A nyiregyházi emberek (és az egész szabolcsiak) miért beszélnek így?
Ma Debrecenben kimentem a máv pályaudvarra ,mert anyukám jött Kecskemétről és a pénztárak mellett vártam.
Hallottam amint egy idősebb úr azt mondta a jegypénztárosnak,hogy Nyíregyházáig kér egy helyjegyet és kérdezte melyik kifutópályáról megy a vonat.
Könyörgöm kifutópálya a reptéren van de inkább csak futópályának mondanám. Valamint jártam már Nyíregyházán meg mittudomén ott mellette milyen faluban és a "gyerek" helyett "pulyát" mondanak.
A Szabolcs megyei emberek miért beszélnek így?
Miket tud meg az ember...
Annyit még hallottam,hogy pl. Balaton északi részén ,Bakonyban a "kell" az "köl",így mondják.
Nyíregyházi vagyok, és sose mondtam a vágányt kifutópályának, szóval ez abszolút nem szabolcsi/nyíregyházi/nyíregyi kifejezés.
A pulyát aláírom, szoktuk használni, bár mi inkább viccelődésként, vagy ha bosszant egy gyerek ("már megint ordít a szomszéd pulya" mondjuk). Azt egészen addig nem tudtam, hogy sok helyen nem ismerik, amíg egy ismerősöm meg nem kérdezte, mi az a pulya:'D
A dzsindzsást, dzsumbujt, parizert meg nem gondoltam volna tájegységi szónak, mert mi is használjuk :D
De vannak amúgy ilyen kis rádöbbenéseim, pl. sokan azt se tudják, merre van a srégen :) Vagy egy barátnőm mesélte, hogy a pesti barátja nem tudta, hogy mi a furik :D
Szerintem az itt felsorolt szavak/kifejezések többsége se kifejezetten tájegységhez kötött, igazából a cukorborsó-zöldborsó volt az egyetlen újdonság. A megébredt/felébredt, levetkőzik/leöltözik inkább nyelvhasználati "hibák", amik több tájegységre is jellemzőek, és főleg "falusi" környezetben fordulnak elő. Ilyesmi még mondjuk az is, amikor valaki nem azt mondja, hogy "mentem mamához", hanem "mentem mamánál". Nem olyan szörnyű hibák ezek, sőt, szerintem csak még érdekesebbé teszik a magyar nyelvet :)
Egyébként ne aggódj, a debrecenieknek is vannak olyan szavai, ami meg másnak fura. Én pl. többször hallottam Debrecenben a "mái napig" kifejezést, amit mi meg úgy használunk, hogy "mai napig". De biztos van még egy pár ilyen.
Ami még meglepett, hogy egy csomó ismerősöm, mindegy, hova valósi, nem tudja, mit jelent a hikomat:'D Már rendesen megrémültem, hogy egy nemlétező szót használok.
Érdekes..én szabolcsi vagyok,sosem jártam más megyében eddig és mégis ismerem mindet jelentéssel együtt xd
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!