Mi a teendő? Van egy 85 éves szomszédom amelyik a saját teraszán egésznap bömbölteti a propaganda rádióadókat. Akarva akaratlanul is hallgatnom kel a sok egyszerűgondolkodású orbánhívő betelefonálgatását és hülyeségeit.
"Bocs' elfelejtettem oda írni, hogy kandúr az öreg. Havonta váltogatja a csajait, akik a rádió miatt lépnek le tőle rendszeresen."
Ezt most látom. Ember, neked tényleg semmi gerinced nem lehet, ha csak a neten mersz köpködni egy idős emberre.
12/13.
"Vagy csak tisztába van azzal, hogy bizonyos Fideszes hívekkel nem lehet leállni beszélni."
Aha. Teljesen jó példa az előítéletre, tökéletes táptalaja volt mindigis a gyűlöletnek. Persze, valóban egyszerűbb sztereotípiákat alkotva ráfogni a másikra hogy hülye mint párbeszédet folytatni egy emberibb társadalomért. Ne adj a hajléktalannak, mert biztos elpiálja. Ne vásárolj zsidónál, mert "biztos átver". Mindig előre vitt ez a hozzáállás a történelem során... Ja, mégsem.
De még ha igazad is van, minimális kulturáltságot illene azért szorítani magunkba. Egy idős emberről beszélünk, nem kell szeretni, de tisztelni illik. Az csak hab a tortán, hogy a kérdező gyáva átmenni és szólni.
9: Egy Orbán-fan bácsi csakis zsémbes lehet. Aki narancsvérű, az NAGYON az. Szerinted véletlen hallgatja hangosan a propaganda rádiót? Ennyire jóhiszemű te sem lehetsz.
Annyiból egyetértek, hogy egy párszor kérd meg szépen, hátha hat rá. Nem hiszem, de azért gonoszak ne legyünk. Azt majd csak akkor, ha kiérdemli.
Az agyatlan birkák semmilyen szóból nem értenek.
Hívd rá a kékeket, az a legésszerűbb.
Értelmi képesség nincs az egekben itt, ahogy látom. Megy a virtuális lincselés. Úgy látszik, valami "fidesz-ügynököt" láttok bennem (nem vagyok), mert nagyon nem sikerült megérteni, amit mondtam. (Miben jobb vajon a soros-szajkózásnál az, amikor egyesek minden ellenvéleményt fideszesnek tulajdonítanak? Elég unalmas mindkettő.)
16.
"9: Egy Orbán-fan bácsi csakis zsémbes lehet. Aki narancsvérű, az NAGYON az. Szerinted véletlen hallgatja hangosan a propaganda rádiót? Ennyire jóhiszemű te sem lehetsz."
Még egyszer felteszem akkor a költői kérdést: látatlanban, egy ismeretlen kérdező elmondása alapján te HONNAN TUDOD, hogy milyen az emberünk, akiről szó van? Sehonnan, csak ítélkezel pár rosszmájú mondat alapján.
(Azt pedig elmondtam már egyszer, mi oka lehet a szándékos rosszindulaton kívül arra, hogy hangosan rádiózzon. 85 éves.)
18.
"A tiszteletet ki kell érdemelni."
Ez így van. Csakhogy több típusa létezik a tiszteletnek. Létezik egy alapvető, a társadalmi normáinkból fakadó, az idősebbeket megillető tisztelet. Ezért adod át a buszon a helyed (elvileg), és ezért nem löksz fel az utcán egy idősebbet, hogy "húzz már arrébb tata/nyanya" (elvileg). És ezért nem irkálunk egy idős emberről olyan dolgokat, mint a kérdező és egynéhány kommentelő (elvileg). Ebből még nem következik persze hogy minden idős ember jó/okos ember, de téged, egyedül téged jellemez, ha nem tudsz tisztelettel viseltetni irántuk.
Így érthető, mire utaltam? Tűnjön már fel nektek, milyen lincshangulatot teremtetek itt!
Több szót erre nem pazarlok. Akinek nem inge, ne vegye magára, aki magára ismer ezekből, az pedig szálljon inkább magába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!