem tudta visszafizetni a hitelt. Hihetetlen? pedig megtörtént és nem is annyira ritka. De ezek az emberek fognak rinyálni a leghangosabban, hogy Magyarországon nem lehet megélni.

2021. ápr. 5. 13:11
 22/33 anonim ***** válasza:
87%
Európához képest az átlag magyar szegény. A német medián 1500 euróhoz képest a magyar 350 euró egy nagy büdös semmi. Nincs vásárlási ereje a fizetésednek, nem tudsz belőle semmit sem venni. Németországban az ember ÉL, itthon max TÚLÉL. Németországban az átlag embernek Madeira egy 4 csillagos hotelben 7 napig ugyanaz, mint átlag magyarnak a Velencei-tó parizeres zsemlével egy délutánig. Átlag németnek az a kérdés, hogy most egy 2018-as kocsi vagy 10 év múlva egy Tesla. Átlag magyarnak az a kérdés, hogy most bicaj vagy pedig 10 év múlva egy 2001-es Suzuki Swift. Persze, hogy nem tud gazdálkodni a magyar, mert a maradék 2000 forint ami hó végére marad az már tökmindegy, hogy megy-e a levesbe vagy ül rajta. Nincs miből gazdálkodnia. És az átlag magyar netes vásárlásellenes. Nem bíznak az online boltokban, nem vásárol össze-vissza a magyar, mert fél, hogy ha megvesz egy cipőt, akkor az vagy nem jön meg, vagy akkor dominóeffektusban elviszik a lakást a feje fölül. Nincs tele a gyorsétterem, attól mert nagyobb a forgalma, mint egy beülős étteremnek, még nem azt jelenti, hogy minden nap odajárnak az emberek. Sőt, az átlag ember havi 1-2 alkalommal megy be a KFC-be vagy a Mekibe. Akkor is a legolcsóbb menüt kéri ki. És pont ezaz, hogy itthon nem selejteznek mosógépeket. 7 éve ugyanazon a félig működő mosógépen ül a legtöbb ember, 10 éve ugyanazon a lassú laptopon próbál valamit szerencsétlenkedni, mert nincs pénze karbantartani ezeket és lecserléni meg végképp. Németországban ha nem úgy működik már a mosógép, mint 3 éve, akkor nem fog bepánikolni, hogy jaj miből veszek egy újat, hanem beletud nyúlni a zsebébe és vagy vesz egy újat minden probléma nélkül, vagy pedig hív szerelőt és megveszi azt a kiegészítőterméket, ami megelőzi az újboli leamortizálódását a mosógépnek például. Magyarország Németországhoz képest egy vicckategória.
2021. ápr. 5. 13:46
 23/33 anonim ***** válasza:
100%
Saját? LOL? kb mindenki minden ilyesmit hitelre vesz, egy életre szóló adósságba verve magát.
2021. ápr. 5. 14:51
 24/33 anonim ***** válasza:
45%

Én ezt nagyon megfoghatatlan érvelésnek tartom, mert hasonló gondolatmenet alapján azt is mondhatjuk hogy Bill Gateshez képes Mészáros Lőrinc szegény.

A szegénység egy olyan fogalom, amit ennél objektívebb alapokon szoktak meghatározni és ez alapján jellemzően sem hazai, sem nemzetközi felmérések nem szoktak arra jutni hogy az átlag magyar szegény. Persze ez nem jelenti azt, hogy mondjuk EU-s viszonylatban olyan fényesen állnánk, és nincs semmi baj tudjuk hogy éppen ellenkezőleg az is elég súlyos probléma hogy ha a lakosság 10-15%-a szegénységben él. Amikor "Európához képestről" van szó akkor nyilván Nyugat- és Észak-Európára gondolsz és igaz, ahhoz képest gazdaságilag le vagyunk maradva, igen különböző gazdasági mutatók is jelzik, pl. medián jövedelem, ha az magasabb akkor pedig az átlag ember többet engedhet meg magának. Bár azt hozzáteszem ha ilyen mutatókkal dobálózunk akkor érdemes vásárlóerőhöz igazított értékekkel dolgozni, nem nominális értékekkel mert az sokat nem mond. Persze az is jóval alacsonyabb itthon, csak mérsékeltebb az eltérés. Valóban ezt az eltérést lehet mindenféle példákkal szemléltetni, igen ott nagyobb a jólét de a jólét vagy a szegénység küszöbe még mindig nem az egy hetes nyaralásnál húzódik Madeirán.

És igen, én elhiszem hogy létezik az a réteg is akiről te beszélsz, akik minden igyekezetük ellenére éppen csak kijönnek minden hónap végén, elsősorban családosok, vagy egyedülálló anyák.Ők is sokan vannak, és baromi nehéz a helyzetük.

Csak tudod én arról beszélek, hogy legalább ilyen népes az a réteg aki normál életszínvonalon élhetne, csak nem tud bánni a pénzzel. Lehet azzal jönni, hogy azért nem tudnak gazdálkodni mert nincs miből, csak 2000 ft marad hó végére brühühü, csak hát az a kérdés miért marad annyi.

Az én szüleim mindketten dolgoztak, de állandóan azt kellett hallgatnom hogy szegények vagyunk, nincs pénzünk, az iskolában is mindig kibulizták hogy ingyen vigyenek fizetős osztálykirándulásra mert "tanárnő, tudja nehéz helyzetben vagyunk", az én pofám kellett égjen. Akkor is én égtem amikor kiröhögtek 5. osztályban az új sulimban hogy szakadt, 20 számmal nagyobb ruhákban, meg használt női nadrágban járattak fiú létemre mert ruhára "nincs pénz". Aha, annyira nem volt hogy állandóan a kocsmába jártak, engem is rángattak magukkal, faternak volt hogy a fél fizetése a játékgépben landolt. Azt amikor nagy nehezen leszoktak róla tizenéves koromban akkor is havi 40,50,60k elment piára, meg cigire. Na, ezért nem tudtak miből gazdálkodni, ezért nem jutott a gyereknek ruhára, és ezért nem tudtak 5 forintot sem félrerakni hogy legyen ha valamit le kéne cserélni. Ezért önmagukban hidegen hagynak az ilyen hülye kifogások.

