Akik mondják, hogy "ez nem megoldás", miért nem mondják, hogy helyette mi legyen?
Én sem szeretem az ilyen méltatlankodókat, épp ezért vagyok pont olyan, hogy amikor valami probléma előkerül, akkor azonnal reagálok rá, hogy mit lehetne tenni (néha nem jó az ötletem, de legalább megpróbálom). Sokszor csak néznek, hogy belemegyek a problémamegoldásokba, és érdekes, mert akkor már ők is elkezdenek gondolkodni...
Talán azért nem mondanak spontán megoldást, mert félnek, hogy beégnek, de a legjobban azért, mert az felelősséggel jár.
Szerintem valahol a kettő egymástól független dolog.
Ha azt látom, hogy a kisgyerek eszi a homokot akkor látom, hogy az nem jó. Attól függetlenül nem feltétlenül fogok neki ötletet adni, hogy mit egyen helyette.
Mondjuk az ilyen témák mint politika, halálbüntetés amúgy is erősen meddő témák, mert az emberek 99%-a érzelmi és nem értelmi alapon gondolkozik róluk, onnantól pedig majdnem értelmetlen tényeket közölni.
Én egy csomószor azért nem mondok megoldást, mert nem tudom. Pl. hogy nézzen ki a költségvetés, hogyan kéne megreformálni a kórházakat.
Nem tudom, nem vagyok közgazdász, de akkora hibákat csinálnak, amik egyértelműek.
Pl. biztos nem jó ötlet stadiont építeni vidéki városokba, úgy hogy nem építenek hozzá utat. Mert így nem tud egy nap alatt annyi ember odajutni, mint ahány néző megtöltené a stadiont, a környező falvakban meg nem tudnak annyi embert elszállásolni.
De nem vagyok közgazdász, útépítő stb. hogy meg tudjam mondani, hogy a stadion építéssel van baj, a helyszínnel van baj az úttal van baj stb. (Nem Felcsút, másik stadion).
Azt sem tudom, hogy mire kellett volna költeni a pénzt helyette. Lennének tippjeim, de úgy gondolom, hogy a szakembereknek kellene ezzel foglalkozni. A probléma, hogy egy csomó esetben a politikában, nem azok foglalkoznak a feladattal, akik értenek hozzá, hanem olyanok, akik azt gondolják, hogy értenek hozzá, pedig nem.
A politikusok marketingesek, ahhoz értenek, hogy hogyan csináljanak jó marketinget, de az ország vezetését a szakemberekre kéne bízniuk.
De nem az én véleményem alapján kéne ezt a döntést meghozni, mert pont annyira értek hozzá, mint azok, akik jelenleg döntenek :).
Ezért nem is szeretnék megoldási javaslatokat mondani, mert attól, hogy szerintem az a megoldás, még nem értek hozzá.
Ez olyan, mintha mikor felfedezem, hogy jéé, baromi lassú és mindig lefagy a telefon, akkor elkezdeném magyarázni a fejlesztőnek, hogy ezt és ezt javítsd meg, mert olvastam egy honlapon, hogy ők ezt használják, ti meg nem így csináljátok.
Nem lesz boldog, és lehet, hogy baromi nagy hülyeséget mondok éppen, mert nem ismerem a tényleges programkódot (mert titkos), meg nem telefonfejlesztő vagyok.
De attól, hogy nem tudom a megoldást, azt még láthatom, hogy a telefon lassú, hogy vannak olyan telefongyártók, akik olcsóbban elő tudnak állítani jobb minőségű telefont.
Az is lehet, hogy a telefonkód alapelképzelése jó, csak valaki véletlenül elírt egy kis kódrészt és azt kell megkeresni. Kívülről nem is láthatom.
Tehát szólhatok. Esetleg kritizálhatom is a terméket, hiszen én vagyok a felhasználó, honnan tudná valaki, aki sosem használja, hogy rossz, ha nem szólok?
Ugyanígy, nem tudom hogyan kéne megoldani a kórházakban a jobb betegellátást. De szerintem van jogom kritizálni a rendszert, mikor emberek azért halnak meg, mert nem működik jól, és a környező országok példái alapján lehetne jobb.
Van jogom kritizálni az oktatást, ha úgy látom nem működik jól és lehetne jobb, akkor is, ha nem látom, hogy mitől, főleg, ha nem szakemberek hozzák meg a döntéseket, hanem hozzánemértő emberek, a szakértők kihagyásával.
És, hogy egy telefonos példánál maradjak, én nem szeretem, hogy alá kell írni egy-két szerződést, hogy bárkit-bármikor a google, facebook, viber lehallgathat, hogy utána a megfelelő termékeket adják el neki.
Nem tudom, hogy hogyan kéne úgy csinálniuk a dolgukat, hogy ugyanennyi bevételük legyen, de szerintem nem helyes, hogy ezt megtehetik.
Ugyanígy lehetnek emberek, akik nem tudják mit kell csinálni a bűnözőkkel, de nem szeretnék bevezetni a halálbűntetést.
Nem kell az egész rendszert kitalálni, ahhoz, hogy megfogalmazhasd a véleményed. Mert a véleményed ilyen esetben erkölcsi alapokon hozod, és arról szól, hogy valakit szerinted nem lehet megtenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!