Ki számít "okosnak"? Mit jelent számodra az, ha valaki okos?
Esetleg tudnátok élethelyzeteket mesélni a saját életetekből,ismerősökről,akikre ezt a jelzőt lehet mondani,miben nyilvánul meg,ha van okos ismerősötök?Lexikális tudás,esetleg talpraesettség?
Vagy esetleg filmes-sorozatos karakterek is érdekelnek...
Számomra az okos azt jelenti, hogy lehet vele elbeszélgetni normálisan egy egy témáról, esetleg vitázni normálisan és észserűen.
Valamint talpra esett és képes megoldani a problémás helyzeteket magától, persze nem baj ha kér segítséget de ne mindig
Amikor valaki két oldalról szemléli a dolgokat és nem ragaszkodik a véleményéhez, többet hallgat mint beszél, illetve, minden ami a gyengeségem:
Aki bátor, vagyis mer kérdezni, hozzászólni, vitatkozni, de személyiségfüggő, van aki túlgondol dolgokat és hajlamos fóbiára, depresszióra;
Aki humoros;
Aki kreatív, hisz a kettő együtt eredményezi a legjobb sikert;
És aki jó előadó, magabiztosan, összeszedetten, érdeklődést fenntartva tud beszélni arról ami érdekli;
Tudja mit akar, előre tervez.
Az INTP és INTJ személyiségtípusokból kerülnek ki állítólag a legeszesebbek.
Az okos, a problémát a lehető leghatékonyabban oldja meg szerintem.
Ehhez kell egy minimum lexikális tudás, kellő figyelmesség, megfelelő rutin szerintem.
Hatékonyan felméri a helyzetet, hol a hiba, hogyan lehet valami jobb. (viszonyítás alapú, lexikális tudáson alapul, ami rutinból is jöhet, de tanult is lehet)
A problémára kitalál (fantázia) valami megoldást, majd azt elkezdi magában "támadni", hogy stabil végkimenetele legyen.
(ha így rakom, vagy ha úgy rakom, akkor lesz erősebb?)
A megoldást nem csak kitalálja (mert akkor csak okosKODÓ lenne), hanem meg is cselekszi. Ez a kivitelezés az okosság "bemutatásának" SZERINTEM.
Tájékozott, olvasott, és gondolkodik.
Vitában érvel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!