Erről ti mit gondoltok? Mit javasolnátok?
Szóval én idén vagyok végzős egy gimnáziumban, és lakik a környéken egy srác aki idén kezdett egy szakközépben.
Engem a szüleim arra neveltek, hogy legyek kötelességtudó, illedelmes és céltudatos, ezért kitűnő tanuló vagyok és orvosnak szeretnék tanulni. (Nem, nem vagyok stréber, járok bulizni, de mértékkel)
A környékbeli srácot nevezzük A-nak. A most lett 15 éves, a tipikus lázadó korszakában van, gyúr mint állat, leszokóban van a piáról és a cigiről, a szülei (akik nem tudom, nevelték-e egyáltalán) ezt hagyják neki, és annyival letudják, hogy most serdül.
A folyamatosan azzal vagánykodik, hogy hol, mikor és kivel vesztette el a szüzességét, hogy milyen vastag a karja, továbbá a megivott, ill. elszívott "élvezet" mennyiségével is szeret felvágni.
A imád engem kritizálni a külsőm, a szokásaim, vagy akár a létezésem miatt is.
Néha iszonyatos vágyat érzek arra, hogy jól eltörjem A orrát, hogy abbahagyja, de nem tudom, hogy az, hogy egy 18 évesen megverek egy 15 évest, milyen kihatással lenne az életem többi részére.
Próbáltam a szüleivel beszélni, de mint fentebb említettem, süket fülekre találtam.
Mivel engem rendkívül irritál A folyamatos kritikája, szeretnék értelmes tanácsokat kérni. Nyugodtan lehet az is a tanács, hogy törjem el az orrát, én a ti véleményetekre vagyok kíváncsi.
18/F
Én első körben eltörném az orrát.
Amúgy majd végignézheted, hogy lesz lecsúszott alkoholista hajléktalan belőle. De ezt meg is mondhatod neki.
Most nem azért, de ha neki a gyúrás meg a bunyó az élete, akkor simán lehet, hogy feltörölné veled a padlót. Ráadásul ha te kezdeményezted a verekedést, akkor ráfoghatná, hogy önvédelem. Úgyhogy egyáltalán nem éri meg bármit is kezdeni egy ilyen kis takonypojácával.
A neveltetés meg 15 évesen már nem érv. Nem egy, nem két tini jön rossz körülmények közül, mégsem lesznek félbolond, alkesz, agresszív állatok. Igenis fel kéne fogni ilyen korban, hogy ez a viselkedés nem "menő", hanem szánalmas, pláne a mások terrorizálása.
Ne törődj vele, mit mond, fújja csak a magáét. Plusz amelyik kutya ugat, az addig nem is harap.
Irigyel tudat alatt, azért ez a görcsös rivalizálás. Ne bántsd, szenved - valószínűleg nem kapott olyan jó családi hátteret, mint te. Ha esetleg meg tudod oldani, hogy ne nagyon találkozzatok, az jó. Van egy svéd film, "Hétköznapi mennyország" láttad? Érdemes.
Végigkíséri az életünket az irigység, a rivalizálás, a bántás- egy belső erőt kell kifejleszteni, ami mindenek ellenére megtartja bennünk a morális alapállást: "Azért is jó leszek".
Lu Csi / ford.: Weöres S. / A vad tigris dallamára
Szomjan sem iszom rabló forrásból,
hőben sem fekszem gonosz fa- árnyba.
A gonosz fának tán nincsen ága?
Az elszánt ember, ha szenved, állja.
Császár parancsa ültet lovamra,
felkantároztam, ostorom kézben;
tigris-barlangban verjem el éhem,
vadmadarakkal fázzam az éjben.
A napok múlnak, hőstettem nincsen,
évszakok szállnak, itt az év vége,
partról magasra nyúlnak a felhők,
ágak zenéje kopog a szélbe
hallgatva ülök titkos völgy mélyén,
hosszan fütyülök hegyen magasban,
a megfeszült húr hangja nem gyönge,
s a legszebb ütem megfoghatatlan,
embernek lenni eljátszhatatlan,
az igaz érzés dalolhatatlan,
de mert a szívem hajlíthatatlan,
nem szégyenlem, hogy merev maradtam.
