Mikor van a gyermek születésnapja (első pont) és mi a gyermek állampolgársága (kettes pont) ebben az esetben (Részletek lent)?
1.
Tegyük fel, egy magyar házaspár Angliába utazik és a nő október 8-án kezd szülni, majd helyi idő szerint 23:00-kor hozza viágra a gyermekét, ami Magyarországon október 9, 00:00. Aztán hazajönnek.
A gyermek október 8-án vagy 9-én ünnepli a születésnapját?
2.
Tegyük fel, hogy egy terhes nő valahogy kijut a Világűrbe és ott kezd el vajúdni, majd meg is szüli a gyermekét (az űrben, esetleg egy másik bolygón). Ebben az esetben mi a gyerek állampolgársága?
1. Október 8-a lesz a gyerek születésnapja, mert akkor született. Szülés után egyből nem tudsz Magyarországra jönni. Így nincs is értelme, hogy otthon 1 órával később van mint Angliában.
2. Kérdés értelmetlen, mert a világűrbe nem repítenek ki terhes nőt.
1, A születés napja a születés napja, ahogy a nevében is szerepel.
2, Nem a születés helye határozza meg az állampolgárságot, sőt, az a ritkább eset, így a kérdés baromság. A szülő állapolgárságát kapja.
1. kérdésre; nagyon szépen köszönöm
2. kérdésre; tudom hogy nem, de ha mégis valahogy úgy történne, hogy felkerül az űrhajóra
"de ha mégis valahogy úgy történne, hogy felkerül az űrhajóra"
Mégis hogyan történne meg, de komolyan? Egyébként gondolj már bele, súlytalanságban szülni egészséges dolog lenne?
Egyes országokban van ilyen törvény, hogyha ott születsz, automatikusan megkapod az ottani állampolgárságot. Az USA is ilyen, ezért lehet az, hogy a "Luxus Vivien" gyereke is amerikai lett. Bár valószínűbbnek tartom, hogy kettős állampolgárként van bejegyezve: amerikai és magyar is, mivel a szülei magyarok, ezzel "megörökli" a magyar állampolgárságot is.
Az űr nem egy állam, nem adhat állampolgárságot. Szerintem ha ott születne valaki, akkor a szülei állampolgárságát vennék figyelembe a gyerek állampolgárságának megállapításához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!