Én pedig miután elköltöztem hasonló bérrel ami nekik volt, az éves keresetem harmadát megtakarítottam. Csak annyit számít hogy mire költesz.

2021. ápr. 5. 15:10
 25/33 anonim ***** válasza:
84%

"Érdemes vásárlóerőhöz igazított értékekkel dolgozni". Szerettem volna venni egy VR szemüveget. Franciaországban 300 euró. Itthon 500. Egy átlag francia keres havi 1500 eurót. Átlag magyar 350-et. Tehát nemhogy a magyar pénztárcához lenne bármi is igazítva, hanem a kicseszett 27%-os adó és minden más amit itthon rátolnak a boltok kiadja, hogy majdnem dupláját kell érte fizetni. És ez nem csak a VR szemüveggel van így, hanem sajnos minden más "customer goods"-al. Vásárlóerő itthon nem létezik.

Ja hogy ezek nem szükségesek az élethez! Végülis, ha te csak túlélni akarsz és ugyanott egy helyben topogni életed végéig, akkor ezek tényleg nem kellenek. Aki pedig élvezni akarja az életet az meg egyből dögöljön meg, mert az nem módi itthon.

"de a jólét vagy a szegénység küszöbe még mindig nem az egy hetes nyaralásnál húzódik Madeirán" Senki nem beszélt jólétbel élőkről és mélyszegényekről. Átlag emberekről beszéltem. És igen, a német átlag megy madeirára vagy ibizára ha szeretne. A magyar átlag pedig max a balatonra, azt is nyögvenyelősen.

Tudnának bánni a pénzzel, ha lenne miből. Kap 140 ezret, 110 ezer az albérlet, 30 a kaja minimum. Mi marad neki végül? Semmi. Biztos van akinek maradna is valami ha tudna vele bánni, de az nagyon kicsi réteg

2021. ápr. 5. 16:44
 26/33 anonim ***** válasza:
100%
Nekem vettek egy lakást a szüleim, mégis lakótárssal élek, mert párom nincs, a 140 ezres fizumból meg nem futná sokra, így legalább félre tudok tenni. A laptopomat hitelre vettem, mert anélkül nem tudnék dolgozni, de nem volt honnan a 300 ezret kiperkáljam rá. Autó? Nem is álmodok erről egyelőre, továbbképzéseket kell fizessek még. Úgyhogy nem mindenki menő saját lakásban/házban sem.
2021. ápr. 5. 21:29
 27/33 anonim ***** válasza:
100%

Ebbe az országban az a vicc hogy dolgozol de nem jutsz előrébb, vagy ha igen vért izzadva.

Én keresek 158ezret nettóben vidéki megyeszékhelyen, és még örülhetek hogy van melón a vírus idején. A 158ból marad 138E mert 20ezer az üzemanyagköltség. 20 éves a kocsim. Eljárok "maszekolni", ezáltal nincs életem. Szerencsémre nem kell albit fizetnem, igaz viszont hogy egyedül élek és 20E csak a rezsi. Semmilyen káros szenvedélyem nincs, laptopom 10 éves (netezni ez is jó) Telefonom 4 éves akkor is csak 25ezer forint volt. Gyors éttermekbe nem járok

Vajon nálam a kocsi a luxus? 2021ben egy nyamvadt 20 éves kocsi lenne a luxus amivel munka járok Magyarországon

Az tény hogy valamennyit el tudok rakni, de komolyabb fejlődéshez ez az összeg kevés...

2021. ápr. 6. 01:25
 28/33 anonim ***** válasza:
100%

Az egyik szomszédomnak a háza oldala ruhákkal van befoltozva.

A másik 2 gyerekkel lakik 1 szobás házban (gondolom egy ágyban alszanak mint a Szilágyi művész család tette), tele van lyukkal a tetőjük is.

Pár házzal lejjebb tető sincs a házon... De laknak benne.

És ezek mind fehérek, fehér falu az egész.. Ráadásul beképzeltebbek mint bármelyik városi.. Van amelyiket "úr" - nak szólítják.

Úr... A penész megeszi a lyukas házában, de előkelő úr.

Szóval szerintem létező a szegénység csak a birkák nem tekintik magukat szegénynek.

Saját házuk az embereknek öröklés vagy hitel útján van.

Csokozni a semmire a csóró tirpákok szoktak. Lesz egy házuk, de a 3 gyereket etetni, ruházni, iskolázni is kell. Arra lesz pénz? Nem. Majd a szeretet és a facebookon tarhálás mindent megold.

2021. ápr. 6. 21:27
 29/33 anonim ***** válasza:
75%
Budapesten nettó 3-400 ezres fizetések vannak, a szegénység megszűnt az emberek döngetnek, luxusnyaralásokra járnak. Hol van a szegénység?
2021. ápr. 8. 10:54
 30/33 anonim ***** válasza:
58%

Van ahol generáció sem kell.

Nálunk 10-12 éve 10-12 milla körül már tudtál venni lakást. Most ha akarnék ugyanolyant 26 alatt nem találok.

Több, mint duplája lett az ingatlan ilyen kevés idő alatt.

Ha most is ennyi lenne kb. lehetne saját lakásom 1-2 éven bellül, most egyenlőre álmodni sem tudok erről.

2021. ápr. 8. 19:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!