"Ne bántsd, szenved - valószínűleg nem kapott olyan jó családi hátteret, mint te. Ha esetleg meg tudod oldani, hogy ne nagyon találkozzatok, az jó."
Ha bántod, tanítod vele, neveled.
Legalább valami változást hoznál az életébe, valami erős ingert kapna amiből tanul.
Sok olyan van, aki már annyira önfejű, hogy csak a fizikai fájdalomból képes tanulni.
Miért próbálkoznál megértő, kedves lenni olyannal, akinek van pofája kritizálni téged?
De egyébként ha képes lennél megverni, miért nem fenyíted be szóval, és kritizálod te is, csak ezerszer dominánsabban? Hisz ha neked menne, úgyis megvernéd.
Köszönöm a válaszokat!
Első: Tud róla hogy idegesít a dolog, de enyhén szólva is leszarja.
Második: Ezért is írtam ki a kérdést, mert ha én kezdem, akkor bajba kerülök, ami így érettségi előtt nem a legjobb dolog ami történhet :/
Harmadik: Na igen, azt nem értettem sosem az ő esetében, hogy jómódú családból jön, jó anyagi háttérrel. Megpróbáltam elviselni, de két házzal arrébb lakik, és ugye 30 métert kell sétálnia hogy jöjjön cukkolni. A "feltörölné veled a padlót" kifejezés egy kicsit erős, mert noha én nem vagyok az a gyúrós típus, aktívan sportolok, szóval annyira rossz kondiban én sem vagyok, plusz 3 évvel idősebb és kb. két fejjel magasabb.
Negyedik: Fentebb elmondtam az anyagi hátteret, meg azt hogy két háznyira lakik, úgyhogy sajnos nem tudok mit tenni ellene.
A filmet megnézették velünk anno tizedikben egy témahéten, még dereng belőle egy s más.
Ötödik: Amilyen önfejű, nem hiszem hogy tanulna belőle. Mikor pénteken megyek az esti vonattal haza, (kollégista vagyok) szoktam látni ahogy valamelyik helyi szórakozóhelyről tántorog hazafelé, esetenként bevert orral. Én is szoktam sértegrtni, meg "elmésen" odavágni néha, de hát... egó ¯\_(ツ)_/¯
Eddig hál' Istennek csak egyszer volt olyan alkalom, mikor fizikai értelemben kellet konfrontálódnom vele, amikor júliusban a 10 éves húgomat leköpte, csak úgy, meg ha nem vagyok ott, lehet hogy meg is üti. Akkor verekedtünk, én egy-két grumánccal, ő kék-zöld foltokkal távozott. Körülbelül egy hétre abba is hagyta a "zaklatást" , de megint elkezdte, és már azt fontolgattam magamban hogy jól össze kéne verni, mert én még elviselem, különösebben nem érdekel, de nem szeretném, hogy ilyen "példát" lásson maga előtt a két testvérem, hogy aztán 13-14 éves korukban elinduljanak lefelé azon a bizonyos lejtőn.
Már bocs, de ha a két fejjel alacsonyabb kisgyerek befenyít, az nagyon durva megalázás.
Cigányról van szó? Hogy jön mellé a buckalakó família is?
Vagy miért félsz tőle?
Simán torkon ragadod és felnyomod a falra. Gyomron ütöd, és megmondod neki hogy elvágod a torkát ha mégegszer hozzád mer szólni.
Egyébként meg azt sem értem, hogy egy 15 évessel neked mi dolgod van?
Hol futsz vele össze?
7-es
Nem vagyok értelmiségi, nem is állítottam ilyet, ráadásul manapság értelmiséginek hívni magad legalább akkora szégyen, mint valakit a bőrszíne miatt diszkriminálni.
8-as
Nem alázott meg, csak mint mondtam, nem akarom, hogy az, hogy egy ilyen eset miatt a reputációm drasztikusan megcsorbuljon.
Ezért kétoldalú a dolog.
Mert ha nem verem meg, akkor megaláz, ha pedig megverem, akkor jönnek a tipikus "megmondók" , hogy "Milyen kemény vagy, egy 15 évest meg bírsz verni"
9-es
Ezt fentebb már említettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!