A nyiregyházi emberek (és az egész szabolcsiak) miért beszélnek így?
Ma Debrecenben kimentem a máv pályaudvarra ,mert anyukám jött Kecskemétről és a pénztárak mellett vártam.
Hallottam amint egy idősebb úr azt mondta a jegypénztárosnak,hogy Nyíregyházáig kér egy helyjegyet és kérdezte melyik kifutópályáról megy a vonat.
Könyörgöm kifutópálya a reptéren van de inkább csak futópályának mondanám. Valamint jártam már Nyíregyházán meg mittudomén ott mellette milyen faluban és a "gyerek" helyett "pulyát" mondanak.
A Szabolcs megyei emberek miért beszélnek így?
Én Somogy megyei vagyok. Tudod mit jelent a dzsindzsás ? Nem hiszem.
Vagy a cukorborsó amit itt sokan zöldborsónak mondanak ? Minden tájegységnek vannak fura szavai. Szegeden és környékén a körforgalom körforgó. Először azt se tudtam mit jelent aztán jöttem rá mikor kikövetkeztettem... :D
3
Dzsindzsás az, ami ilyen mocsaras, vagy sáros,gazos terület. :D
Amúgy lehet akkor fordítva van és csak nálunk cukorborsó, és a legtöbb helyen zöldborsó .
4 éve élek Szabolcsban és van amit nekem se fogad be az agyam, pl nem levetkőznek, hanem leöltöznek, a merőkanál szedőkanál, az ajtót kicsukják nem kinyitják,a kell helyett meg sokan kelleszt mondanak.
Meg van sok ilyen. Egyszer egy szolnokin kacagtam jót mikor a villanyoszlopra azt mondta villanykaró.
Hogyhogy miért, mert minden régiónak megvan a maga kis tájszólása.
Nekem pl. gyerekkoromban a bungesz volt a búvóhelyem (később furcsálltam, hogy mások nem feltétlen ismerték ezt a szót), volt kolléganőm meg rendszeresen faragót kért hegyező helyett... :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!