Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Egyetemisták! Te milyen...

Egyetemisták! Te milyen gyakran mentek haza, hol tartózkodtok életvitelszerűen?

Figyelt kérdés

Sziasztok, Egyetemisták! (vagy egyetemisták ismerősei, családtagjai)

Kíváncsi vagyok, hogy Ti milyen frekventáltsággal látogattok haza (természetesen alapesetben, hagyományos oktatás során) az egyetemről.

Az alábbiakat tapasztalom a szűk környezetemben, nappalis egyetemisták körében, szerintem ez reprezentálja is a 4 "alaptípust":

- A barátnőmnek keddtől csütörtökig vannak órái.

120 km-re élünk az egyetemtől. Kedden reggel levezet, 2 éjjelt ott tölt, csütörtökön este már itthon van.

Előfordult, hogy szerdánként este táncra hazajárt.

Ha a szüneteket is belevesszük, gyakorlatilag talán az év 15-20%-át, ha ott tölti.

Lakásvásárlás vagy bérlés fel sem merült erre az évi ~50-60 éjszakára.

- A legjobb barátaink Pesten tanulnak, 250 km-re egyirányba, kvázi dupla táv.

Az egyikőjük kapott lakást, a másik kollégista.

Hétfőnként utaznak Pestre, pénteken reggel fixen jönnek haza, ők tömegközlekedéshez vannak kötve, csak ezért nem csütörtökön este teszik ezt.

Szinte minden hétvégére hazajönnek, nagyon ritkán maradnak egyszer- egyszer, de csak akkor, ha mi is megyünk és szervezünk valami közös programot, amúgy jobban szeretnek itthon lenni.

Praktikai okai is vannak a hazajárásnak: az osztrák határnál élünk, a diákmunka Ausztriába köti őket, így nyilván inkább ott dolgozgatnak szombatonként, mint Pesten a feléért/harmadáért.

De hangsúlyozom: a munkájuk előtt, elsősként is jöttek minden hétvégére.

- A barátnőm fiú ikertestvére (Pest, szintúgy 500 km oda-vissza) a legérdekesebb szerintem, ő kollégista és rendszeresen 3-4 hetet (!) ott tölt egyhuzamban, gyakorlatilag életvitelszerűen.

Annyiszor jöhetne haza, ahányszor akar, anyagilag nem teher, a családjával is jóban van, mégis hajlamos "ottragadni".

Hozzátartozik, hogy ő "furcsább" srác, több barátra tett szert ott rövid idő alatt, mint itthon.

- Én helyben - pontosabban a közelben, 20 km-re - tanulok.

Imádom, negyed óra autóút egyirányba.

Mintha középiskolás lennék, de csak 3 nap lenne egy héten tanítás (+1 nap nem kötelező előadás).

Nagyon örülök, hogy így döntöttem.

Ti miként bonyolítjátok ezt?

Naponta ingáztok, mint én? Ott töltitek a kötelező minimum időt, 2-3 éjjelt, aztán irány haza? Esetleg életvitelszerűen éltek ott?

2020. júl. 21. 20:49
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
63%
Én 3-4 hetente jártam haza. 20 km-re lakok az egyetemtől, de kollégiumba mentem, ugyanis egy nap 3 busz van csak be a városba. Érzelmi okokból nem nagyon jártam haza, mert nem vagyunk olyan jóban a szüleimmel. Kollégiumban a párommal laktam együtt, így jó volt kettesben ottmaradni. 21/L
2020. júl. 23. 08:56
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

Bejárós vagyok, 20-30 perc alatt beérek BKV-val, otthon élek.

20F

2020. júl. 23. 09:05
 23/26 anonim ***** válasza:
72%
3-4 hetente járok haza, ami Pesttől ~270 km-re van. A MÁV-val konkrétan 3,5 órát kell utaznom csak oda (busszal még hosszabb lenne az út, telekocsival is max fél órát nyerek), + ehhez jön a fél óra BKK. Tehát ha egy hétvégére hazamegyek, kapásból 8 órám elment csak az oda-vissza utazással. Mérnöknek tanulok, nekem nincs ennyi felesleges időm, amit elcseszhetek. A vonaton nem tudok se aludni, se tanulni, mert nyáron 40 fokban ülünk a klíma nélküli vonatok, télen nagykabátban ülünk mert fűtés nincs, valaki mindig hangosan beszélget vagy gyerek zsivaly van. Én ilyen körülmények között nem tudok tanulni. A gépem is lemerül, nincs se wifi se konnektor. Egyszerűen túl sok a tanulnivalóm és dolgom - főzés, mosás, takarítás, bevásárlás - ahhoz, hogy hetente járjak haza, mert hétköznap ezekre nem feletétlen marad időm a sok óra és rengeteg számonkérés mellett (egyedül élek, szóval senki sem tud segíteni/megcsinálni ezeket).
2020. júl. 23. 12:36
 24/26 anonim válasza:
51%

Kb. 50 km-re lakok a kiszemelt egyetemtől. Ez tömegközlekedéssel max. 1,5 óra, kocsival kb. 1 óra, szóval nem lenne kellemes ingázni, de nem is megoldhatatlan. Ha viszont elköltöznék, biztos annyiszor járnék haza, ahányszor lehetséges. Bár az én koromban sokan már másodévesek, nekem pedig még van egy évem a gimiből, én így tennék, ha egyetemre járnék most.

19/L

2020. júl. 23. 16:46
 25/26 anonim ***** válasza:
59%
Bejárós vagyok, minden nap hazamegyek😂
2020. júl. 23. 17:09
 26/26 anonim ***** válasza:
68%
2-3 havonta járok haza a koliból, általában mikor szünet van, és akkor itthon vagyok 5-7 napot, annyi bőven elég. 250 km nekem is a távolság nagyjából, de le is fáraszt az út, drága is, hétfőn reggel pedig eddig mindig órám volt, két napért és pár napra elegendő főtt kajáért nekem nem éri meg utazgatni.
2020. aug. 3. 14:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!