Tudtok arra bizonyìtèkot, hogy az ember hőèrzete csak egy csecsemőkorban tanult dolog?
Nyáron 30 fokhoz vagy szokva ezért egy 12 fokos helységben majd megfagysz. Télen a hideghez vagy szokva ezért a 12 fok kifejezetten kellemes számodra ha odakint 0 vagy éppen mínusz 7 fok van.
Okidoki? :D
Nem, nem csecsemőkorban tanult dolog, nagyon sok tényezőtől függ, többek közt a vérkeringéstől, a külső-belső hőmérséklet különbségétől és hogy mihez van a szervezet hozzászokva. Az oroszok azért bírják olyan jól a hideget, mert edzik magukat rá. Kimennek a hóra egy szál semmiben, majd ha már vészesen fáznak, be. Extrémebb esetben meleg vízzel leöntik magukat és maradnak, amíg birják, fokozatosan kitolva az időt. Már egész kicsi korban elkezdik a gyerekekkel.
Nem is kell ilyen messze menni, hogy megdőljön az elméleted, én mióta bejött a "hideg", egy szál vékony pulcsiban járok, egyszerűen mert nem váltottam melegebbre. Tavaly ahogy hűvösödött, már vettem elő a kabátot és fáztam is, mint a hülye, egészen nyárig. Ha nem öltözöl be, nem fűtöd durván be a lakást és csak akkor melegszel, amikor már muszáj, lazán akklimatizálódsz bármilyen életkorban.
Ezek a gyerekek egyszerűen ezt szokták meg, nincs igényük a kényelmesebbre.
Na szóval ezernyi ehhez hasonló megoldás van, még több is. az oroszok sem azért úsznak jeges folyókban, mert csecsemőkorban bedobták őket :)
Akármilyen életkorban el lehet érni ezt a szintet, így eleve kizárt, hogy csecsemőkorban dőljön el a dolog. A szervezet adaptálódik folyamatosan. Az általad említett gyerekek is azért tehetik ezt meg, mert hagyják nekik. Ha mindig téli kabátba lennének csavarva és forró vízben fürdetve, egy idő után elvesztenék ezt a "képességüket".
Amúgy érdekes felvetés volt :)
Nagyon erőlteted ezt, de még mindig nem :)
Nekem pl. teljesen komfortos kabát nélkül járkálni, ha egyszer akklimatizálódik az ember, onnantól nincs semmi extra benne. Ha ez így lenne, akkor nagyon sok ember hőérzete lenne elcsszve, mert a tehetségtelenebb anyukák rendszeresen túlöltöztetik a csecsemőket.
Másik: nem egy évszakunk van, hanem négy. Ha egyszerűen beállnánk egy hőmérsékletre, életképtelenek lennénk.
Egyébként ezeket az információidat honnan szeded? Tanultam egészségügyet és érintőlegesen pszichológiát is, de olyat én még nem hallottam, hogy bármilyen tanulási folyamat végérvényesen lezáródna. Szép is lenne... 6 éves kor után már nem tudnál megtanulni táncolni, vagy csak a bölcsiben lehetne angolt oktatni?
A szervezet folyamatosan alkalmazkodik a környezetéhez, ha nem így lenne, már rég kipusztult volna a Föld. Az életbenmaradás egyik alappillére, hogy az ember képes legyen bizonyos hőmérsékleti határok közt életben maradni. Vagy bármelyik másik állatfaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!