Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A magyarok nem is vágynak...

A magyarok nem is vágynak vissza a Kádár-rendszerben megszokott életszínvonalra, hanem jó ez a feudalizmus?

Figyelt kérdés

Nem vágynak arra hogy az átlag munkás építkezhessen, balatoni nyaralót tudjon építeni és társadalmi kiegyensúlyozottságban éljen? Meg hogy a fiatalok lakáshoz jussanak, normális fizetések legyenek, alacsony rezsi legyen, a tanulás ne az anyagiakon múljon, stb?

Hanem jó az hogy jobbágyként szenved, majd 50 éves korától belerokkan az értelmetlen munkába? Az idősekkel nem lesz sem nyugdíjazási gond, sem más ellátási, hisz a rosz egészségügyi ellátás is hozzásegíti hogy így legyen?

A szenvedés boldogsághormonokat termel, és szintén ezért olyan jó ez a jobbágysors mint például a vagdosás vagy más önpusztítás? A feudalizmus lemaradás is a nyugati fejlett országoktól.

2019. márc. 6. 09:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Én nem jobbágyként élek. Nem vagyok rabszolga sem.

Szerintem neked, ha akkor éltél volna, akkor is lett volna valami problémád, akkor sem lettél volna elégedett. Hiába volt mindenkinek munkája, mert kötelező volt dolgozni, attól még, akkor is ugyanúgy voltak szegények, éhezők.

Nagyon sokan albérletben éltek, úgy, hogy az tulaj is ott lakott, csak akkor ez megszokott volt és nem ciki, mint manapság. Akkor sem lehetett csak úgy lakást venni. Persze bizonyos csoportok kaptak. De nem mindenki tartozott abba a csoportba. Valószínűleg akkor meg ez lenne a bajod, hogy nem tartozol a kiváltságosok csoportjába.

2019. márc. 6. 12:22
 12/18 anonim ***** válasza:
Mi bajod a feudalizmussal? Teljesen jól mukodo rendszer.
2019. márc. 6. 12:42
 13/18 anonim ***** válasza:

A Kádár rendszerben nőttem föl (1976-ban születtem). Soha nem mennék vissza, hogy újra ott éljek. Rengeteg negatívumot tudok mondani (nagyapám összes földjét, egész tehenészetét elkobozták, mert kuláknak számított, apám osztályidegenként nem mehetet egyetemre, anyaámnak csökkentették a fizetését mert volt templomi esküvője,). Kérdező, Te istenítenél egy rendszert ha a lakásodat (amiért éveken keresztül dolgoztál) elvennék, majd nem vennének fel az egyetemre származásod miatt, pedig a pontjaid megvannak, makd kirúgnának az állásodból mert templomba jársz?

Maga a rendszer nem volt fentartható. Részben a mai államadóság is Kádárnak köszönhető.

Sokkal jobban érzem magam a mai rendszerben (bár a fideszt utálom).

2019. márc. 6. 13:41
 14/18 A kérdező kommentje:

A sorkatona időkből mondok röviden egy hasonlatot. Mikor bevonultunk, mindenki meg szeretett volna szökni, volt aki öngyilkos akart vagy próbált lenni, volt akit meg az őrület kerülgetett. Aztán a leszerelésre meg úgy megszokták rab életüket hogy szinte mindenki továbbszolgálatos akart lenni.

Hát így zajlott le a szocializmus bevezetése is. Kezdetben néhányan még öngyilkosok is lettek mikor az államosítások idején visszacsúsztak a társadalmi ranglétrán. Majd a szocializmus alatt szidta mindenki a rendszert. Aztán úgy megszokták az alárendelt szerepüket hogy már elég sem volt a szocializmus, hanem kapitalista és feudális társadalmi szakadékokra, elszegényedésre és mégtöbb értelmetlen munkára vágytak, meg mégmagasabb lakás- és albérlet árakra. És mára az átlag dolgozó sínylődik a gyárban olyan munkában amit ép eszű ember nézni sem szeret, nem még csinálni. De a dolgozó széttárt karokkal fejezi ki elégedettségét, hát hogy isteni ez a feudalizmus vagy kapitalizmus, mert sok a lehetőség a munkára. Már arra sem emlékszik hogy az ősei netán gyönyörű kúriában éltek, hatalmas botanikus kerttel és birtokokkal.

2019. márc. 6. 13:45
 15/18 A kérdező kommentje:
ma 13:41: De a mai istenien jó kapitalista rendszer sem adta vissza őseid elkobzott gazdaságát! Azért említem meg, mert a miénket sem kaptuk vissza. Mehetsz alkalmazottnak valahova, vagy vállalkozóként vegetálhatsz az őseidnél alacsonyabb életszínvonalon. Akkor mi jó ebben a rendszerben? Mert akkor jó lenne ha az őseid ellopott egzisztenciáját visszakaptátok volna, meg kárpótlást a sérelmekért, majd te a családoddal minimum az őseid életszínvonalán folytathattad volna életed a rendszerváltás után. És te alkalmaznál embereket és nem pedig te lennél alkalmazott. Hát így nem értem mi jó a rendszerben.
2019. márc. 6. 13:54
 16/18 anonim ***** válasza:

A mai rendszerben nem tudom elképzelni, hogy az általam megdolgozott vállalkozásomat és két lakásomat, valamint az autómat elkobozza az állam, míg a kommunizmusban/szocializmusban ez bevett szokás volt.

Sokkal szabadabbnak érzem magam ebben a rendszerben. Szerencsére se te se én nem dönthetünk az aktuális rendszerről. Természetesen ha az általad vizionált Kádár rendszer visszatérne valószínűleg elmenekülnék erről a földrészről.

2019. márc. 6. 14:46
 17/18 anonim ***** válasza:

Működne a mai rendszer ha nem lenne ennyire korrupt hogy mindent elkopnak. Mindegy melyik párt, ugyanazt csinálják. Nem a rendszerrel van a baj, hanem azokkal akik működtetik ott fent.

Erről csak ennyit mondanék.

2019. márc. 7. 00:15
 18/18 anonim ***** válasza:

Barátom, te pont az a fajta vagy akibe pazarlás minden levegővétel és korty víz amit elfogyasztasz.

Én csak a végén éltem az amúgy is laza Kádár rendszernek, de az is szar volt és finom kifejezés. Milyen lehetett akkor a durvább verzió? És te ezt visszasírod? Inkább tömd magad valami gyógyszerrel, mert rád fér.

Most pedig nincs feudalizmus, az már a kommunizmus előtt kihalt rég. Jó lenne, ha gondolkoznál is, nem csak írogatnál.

2019. júl. 20. 09:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!