Lehetséges-e a következő dolog? (Lentebb)
Így van valahogy. Személy vagy. Van tested és én/öntudatod. Szellemed/lelked vagy ki hogyan hívja. És többféleképpen is szokták ezeket csoportosítani. Van az ego, a tudatalatti, a felettes én, annyi mindent kitaláltak már, de pontosan nem tudjuk hogy vagyunk összerakva. Sajnos van rá egy idézetem is:
Fodor Ákos: Vallomás
Mint a gépeket:
önmagamat sem értem,
csupán használom.
Az énedet a társadalomtól kaptad, a testedet a szüleidtől. A tudatod képes megfigyelni a gondolataidat, ez a figyelő lény vagy.
Az agy irányít sok mindent, légzést, szívverést. Szerencsére, mert elfeledkeznénk róla, és meghalnánk.
A jógik sokmindenre képesek a testükkel.
Ez a kérdés már nem csak a biológiát feszegeti, hanem a filozófiát is 😃
De alapvetően, amiket leírtál a (pl) részben, azok tudatalatti funkciók, az agy automatikusan küldi a jeleket a szívnek(vagy lehet nem is az agy, ennyire nem vagyok jó)
Aki kellően fejleszti, az képes lehet irányítani a szívdobogását. Ilyenek pl a palack nélkül merülő gyöngyhalászok. Percekig vissza tudják tartani a levegőt, és ehhez az is kell, hogy lelassuljon a szívverésük.
Mondjuk ilyenkor nem hiszem, hogy a szívüket irányítják közvetlenül, hanem inkább csak a tudatos részük segítségével elhitetik a tudatalattit, hogy olyan helyzetben van a test, amikor ritkaű szívverés kell.
Amúgy meg van egy belső kommjnikációnak nevezett dolog, amikor magaddal beszélsz. Ez érzéseid is külső dolgok. A tudatalattid a testeden keresztül az érzésekkel jelez, hogy hogyan állsz az ösztönös szükségleteiddel. Tehát amikor pozitív érzéseid vannak, azokat egy kielégített szükséglet okozza. Ha negatívak, akkor azt egy kielégítetlen. Minden érzésünk csak erre a szükségletes dologra vezethető vissza. Ösztönlények vagyunk, hiába 🙂
Asszertivitás szól erről a témáról.
Elme test lélek... valahol szétválnak mind. Vallásoknak is óriási teret adnak ezek.
A tudatos részünkkel vagyunk többek az állatoknál. Azaz mi dönthetünk úgy, hogy ösztönös érzéseink szükségleteink ellenére mást gondolunk és mást cselekszünk. Azaz éhségsztrájkolhatunk pl 😃
Viszont a közvetlen életfenntartó funkciókhoz nem férünk hozzá. Azaz a szívveréses példával élve közvetlenül nem, csak közvetetten. Vagy pl hiába tudjuk irányítani a légzést, ha azt visszatartjuk, akkor előbb-utóbb elájulunk az oxigénhiánytól, és akkor átveszi az irányítást a tudattalan rész, és újra lélegzünk 🙂
Tudatalattinknak szintén van egy egyszerűsítő funkciója. Egyrészt ezért nem emlékszel minden pillanatra, amit látsz-hallasz, mert már a befogadás során óriási szelektálást végzel önkénytelenül
az agyad, lelked stb. (vagyis a "valódi éned") képes azt csinálni, amit te akarsz?... :-o
szerintem azoknak is alig vagy "ura", talán még annyira sem, mint a testednek.
vigasztaljon, hogy nem vagy egyedül.
de amúgy elég jól lehet élni ezen megértés hiányában is, jó pár milliárd embernek megy – téged nagyon megvisel? három éve ezen kattogsz?... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!