Mit gondoltok erről, úgy őszintén?
Facebookon 1 ismerős osztotta meg, de nem akarok vitába szállni senkivel, viszont valahol ki kell adjam magamból, ami bennem van, és kíváncsi vagyok, hogy csak nekem szúrja-e a szemem néhány dolog.
Az itthoni munkabérek, a munkabeosztások függvényében látom, hogy nagyon sokan örülnek, ha zsemlét, kenyeret tudnak enni margarinnal, olcsó gagyi felvágottal, tésztát krumplival, stb.
Ez mind gyorsan felszívódó ch, szeméttel vegyítve, hamar éhes utána az ember, vagyis ezáltal sokat kell megegyen belőle, hogy le tudja dolgozni a 12 óráját. Utána meg kétlem, hogy még neki áll gyalogolni minimum 60 percet, sokuk örül, hogy él. Mi történik? Hízik.
Váltott műszak, család, egyebek mellett a 7-8 óra alvás fizikai képtelenség. Valószínűsíthető eredmény: Hízás.
A forintra kiszámolt kiadások, albérlet-árak, hiteltörlesztők mellett nem tartom valószínűnek, hogy valaki ne legyen stresszes, szabadidős programokra meg nem igen telik az átlag magyarnak.
(És többnyire nem az 5-ös pontban felsorolt dolgokkal élők vannak elhízva, az csak szimplán egészségtelen.)
Nem volt ennyi kövér ember itthon, amíg élhetőbb volt a helyzet.
Most nem az.
A "tenni kell érte, hogy ne így éljen", "akaraterő kérdése az egész", "mindenkinek arra van pénze, ideje, amire akarja" közhelyeket könnyű leírni. De a többség nem a McDonald's-tól meg a Burger Kingtől hízik el.
Nem magamról írok, próbálom az egészséges alternatívákat enni, de pontosan ezért tudom, hogy pl egy tk. zsemle 3x annyiba kerül, mint egy fehér, a zöldségárakkal is tisztában vagyok, és azzal is, hogy mi várna rám, ha erre se lenne keret.
Nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, és nem azért mert "segílyre szültek 3 gyereket", dolgozó emberekre gondolok...
("meddig lesz hazánk az elhízás egyik európai éllovasa?" => Szvsz addig biztosan, amíg nincs lehetőségük normális életkörülményeket teremteni.)
Igen, szépen hangzik, ami le van írva, és valóban így lenne normális. De költői kérdés, hogy vajon 100 emberből átlagosan hányan tudják mindezt biztosítani a saját és a családjuk részére...
mert minden szemetet megetettek velem gyerekkoromban, mert csórók voltunk, és akkor is egyem meg, ne menjen pazarba, mert pénzbe került.
Pont ezért híztál el, mert azt is meg kellett enned, amit egyébként már nem kívánt a szervezeted. Az igazán szegények soványak.
Lehetséges, hogy mentalitás kérdése is a dolog, akinek nincs, vagy kevés van, az pazarolni sem szeret. Én se feltétlen szeretek, mégis rengeteg megy a szemétbe a gyerekek után.
Egyébként elment a téma egy más irányba. Nem mentségeket kerestem az elhízásra egyébként. Lehet, félreérthető volt. A cikknek a lényege, hogy Mo "előkelő" helyen van az elhízottak között, miért, meddig... Ezt próbáltam indokolni. Sokan spórolnak a kaja minőségén, hogy több lehessen a mennyiség, ami sok esetben anyagi kényszer, vagy akár hozzá nem értés, felvilágosulatlanság IS lehet az ok, vagy KEZELHETŐ, DE NEM ISMERT betegség a háttérben, stb. De ha elérhető lenne mindenki számára a normális, kielégítő étkezés, akkor nem lenne 2/3 ország elhízva, ebben biztos vagyok.
(És ne hasonlítsuk az afrikai éhezőkhöz a magyarokat. Mert szegénynek szegények persze, de nem feldolgozott szemetet, zsömlét meg parizert esznek kristálycukorral.)
