Egyetemisták! Te milyen gyakran mentek haza, hol tartózkodtok életvitelszerűen?
Sziasztok, Egyetemisták! (vagy egyetemisták ismerősei, családtagjai)
Kíváncsi vagyok, hogy Ti milyen frekventáltsággal látogattok haza (természetesen alapesetben, hagyományos oktatás során) az egyetemről.
Az alábbiakat tapasztalom a szűk környezetemben, nappalis egyetemisták körében, szerintem ez reprezentálja is a 4 "alaptípust":
- A barátnőmnek keddtől csütörtökig vannak órái.
120 km-re élünk az egyetemtől. Kedden reggel levezet, 2 éjjelt ott tölt, csütörtökön este már itthon van.
Előfordult, hogy szerdánként este táncra hazajárt.
Ha a szüneteket is belevesszük, gyakorlatilag talán az év 15-20%-át, ha ott tölti.
Lakásvásárlás vagy bérlés fel sem merült erre az évi ~50-60 éjszakára.
- A legjobb barátaink Pesten tanulnak, 250 km-re egyirányba, kvázi dupla táv.
Az egyikőjük kapott lakást, a másik kollégista.
Hétfőnként utaznak Pestre, pénteken reggel fixen jönnek haza, ők tömegközlekedéshez vannak kötve, csak ezért nem csütörtökön este teszik ezt.
Szinte minden hétvégére hazajönnek, nagyon ritkán maradnak egyszer- egyszer, de csak akkor, ha mi is megyünk és szervezünk valami közös programot, amúgy jobban szeretnek itthon lenni.
Praktikai okai is vannak a hazajárásnak: az osztrák határnál élünk, a diákmunka Ausztriába köti őket, így nyilván inkább ott dolgozgatnak szombatonként, mint Pesten a feléért/harmadáért.
De hangsúlyozom: a munkájuk előtt, elsősként is jöttek minden hétvégére.
- A barátnőm fiú ikertestvére (Pest, szintúgy 500 km oda-vissza) a legérdekesebb szerintem, ő kollégista és rendszeresen 3-4 hetet (!) ott tölt egyhuzamban, gyakorlatilag életvitelszerűen.
Annyiszor jöhetne haza, ahányszor akar, anyagilag nem teher, a családjával is jóban van, mégis hajlamos "ottragadni".
Hozzátartozik, hogy ő "furcsább" srác, több barátra tett szert ott rövid idő alatt, mint itthon.
- Én helyben - pontosabban a közelben, 20 km-re - tanulok.
Imádom, negyed óra autóút egyirányba.
Mintha középiskolás lennék, de csak 3 nap lenne egy héten tanítás (+1 nap nem kötelező előadás).
Nagyon örülök, hogy így döntöttem.
Ti miként bonyolítjátok ezt?
Naponta ingáztok, mint én? Ott töltitek a kötelező minimum időt, 2-3 éjjelt, aztán irány haza? Esetleg életvitelszerűen éltek ott?
8# vagyok semmi különös, nem kötődöm a családhoz annyira, néha meló miatt is ha úgy alakult.
Meg nem szeretek 5-6 órát vonatozni.
De nagyon jó a koli hétvégén amikor nincs senki se bennt.
Én 100 km-re laktam az egyetemtől. Minden második-harmadik hétvégén mentem a szüleimhez, a többi hétvégén a páromhoz. Plusz minden szerdán a páromnál aludtam. (Ő közelebb lakott, 30 km környékén.)
A családommal nem volt olyan jó a kapcsolatom, hogy többet legyek náluk, ennyi.
Én kb. 150 km-re lakom az egyetemtől, igen komoly osztatlan képzésen tanulok, hétfőtől péntekig zsinórban vannak óráim és kötelező gyakorlataim, akár reggel 8-tól este 8-ig tartó napom is van. Minden hétvégére hazajárok vonattal, mert nekem az teljesen ingyenes, ráadásul 1. osztályon:DD
Péntek délután utazom haza, vasárnap este pedig vissza.
Köszönöm a válaszokat!
Szinte minden megoldás képviseltette magát, de a hétvégét otthon töltők vannak többségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!