Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Faluhelyen miért ilyen pletyká...

Faluhelyen miért ilyen pletykásak az emberek?

Figyelt kérdés

Mit akarnak ezzel elérni

Mire jó

Miért pletykálnak

Szegényebbek, vagy gazdagabak lesznek?

2019. márc. 8. 14:16
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Utolsó valahogy énis azt érzem, nekem is megvan a saját bajom.
2019. márc. 8. 17:21
 12/24 anonim ***** válasza:
49%
Városban is ez megy. Panelban laktam 3 évvel ezelőttig, most kertesben és mindenhol megy a pletyka meg az, hogy állandóan azzal foglalkoznak, hogy a másik mit csinál. Egyszer elbeszélgettem az egyik közvetlen szomszédommal és kiderült, hogy szinte jobban tudja a napirendemet, mint én saját magam... Mikor panelban laktunk, ott meg a tesómról azt találta ki az alattunk lakó, hogy nem dolgozik, mert egyszer hallotta, hogy napközben otthon van. Az igazság az volt, hogy éppen szabin volt a tesóm... De ami a legdurvább volt, hogy elmondtuk az egyik szomszédunknak (hiba volt!), hogy apunk nemrég halt meg. Pár nap múlva megyek be a közeli kisboltba és a következő szöveggel fogad a boltos: "Őszinte részvétem!". Most őszintén, a boltosnak mi köze az ilyen dolgokhoz? És mindez egy lakótelep kellős közepén, ahol a boltban ki tudja mennyien fordulnak meg! Szóval, nem csak falun vannak ilyenek sajnos!
2019. márc. 8. 17:42
 13/24 anonim ***** válasza:
szintén megerősíteném, tizenezres kisvárosban élek is itt is ugyanúgy megy a pletyka, csak pl. az adott utcán, vagy a környéken belül. volt szembeszomszédunk minden pillanatában kilesdesett az ablakon hogy mit csinálunk az udvaron, kerten csak mert rálát, pár házzal arrébb a nénike folyton arról érdeklődött dolgozom-e már ha összefutottunk. a helyi egyik gyrosozóban mindig kitárgyalták az aktuális vásárlót miután elment, gondolom nekem is lehetet valami megnevezésem ott, a csendes srác, vagy szótlan, vagy valami. a faluk erre csak ráerősítenek
2019. márc. 8. 20:43
 14/24 A kérdező kommentje:
És ezt végig fújják......
2019. márc. 8. 22:58
 15/24 anonim ***** válasza:

"Értem, de mi vezérli őket ilyenre? Rosszindulat? Irigység?"

Részben. Kihagytad a félelmet is jelzőt.

Kérdező, bár én nem vagyok pletykás, de azért megnéznélek egy faluban, mondjuk 2-3 év múlva. Ha nem válnál pletykássá, legalábbis kezdenéd érteni, miért ilyenek ott.

A fő ok: a kis létszám.

Egy városban el lehet vegyülni, míg egy faluban nem. És a kapcsolatrendszerek is túlságosan összefonódnak.

Az más kérdés, hogy mindezt tetézheti butaság is.

2019. márc. 8. 23:46
 16/24 anonim ***** válasza:
* pardon! JOBBAN el lehet vegyülni városban.
2019. márc. 8. 23:48
 17/24 A kérdező kommentje:
#15 Félelem? Fejtsd ki!!
2019. márc. 9. 01:03
 18/24 anonim ***** válasza:
89%
Mindig könnyebb más problémájával foglalkozni mint a sajátunkéval. Utóbbit ugyanis meg kellene oldani, ami nem mindig megy nehézségek nélkül Ez pedig bűntudatot plántál belénk. Így aztán inkább mások háza táján söprögetünk. Tesszük ezt a számítógépen, vagy a valós életben. Te is, kérdező, akár (f-)elismered ezt, akár nem.
2019. márc. 9. 13:34
 19/24 A kérdező kommentje:
Felismertem
2019. márc. 9. 13:49
 20/24 anonim ***** válasza:
44%

"#15 Félelem? Fejtsd ki!!"

Rendben. De ismétlem: nem magamról írok, hanem másokról való tapasztalatom. Tehát, a félelem az EGYIK fő oka a pletykálkodásnak, különösen falvakban.

Pl mert relatíve kicsi a létszám, emiatt szinte mindenki ismer valamennyire mindenkit, és aki nem rendelkezik kellő infóval más falubeliekről, az hátrányba kerül. Többek között az ettől való félelem is motiválja az informálódást egymásról, ha viszont szándékosan torzítják az infót, akkor ezen felül félelem vezérelte rosszindulatról is szó van (a pletykálódás egyik formája és oka).

Vannak további okai is a félelemnek falvakban, és evvel összefüggésben a pletykálódásnak. Pl hogy majdhogynem mindenki erősen függ mindenki más jóindulatától, adott esetben talán segítségnyújtásától is, egy kisebb faluban.

Ennél fogva ha valakire másság jellemző, akkor a többség számára félő, hogy megbomlik a jól bejáratott (amúgy rozsdás, sérülékeny) falusi szociális rendszer, íratlan szabályai a falunak.

Vagy pl ha egy idegen megjelenik a faluban, akkor Mari néni, Kati néni leskelődik, hogy "jaj ki lehet az, mit akar", elkezdenek bolhából elefántot csinálni, és előítéletet gyártani, félelmüktől vezérelve.

Ellenben ha az idegen az érdeküket szolgálja, akkor még uszítják is és segítik az idegent adott esetben, a gyengébbek ellen, vagy éppen azok ellen, akik hiába jóindulatúak mégis mások, mint a többség (pl fejlettebb a gondolkodásmódjuk és bátrabb, sajátos és hatékony ötleteik vannak, ki merik mutatni a szép érzelmeiket stb egyszóval ha mások, mint a többség, ezek ellen sajnos).

2019. márc. 10. 20:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!