Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Honnan jön ez a sztereotípia,...

Honnan jön ez a sztereotípia, hogy a rockerek értelmesek meg általában jó fejek?

Figyelt kérdés
Én is rocker vagyok, de ezt hatalmas hülyeségnek tartom. vannak persze értelmes, kedves, intelligens rockerek. De olyan sok lekezelő, nagy arcú is van köztük, aki hülyének néz mindenkit rajtunk kívül (akik nem rockot hallgatnak), kedvencem, aki oda is megy, hogy elmondja. :D Vagy például emlékszem a gimis szóbeli felvételimre annak idején. Volt egy srác, aki oldallánccal, Iron Maiden-es pólóban jött, csupa feketében, bakancsban. Mondom, én is rocker vagyok, de fekete-fehérben mentem és blúzban. Ilyen helyen így megjelenni szerintem egyáltalán nem menőség meg egyediség,hanem egyszerűen kulturálatlanság. Meg aki így jön színházba. Én rockerként is elismerem, hogy a rocker öltözés is épp egy ugyanolyan társadalom kreálta póz, mint bármelyik, nincs is ezzel semmi baj, nekem is tetszik ez az öltözködés, de nem egyedibb, mint bármelyik másik stílus öltözéke, így színházba meg felvételire menni pedig simán csak tahóság vagy szegénység (mármint ha egy fehér ingre sincs pénze).
2019. jún. 22. 15:07
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Ja, a fiút nem is vették fel. de volt más osztálytársam, akinek hasonló stílusa volt, és egyikünk se jött sulis rendezvényekre oldallánccal.
2019. jún. 22. 15:09
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Én eddig 3 ilyen fiút ismertem.Értelmesnek értelmes volt mindegyik.Viszont a 3-ból kettő igazi kőszívű,egoista ember volt.
2019. jún. 22. 15:16
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Én goth/metalos vagyok, de eszreveteleim szerint (majd' 20, a szubkulturaban eltoltott ev utan) ugyanugy hulye suttyo a feketeruhasok 90%-a, mint az osszes tobbi embere.
2019. jún. 22. 15:49
 4/14 A kérdező kommentje:
Én is kb. ezt gondolom, mint te, utolsó.
2019. jún. 22. 15:55
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Megerősítem a goth válaszoló észrevételeit.

Hát...jó ideje nem kategorizálom magamat, de télen eléggé metálos/militarista megjelenésem tud lenni (a terepmintás cuccokat nem szeretem, de a feketét egy egységes zöldes dologgal szeretem kombinálni, pl háti táska, vagy pulóver).

És nekem is ez a benyomásom, a rockzenét hallgatók többsége ugyanannyira kiállhatatlan emberileg mint bármely más zanét hallgatók többsége. De még általánosabban mondhatnék bármilyen szempont szerint megválogatott csoportot is.

Mondjuk ki: Az emberek nagy része kiállhatatlan, és zavaró jellemvonásokkal terhelt, minden egyéb sallngtól függetlenül.

A nagyképűség, faragatlanság, kivagyiság, tapintatlanság nem az öltözködéssel és nem is a zenével csorog az emberbe.

2019. jún. 22. 16:20
 6/14 anonim ***** válasza:
83%

Amúgy a kérdésre is válaszolok, merthogy arra voltál kiváncsi, hogy honnan jön a rockerek állítólagos értelmességének sztereotípiája.

Kezdjük azzal hogy ilyet eddig kizárólag rockerektől hallottam. :D

Elképzelheted hogy mennyire megalapozott ez az állítás, (hogy a rockerek értelmesebbek az átlagnás) miközben ezt csak a rockerek állítják magukról.

A dolog mögött az lehet, hogy a rockzene alapvetően lázadó irányzet VOLT. Azért hangsúlyozom ki hogy volt, mert kb már semmi lázadás, de még csak úgy istenesebb polgárpukkasztás sincs abban, hogy feketében jársz-kelsz, és láncot hordasz.

Totál megszokott egy közepes méretű megyeszékhelyen az ilyen. Max ilyen 200 fős, átlagban 60 éves lakosságú zsákfalvakban tudom elképzelni, hogy nagy fejcsóválást váltson ki az ilyesmi.

Szóval a mai rockerkedés már nem igazán tudja a hajdanán célul kitűzött társadalomnak beintést kiváltani.

Tehát ez egykor lázadó dolog volt... A lázadni akarást pedig jellemzően a nyitottabb, változtatni, cselekedni akaró emberekhez szoktuk kötni.

Amolyan kultúrforradalmárkodás volt ez.

