Ha valakinek megvan az érettségije, az azt jelenti, hogy az alapműveltsége is megvan?

Fogalmazzunk úgy, hogy az érettségi időpontjában tudta ezeket.
Én bevallom férfiasan, nem értek már a műelemzéshez, pedig az érettségi idején tudnom kellett. De akkor sem igazán érdekelt, csak megtanultam muszájból, viszont eddigi életem során senki nem rótta fel ezen tudás hiányát...
A történelemmel ugyanez, már nem fujom fejből az összes hadvezért, de azért a 2.világháborút el tudom helyezni az időegyenesen.
Szerintem ezzel nagyrészt így vannak az átlagemberek, más más targyak érdeklik őket, és abban mélyednek el, nem mindenben.

Attól függ hol húzod meg azt az alapvonalat. És hogy mikor hol.
Nekem pl. nem volt feltétel az idegen nyelv, mert annyi kötelező "választható" szaktárgy volt mellette (ne kérdezzétek én sem értem), hogy nem fért bele.
Aztán nem tudom ki emlékszik a kétezervalahányas érettségi botrányra, de tudom hogy amiatt lehetett választani hogy elfogadják a matek kettest (nem javították ki a vizsgalapokat) vagy újra vizsgáznak, és ez bizony sokaknak az egyetlen lehetőségük volt arra hogy egyálalán valaha meglegyen a matek...
Tudom hogy a mai ötveneseknek nem volt alap az ékezetek pontos használata helyesírásnál, mert rendszeresen belefutok ebbe, hogy amúgy minden területen megfelelő ismeretekkel rendelkező emberek egyszerűen figyelmen kívül hagyják ezt, és nem a telefonos üzengetésekről van szó, hanem bármilyen levelezésnél vagy kézírásnál is, olyat is ismerek aki dícsérettel érettségizett, de mai napig rövid a szó végi magánhangzó mindenhol nála.
Vannak nagyon öregek, szintén leérettségiztek, azt tanulták fizikából, hogy az elektromos eszközök árammal működnek és az aramot Isten adja. Olyat hogy helyesírás, nem igazán követeltek meg tőlük sem.
Persze jó hogy nem mindenki állt meg azon a műveltségi szinten ami akkor volt követelmény mikor ő vizsgázott, csak a viszonyítás miatt írtam le, hogy mikor mit jelentett az alap.
Mostanában eléggé beigazolódni látszik a funkcionális analfabétizmus amit az utóbbi évek termeltek ki magukból, mikor magas szinten képesek szakszövegeket értelmezni, rengeteg ismeretanyagot tudnak rendszerben kezelni, de nem tudják gyakorlatban alkalmazni a képzettarsítást, nem látják meg a távolabbi kapcsolatrendszereket.
Elvileg a most érettségizők rendelkeznek a korosztályuknak megfelelő alapműveltséggel, és ebbe belefér néhány ismeretanyag hiánya, tehát nem mérhető egy-egy kötelező olvasmányon vagy évszámon keresztül. 10 év múlva annyi marad meg belőle amennyit rendszeresen használ, 20 év múlva annak is a jó ha 60%-a, 30 év múlva örül ha eszközhasználatban nincs lemaradva az akkori 10 évesektől, azután menthetetlenül lemarad attól amit az új generáció alapműveltségben meghatároz majd.
Én nem gyötröm magam azzal, hogy bármelyiknek meg akarjak felelni. :D Azzal foglalkozz ami érdekel, és azzal ami szükséges a mindennapok normál működéséhez. A többi ostoba sznobizmus. Szerinted mi a kék égnek kellene tudni mivel foglalkozott Petőfi anyja? Ha van egy verse ami érdekel, de nem tudod miért írta azt amit, akkor rákeresel aztán megnézed. És ez nem azt jelenti, hogy felesleges ezekről tanulni, de megismerni és hasznosítani belőle valamit nem ugyan az mint megtanulni és jó sokaig tárolni, mert hátha valahol megkérdezik és mekkora gáz ha nem tudom, vagy hú milyen okosnak fogok látszani ha egyszer a Legyen ön is milliomisban majd az egymilliós kérdésnél... Ez a műveltségi szintezgetés van annyira értelmetlen mint azon versenyezni ki tud magasabbra ugrani.

A # 2 válaszoló vagyok. Érdekes hogy lepontoztak.
-Irodalomból nem kell egyetlen költöt se ismerned. Ha az érvelést választod, magyar irodalom ismeret nélkül irhatsz ötöst is. A nyelvtan miatt is csak 10-20% vonhatnak le.
-Történelemnél ugyan ez a helyzet. Esséket kell írnod. A megadot források alapján is ősszekaparsz egy kettest gond nélkül.
-Matematikábol ha ismered a 4 alapmüveletett és képes vagy szöveg alapján fölirni egy egyenletett már garantált a kettes. Minden benne van a fügvénytáblázatban amit kérhetnek.
-Idegennyelvnél is ha szobelire megtanulod a 15-20 tételt akkor majdnem biztos hogy átmész.
-Informatikábol pl exel meg word szerkesztés a feladat.
Nincs semmi az éretségin ami komoly háttértudást követelne. Alapvetően az inteligenciát méri nem a müveltséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!