Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Valaki elmagyarázná, hogy...

Valaki elmagyarázná, hogy milyen a borderline viselkedés? Tudtok erről filmet, könyvet ajánlani?

Figyelt kérdés

2019. márc. 15. 15:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

- Kétségbeesett erőfeszítést tesznek a valós vagy képzelt elhagyatás elkerüléséért.

- Interperszonális kapcsolataik instabilak és intenzívek, az idealizálás és a lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző rájuk.

- Identitászavaruk van, tehát kifejezetten és tartósan instabil az önképük vagy az önértékelésük.

- Impulzívak, és legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető cselekedetet követtek el az alábbi területeken: költekezés, szex, szerabúzus, gondtalan autóvezetés vagy falás.

- Jellemző rájuk az ismétlődő szuicid viselkedés, továbbá erre utaló gesztusok, fenyegetés vagy önsértő viselkedés érzékelhető.

- A jelentős hangulatváltozásokmiatt érzelmileg instabilak, ami könnyű ingerelhetőségben vagy szorongásban egyaránt megnyilvánulhat. 

- Mindez rendszerint néhány órán át tart, és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább.

- Krónikus ürességérzés jellemző rájuk.

- Nem megfelelő a haragkezelésük, illetve a harag kontrollálása nehézségekbe ütközik. Ez gyakori dühkitörésekben, állandó haragban, ismétlődő verekedésben egyaránt megnyilvánulhat.

- Átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek jelentkeznek náluk.

2019. márc. 15. 15:13
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi, de tudsz valami filmet ezzel kapcsolatban? Vizuális típus vagyok.
2019. márc. 15. 15:18
 3/11 anonim ***** válasza:
78%
Film szerintem nincs erről. Autistákról született, mert más mentális betegségekről is elvétve. Hiába vagy vizuális típus, kénytelen leszel rákeresni Google-ban, ott biztosan találsz erre a betegségre utaló leírásokat. Filmről, videóról, ami tényleg tudományos alapokon készült, nem tudok. De olvasni valót találsz a neten bőven.
2019. márc. 15. 15:30
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
A Végzetes vonzerő c. filmben az antagonista nő borderline.
2019. márc. 15. 15:37
 5/11 A kérdező kommentje:
Oh. Köszi.
2019. márc. 15. 15:40
 6/11 anonim ***** válasza:
69%
Animéket nem szoktál nézni? Csak mert animékből kapásból kettőt is tudnék mondani, amiben borderline-os a női főszereplő: Mirai Nikki (Yuno), Neon Genesis Evangelion (Asuka).
2019. márc. 15. 15:46
 7/11 A kérdező kommentje:
Animés vagyok. Yuno depressziós pszichopata legtöbb ember szerint. De neked is köszi.
2019. márc. 15. 15:51
 8/11 anonim ***** válasza:
66%
Egy pszichopata nem lehet depressziós...
2019. márc. 15. 17:18
 9/11 A kérdező kommentje:
Nem tudom. Bár olvastam ilyet még régebben. Fogalmam sincs csak az emberek véleményét tettem közzé.
2019. márc. 15. 17:21
 10/11 anonim ***** válasza:

Azt még sehol sem láttam, hogy Yunót depressziósnak írták volna, de elképzelhetőnek tartom.

Viszont az biztos, hogy nem pszichopata. Ezt a tévhitet az a sok tájekozatlan kis 13 éves gyerek terjeszti, akik úgy látják, hogy az őrült darabolós gyilkos egyenlő a pszichopatával. Azért ez egyáltalán nem így van, sőt, a legtöbb pszichopata egyáltalán nem is mutatja ki az erőszakos hajlamait, mert az nem illene bele a "tökéletes" imidzsébe. És egy pszichopata még véletlenül sem kockáztatná rendszeresen, majd áldozná fel a saját életét egy másik személy életben maradásáért.

A Borderline tünetei viszont szinte teljesen igazak Yunóra: félelem a vélt vagy valós elhagyástól (és kétségbeesett kísérletek ennek az elkerülésére), extrém hangulatingadozások, érzelmi instabilitás, dühkezelési problémák, öngyilkos hajlamok, nagyon magas stressz esetén paranoiás gondolatok, instabil szerelmi kapcsolat ami a csodálat és az utálat között váltakozik.

2019. márc. 15. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!