Szia Kérdező!
A 100-as IQ az átlagos, úgyhogy se nem sok, se nem kevés.
Felhívnám a figyelmed pár dologra.
Az intelligencia mérés eredményét némi szkepticizmussal kell kezelni, mert nagyon sok emberrel kellene kitöltetni egy tesztet, ahhoz hogy viszonylag pontosan meg lehessen határozni az átlagos 100-as IQ értéket. A legtöbb teszt esetében ez elmarad és következtetések, a teszt készítőinek a tippelése alapján határozzák meg az átlagos 100-as értéket, ami ugyebár azt eredményezi, hogy pontatlan lesz a teszt. Nagyon sok korcsoportra kellene bontani a teszt kérdéseit, amihez arra volna szükség, hogy minden korcsoportból, nagyon sok ember töltse ki a tesztet, ez is nehezen kivitelezhető. A kapott értéket soha nem szabad pontosan figyelembe venni, inkább tájékoztató jellegű. Úgy értem, hogy ha valakinek 120 az IQ-ja, akkor 120 körüli +-10, tehát 110 és 130 közötti az IQ-ja. Kevés teszt van, ami pontos értéket ad a végén, sok teszt fizetős és sajnos a fizetős tesztek sem mindig jók.
Az online IQ tesztek legtöbbje még tájékoztató eredményt sem ad, mert olyan feladatok vannak bennük, amelyek megoldását a tapasztalat, tanult dolgok segítik. Az intelligencia független a korábban megtanult dolgoktól, a logikus gondolkodást, a probléma felismerési és megoldási készséget mérik az intelligencia tesztekkel.
Ha valakinek lényegesen magasabb az IQ-ja az átlagosnál, akkor az nem azt jelenti, hogy sokkal okosabb a többi embernél. Sok gyerek, akinek nagyon magas az IQ-ja bukdácsol az iskolában, koncentrálási nehézségei vannak, még bukdácsolhat is tantárgyakból. Nekem 125-nél magasabb az IQ-m és a suliban folyamatosan szenvedés volt, hogy matekból 2-es legyek, ne bukjak meg. Felnőttként viszont olyan gyerekeknek segítek, akik gimiben, vagy szakközépben pótvizsgáznak matekból. Akiket felkészítek mindig 3-4-re pótvizsgáznak. Ennek a matektanáruk örül a legkevésbé, mert minősíti a tanítási képességeit, hogy egy gyerek három évig épphogy 2 a matektanár tanítási módszereivel, utána 2 hónap külön tanárral való foglalkozás után viszont már nagyon jól lesz matekból, a későbbiekben is.
Egy megbízható online tesztet ismerek, amit nem véletlenül a Mensa tagok készítették, akiknek nagyon magas az IQ-ja. Figyelembe kell venni, hogy 17-18 éves korosztálynak készítették, ami azt jelenti, hogy egy 14 éves gyerek a teszt kitöltése után kapott eredményéhez képest a valóságban magasabb az IQ-ja. Javaslom, hogy próbálja meg kitölteni ezt a tesztet is. Kíváncsiságból kitöltöttem sok online, ingyenes IQ tesztet. Szörnyű eredményeket kaptam. A legtöbb esetben 100-as körüli eredményt, egy két tesztnél már 110 körülit. A Mensa online tesztjén viszont a maximumot értem el, 125-öt és tájékoztattak, hogy a pontosabb IQ meghatározáshoz egy több órás tesztet kell kitöltenem.
Legyen szép a napod!
Tegyük hozzá hogy 100 a világátlag, abban benne van az afrikai 80 is
Magyarországon 98-cal már átlag alatti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!