Sokan miért pózolnak a szakdolgozatukkal boldog vigyorral,
mikor még közel se biztos, hogy lesz diplomájuk?
Figyelt kérdés
Rengeteg ilyen embert szoktam látni a facebook-on, ahol boldogan kiposztolja a szakdogáját, de ők ennyira magabiztosak saját magukban? Azt a szakdogát még meg is kell védeni, nem beszélve az államvizsgáról. Én jó esetben következő félévben fogok végezni, de ahova én járok ott úgy hallottam számtalanszor fordul elő minden államvizsgán, hogy buknak emberek és páraknak soha nem is lesz diplomájuk, mert hiába tanulták magukat betegre utolsó félévben, egy-egy tanár valami okból kipécézte az illetőt esetleg éppen ge***ős hangulata van (félrelépett a felesége, összetörték a kocsiját stb.) és már az államvizsga előtt determinálva volt, hogy úgy is meghúzzák valami mondvacsinált okból. Olyan esetről is hallottam, hogy a témavezető nem nézte át kellő figyelemmel a szakdogát és egy apró hibába belekötöttek, ami miatt plágiummal kapcsolatos eljárás indult és szerencsétlen hallgató nem is tudott róla, hogy rossz a szakdogája. Ráadásul a tételekbe is simán bele tudnak kötni, attól függően melyik tanárnak milyen érdeke van. Szóval ezek az emberek ennyire magabiztosak vagy egyszerű pózolásként fogják fel a dolgot. Én eleve addig magamnak be se köttetném a szakdogámat (emlék céljából) amíg nem tudom biztosra, hogy 100% meglesz a diplomám. A kérdésen felül arra is kíváncsi vagyok, hogy vannak-e itt bukott egyetemisták, akinek nem lett diplomája és ha igen, hogyan dolgoztátok fel lelkileg, hogy 4-5 évet tanultatok a semmiért?
Plágium miatt meg nem is értem hogyan lehet megbukni, vannak kifejezetten erre szoftverek.
2019. jan. 4. 14:15
12/23 anonim válasza:
Nálunk pl senki nem bukott államvizsgán, feltettek egy-két (előre ismertetett) kérdést a szakdogával kapcsolatban, és annyi volt, nem kellett tételt húzn imeg semmi ilyen. Lehet, a te ismerőseid között is vannak ilyenek. Na meg azzal, hogy a szakdogájáról tesz ki képet, még nem a diplomájának örül, hanem csak annak, hogy elkészült a szakdolgozat. Nekem pl kb semmit nem ér a diplomám, mégis tök büszke vagyok rá, hogy írtam egy 50 oldalas "művet", ami be van kötve és rajta van a nevem.
2019. jan. 4. 14:17
13/23 anonim válasza:
Én sokkal jobban örültem mikor meglett a szakdogám, mint amikor sikeresen államvizsgáztam. Meló és család mellett kész gyötrelem volt megírni. Az államvizsgát kisujjból kiráztam, mivel ebben dolgoztam aktívan. Én pl ezért örültem a szakdolimnak.
2019. jan. 4. 14:39
14/23 anonim válasza:
Aki a szakdolgozatig eljut azért már közel van hozzá :)
Én olyan szakra járok ahol a fele kiesik az első félévben. Ma is írtunk egy matek vizsgát én a csoportomból én mentem át egyedül. (persze még írhatnak pótot)... szóval az elején sokkal nagyobb a szórás...
Meg nem csak hogy eljutottak odáig... A szakdolgozat megírása kb 5 hét szokott lenni ahogy hallom másoktól, szóval 5 hétnyi munkát egy facebook posztal lazán meglehet ünnepelni, nem?
2019. jan. 4. 14:46
15/23 anonim válasza:
Pusztán kivagyiság, sokan azt gondolják hogy a tanulmányokkal fel lehet vágni, hol ott senkit nem érdekel aki nem járatos benne.
Van a családban megbukott diák igen, a szakdolgozata ellenére mégis kibabrált többükkel az adott vizsgáztató, vagy tanár. Hogy dolgozta fel? Sehogy, eleve 55kg-ról lefogyott vagy 48-ra, cserébe már pszichológushoz is kellett járnia, illetve egy ideig gyógyszert is szedett.
Eleve neki nem is kellett volna elkezdenie az egyetemet, csak ment a család a rokonok után és belevágott, eredményesen is tanult, de megsínylette rendesen. Beérte volna egy nyelv vizsgával(ami felsőfokkal meg lett) és egy jobb szakmával, aztán irány külföld... Ehelyett még most fog ez éven állást keresni, és kitudja hogy megérte-e azt a sok évet.