Fiatalabb koromban a napi menüm így nézett ki:
Olcsó keksz, napi 2-3 szendvics ( zsömle, benne párizsi, vagy néhány szem olcsó szalámi), egy alma, otthon meg várt a tészta, lehúztam napközben fél- egy liter 12%-os üdítőt, estére néha benet egy virsli. Egész nap ennyit ettem. Egészségtelen sz*rokat, mégsem híztam el, mert nem léptem túl a kalóriakeretemet.
Lehet, régebben voltam 13 éves, mint te, de még mai fejjel is ha biztosra akarok menni, számolni kell. Nem lehet ránézésre eldönteni, hány dkg a főtt rizs, a croissant, a banán, a sült hús, meg akármi. (Én legalábbis nem tudom.)
Sőt, a hasonló késztermékek sem azonos súlyúak, tápértékűek.
De a másik, hogy sok ember 45-50 kilósan többet megeszik, mint más pl 70 kilósan. Sok ilyet ismerek, szarabbnál szarabb kajákat zabálnak, de szó szerint, azt nincsenek 50 kilók. A kövérség nem genetika, a hízékonyság viszont az. Tizenévesen meg sokan még 2000-3000 kcal mellett sem híznak. (Mondjuk van, akinél később visszaüt, pl az exem is így járt.)
De ennek az eredeti témához semmi köze.
Vagy a másik, amit ismerőseimnél láttam.
Fogyni akarok, ezért egészségesen eszem, csak mindenből háromszor annyit, mint egy vékony ember.
Na azok aztán főleg nem azok, akikre gondolok,azok többnyire jól élnek, csak ész nélkül, mert rendelik a low carb menüt jó pénzért, mellé otthon meg megy a Milka csoki meg a Nachos...
8 éve annak, hogy tudatosan kezdtem el táplálkozni. Azóta voltak kilengős időszakok, na akkor számoltam is vele, hogy valami majd változik. És volt, mikor mennyiségben nem ettem többet, csak éppen szarabbat, na akkor híztam (az egyik a gyorskajás időszak volt, a másik mikor összejöttem a párommal, és azt ettem, amit ő.)
Meg volt olyan időszak, mikor egyáltalán nem ettem. Semmit. Akkor persze fogytam, de olyan munkahelyen voltam, ami se fizikálisan, se szellemileg nem volt terhelő, egy gyerekem volt, anyám besegített az ellátásában, "megtehettem", hogy szellemileg-fizikailag nullán legyek.
De azt az életmódot 3 gyerek és/vagy keményebb munka mellett nem lehetne tartani, mert az ember megdöglik.
Mind1.
Az itthoni bérek és árak arányát tekintve nem hiszem, hogy olyan ritka jelenség, hogy heti 6 nap kifőznek napi 1 kg tésztát, és betolják, mert olcsó, és éhesek, mellé a fehérkenyér, aztán híznak. A hedonista kövéreket nem az átlag minimálbéresek alkotják.
(Nagybátyáméknak elég jól megy, gyerek gurul, mert óránként nyitogatja a hűtőt. És van mit kivenni mindig... Máshol is van kövér gyerek, ott nem éppen ez a helyzet, hanem a fenti sajnos.)
Én sem értek egyet a kérdezővel. Említette a hogy azért vésznek fejér zsömlét mert nincs pénz a tk-ra, de mivel az nem tart sokáig esznek még. Tehát árban majdnem ugyanott vannak 3 olcsó szarral mint 1 jó minőségű kenyérrel.
Az én tapasztalatom is ez, egy betegség miatt figyelnem kell mit eszek és szerintem feleannyit költők mint a korombeliek, mert nem eszek kajaldakban. (meg persze cigi sincs ami sok 'szegény családnál napi 1 doboz.
Példa: 1 kg jó minőségű barna rizs 600 forint, ez nekem 10 adag, 60 ft/kaja
1 kg csirkemell 1500, kb 5 adag nekem 300ft/kaja
fagyasztott zöldség is 300/ felkelő
Ez kb 500 ft/ ebed, ennyi pénze azért van egy átlag magyarnak. Innentől kezdve ez csak döntés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!