Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan javíthatok a dadogásomon?

Lol béla 1213 kérdése:

Hogyan javíthatok a dadogásomon?

Figyelt kérdés

Én egy 16 éves srác vagyok, már 6-7 éves korom óta van beszédhibám. ott még nem is zavart nagyon de általános suliban már 3. osztály felett eléggé elkezdett zavarni. főleg ha az osztály előtt kellett hangosan olvasni stb, ez elég nehéz időszak volt így, de hát túlvészeltem.

7.8 osztályban viszonylag enyhült ez az egész, elég jól olvastam dadogás nélkül az osztály előtt akár komplett történeteket is, de a dadogás megmaradt persze csak enyhült.. azt vettem észre hogy nálam ez stressz és izgulási alapon van főleg. Mikor valakivel beszélgetést kezdeményeznék, arra már előtte rá stresszelek, és ekkor jön a lefagyás, és hogy nem jönnek ki a szavak. érdekes hogy csak bizonyos kezdőbetűs (L,h stb ) szavakat nem tudok kimondani vagy ha igen, azt is nehezen. Nyílván én szégyellem ezt itthon is, és nem akarok pszichiáterhez menni, hanem elsősorban valami itthon gyakorlást szeretnék vegézeni. Szóval nem dadogok súlyosan de azért megakad sokszor a beszédem, és hát mint említettem hogy bizonyos kezdőbetűs szavaknál nagyon szenvedek. barátaimmal tudok beszélgetni kb dadogás nélkül, de idegen emberekkel már az említett izgulás miatt nem igazán. telefonbeszélgetésnél szintén az izgulás van, és ott is ez van általába. nem szeretnék mindig ígymaradni, eléggé szégyenlem ezt, és megnehezíti már most az életem.

2018. jún. 25. 22:06
 1/6 anonim ***** válasza:
83%
beszédterápia
2018. jún. 25. 22:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Én is dadogok, igaz nekem semmi se befolyásolja, néha idegesen is(bár ez ritkább azért), néha még barátok között is alig tudom megértetni magam. Nekem akkor egy picit jobb, ha valami instrumentális zenét hallgatok beszéd közben, valahogy ritmusra könnyebb a társalgás(csak ez nem mindig megengedhető). Ezen kívül sajnos nem tudok mást, lehetőleg ne gondolj arra, hogy meg fogsz akadni, szégyelni meg végképp ne szégyeld, nem tehetsz erről. És majd eljön a lehetőség így is, hogy egy lánnyal összejöjj, higyj nekem :).

Utolsó és nem is valami jó tanácsként azt adom, hogy én bevezettem olyan szavakat, amikkel egy nehezebb kezdőbetűs szavakat hátrébb tehetem, hogy addigra már benne legyek a mondatban. Nekem például a "ez így/úgy van; úgy gondolom; vagy a tessék, nyugodtan" szavakat szoktam használni, ezekkel nincs bajom általában. De fura lehet sokadik ismétlésre a beszélgetőpartnerednek...

2018. jún. 25. 22:20
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Sokan izgulnak, ha idegenekkel kell beszélniük. Néha mindenki dadog, ki többet, ki kevesebbet... Elmehetnél logopédushoz, ő felméri, hogy javítható-e a dolog, vagy mit lehetne tenni. Néha én is dadogok, amikor gyorsan akarok valamit mondani. Akkor inkább lassitok egy kicsit..
2018. jún. 25. 22:21
 4/6 A kérdező kommentje:

hát igen, az én dadogásom nem az hogy pl így mondok egy szót hogy b-b-berekedtem stb.

hanem inkább sok szót egyáltalán nem tudok kimondani csak erölködök, de főként csak a h,l,f betűseket stb.

hadarni is szoktam ez is igaz, bár azt ritkán. nálam főleg a baj hogy előre rástresszelek a beszédemre. és ilyenkor lefagyok stb. igaz ez a teljes lefagyás ez nagyon ritka, de ilyen is van. próbálom a mondataimat már előre összerakni hogy könnyebb legyen vagy elnyelni a számomra nagyon nehéz szavak első betűjét stb.

De akkor sem akarok így maradni, nekem nagyon nem jó et :( önbizalmam sincs nagyon főleg mostanában, lehet ez is közrejátszik.

2018. jún. 25. 22:28
 5/6 anonim ***** válasza:
Csakis a folyamatos beszélgetéssel egy jól kommunikáló valakivel.
2018. jún. 25. 23:16
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Ne stresszelj rá. Csak mond amit szeretnél, ne agyald ki előre a mondatot . Nálam ez szokott működni. Át gondolás nélkül mondom amit akarok.

Üdv: egy 17 éves beszéd hibás lány

2018. jún. 26. 08:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!