2019. jan. 4. 15:01
16/23 anonim válasza:
Hát nem tudom, ez az államvizsgán bukás mindig csak legenda, amit én láttam ott inkább a szakdoga nem készül el, nincs nyelvvizsga, vagy b/szik tanulni az illető és el sem megy államvizsgára.
3-4 éve tanulja az a témát, adottak a tételek, csak ki kell dolgozni és megtanulni, nem ördöngősség.
Kamu szakdogát, forrásfeldolgozást érdemi saját munka nélkül lehet írni pár hét alatt. Mérvadó szakmai eredmény feldolgozásához kicsit több idő kell azért. Voltam külső konzulens 2 hónap és 2 hét alatt elkészült szakdolgozatnál is, ég és föld...
2019. jan. 4. 15:03
17/23 anonim válasza:
A facebookra csak azért teszik fel hogy mutogassák. Semmi egyéb oka nincs. Mint ahogy minden mást is azért tesznek fel, nyaralást, eljegyzést, karácsonyfát stb. Mind magamutogatás amire várják a visszajelzéseket.
2019. jan. 4. 15:53
18/23 anonim válasza:
Én ugyan semmilyen képet nem teszek fel facebookra, de ettől függetlenül nagyon örültem mikor be lett köttetve a szakdogám, rajta a nevemmel. Én nem 5 hétig írtam,hanem több hónapig, rengeteg kutatómunkám volt benne. Meg is dicsértek a vizsgán. Persze volt aki csak összecsapta, az olyan jegyet is kapott... Viszont senkit nem buktattak meg! A tételek megtanulása se egy nagy dolog. Szerintem akinek elfogadják a szakdogáját, azt nem fogják az államvizsgán megbuktatni.
Amúgy meg miért fáj ez neked? Ha sokat fogsz dolgozni a szakdolgozatodon, igenis büszke leszel a "művedre".
24N
2019. jan. 4. 17:48
19/23 Metionin válasza:
Mert örülnek neki és azt akarják hogy ezt mások is lássák. Nekem vannak olyan ismerőseim, akik minden egyes konferenciáról meg ösztöndíjas oklevélről tesznek fel ilyen boldogan vigyorgós képet. Néha az én fejem is befigyel a háttérben :D Én meg nem teszek ki ilyesmiket, diplomaosztóm is volt 3 de csak egyről van kép, az is mert poén (véletlenül pont úgy nézek ki a képen a talárban, mint egy Harry Potter szereplő), amúgy a fészbúkom egy potenciális szar humor és macskás kép gyűjtemény, komoly dolog elenyésző számban fordul elő rajta. Különbözőek vagyunk. Nekik lehet hogy sok távol élő rokonuk/barátjuk van, akikkel tartják a kapcsolatot és szeretnék ha ők is látnák a dolgaikat. A köttetéssel ugyanez, én mindet 1 példányban köttettem, leadtam, csá. Még röhögtem is, hogy amit leadtam, egyből bedobta a to-s nő egy dobozba. Megvan a gépemen meg feltöltve a rendszerbe ha kell, otthon nézegetni az is jó. De néhány csoporttársam köttetett külön leadni, a témavezetőnek, magának és volt aki a nagyiéknak is. Most ez olyan mint a diplomaosztó, arra se mindenki megy el, van akit nem izgat, mások meg hoznák a családjukat hetedíziglen ha lehetne.
2019. jan. 4. 18:42
20/23 anonim válasza:
Egyrészt aki igényes szakdogát ír, az meg is tudja védeni. Ami a plágium dolgot illeti ha igényesen hivatkozol akkor esély sincs plagizálásra. Én úgy mentem anno védeni a szakdolimat, hogy tudtam, hogy négyes vagy ötös lesz. Ami az államvizsgát illeti ez szak függő. Én orvosira jártam ott volt egy írásbeli ahol előre megadott kb. 6000 kérdést tartalmazó kérdésbankból voltak kérdések, ez a röhögve ötöst kapok nehézség. A szóbelin meg nálunk nincsenek tételek, bármit kérdezhet a bizottság ami orvostudomány, erre felkészülni nem is lehet, de nem szoktak rajta buktatni.
Szóval én amikor a kezemben volt a kész szakdolim, akkor már biztos voltam benne, hogy meglesz a diplomám. Az más kérdés, hogy nem pakoltam ki Facebookra.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!