Csak hát hamar kiderült hogy a deviánsoknak is jó táptalaj ez, és szépen rockerré vedlettek az amúgy életcél, és minden magvasabb gondolat nélküli suttyók is, akik a rock nélkül is ugyanazt a kocsmapultot támasztanák egész nap. (annyi kivétellel hogy nem lenne Iron maidenes felvarrójuk...)

A kultúrált rockerek meg dönthettek hogy felvállalják teljes vállszélességgel a szubkultúrájukat érő (egyébként statisztikai alapon jogos) előitéleteket, vagy inkább négy fal közt,. meg fülesen fog menni a rockzene, de maradnak a társadalmi konvencióknak megfelelő szerelésben.

Plusz ott van az, hogy a rockzenének a mai full elektronikus, számítógépen összerakott zenékhez képest egyfajta patinás muzikalitása. Egy magasabb művészisége.

A rockzenésznek mégiscsak kell tudnia játszani legalább egy hangszeren, mégiscsak kell értenie valamennyire az alap kotta olvasáshoz, és ha szöveget is ír, akkor kell legyen valami féle poéta vonala is.

Ezt összevetve mondjuk egy dubsteppel...

Vannak igényes dubsteppek, de mondjuk ki: a dubstep önmagából eredően repetitív, és minimalista.

Ebből adódóan nincs akkora szellemi munka mögötte, ebből adódóan pedig be lehet "árazni" az értékét.

Legalábbis én és még páran össze-vissza fórumokon ezt tartjuk valószínűnek.

Ezért lehet egy "rocker felsőbbrendűség érzés", mert "az én zenémhez több tudás kell mint a tiedhez".

A pop-ról nem is beszélve...

Valahogy nekem is furcsa összképet kelt, hogy énekesként hivatkozik magára az az XY aki felénekelt max 4 sort egy stúdióban, és azt számítógépes utómunkákkal szétszedték, újracsinálták, felgyorsították, torzították, és ez az "ő" száma.

És ugyanúgy énekesnek nevezünk egy bármilyen metál énekest, aki baromi sok gyakorlással elsajátítja a helyes torokhangokat a hörgéshez, vagy a baromi hosszan kiejtett hangokhoz...

Itt azért érezhetően van némi szakmabeli szintkülönbség.

Persze a késztermék (a zene) iránti kereslet miatt a pop mindig nagyobb piacot fog megmozgatni mint a szokványos metál.

2019. jún. 22. 16:40
 7/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ.

"Plusz ott van az, hogy a rockzenének a mai full elektronikus, számítógépen összerakott zenékhez képest egyfajta patinás muzikalitása. Egy magasabb művészisége.

A rockzenésznek mégiscsak kell tudnia játszani legalább egy hangszeren, mégiscsak kell értenie valamennyire az alap kotta olvasáshoz, és ha szöveget is ír, akkor kell legyen valami féle poéta vonala is."

Ezt jellemzően azok mondják, akik szerint rockon kívül csak a pop meg a gépzene létezik.

2019. jún. 22. 18:23
 8/14 A kérdező kommentje:
Ja, még egy gondolat ehhez: maguk a zenészek szerintem feleennyire se nagyképűek. Csomószor láttam olyat, hogy valaki felsőbbrendűnek hitte magát, mert XY-t hallgatott,miközben a saját kedvence simán duettezett vagy feldolgozott dalokat popzenészekkel/popzenészektől.
2019. jún. 22. 18:25
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Jó, eleve mi az a pop?

Hol húzod meg a határt? Nálam kb tökre egybefolyik egy csomó helyen a pop olyasmivel is amire más valami egyéb kategóriát használna.

2019. jún. 22. 18:34
 10/14 A kérdező kommentje:

Például ők nem rockzenészek, de saját dalokat találnak ki, legalább egy vagy több hangszeren játszanak, énekelnek, vagy ha maga az énekes nem, de a banda körülötte igen, az énekes meg énekel, és értelmesek a szövegek:

https://www.youtube.com/watch?v=i6pQkmkeVCY

https://www.youtube.com/watch?v=y7gHVxUp_n8

https://www.youtube.com/watch?v=iio-j9FWytw

(Ez utóbbi nyálas lehet egyeseknek, de én az énektudását nagyon elismerem. Meglepő, hogy 44-45 évesen is elénekli ugyanazokat a dalokat, mint régen.)

https://www.youtube.com/watch?v=i6N0sNMKFO4

https://www.youtube.com/watch?v=WMphWfcvTCc

Ő pedig rockzenész (a Bon Jovi billentyűse), de ez éppen egy musical, amit írt:

https://www.youtube.com/watch?v=tIpn50oTYqM

2019. jún. 22. 18:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!