16 éves vagyok mikor érem el a végső magasságomat, megnyúlásomat?
16 éves vagyok 167 cm magas és 94 kg ( de sportolok is ha valaki azt mondaná hogy mozogjál)
Az volna a kirdésem hogy mikor fogok végleleges megnyúlni hogy mondjuk ez a kis felesleg el menjen a hasamrol ...
Nekem nem derült ki, fiú vagy-e avagy lány.
Mindenesetre nagyon fontos faktor a nemi érés. Ha befejeződött, akkor a növekedés is kb lezárult, max 1-2 cm.
Plusz fontos adat, hogy a szülők hány cmek.
Teljesen biztosat persze csak a kéztő-csont röntgen tudna mondani.
Egyébként itt van pár módszer, ami alapján szoknak saccolgatni.
Láttam pár külföldi oldalon, kimondottan növekedési területtel foglalkozó orvosi szaktanácsadáson is hasonló számításokat.
Persze, ha a gyerek vmlyik nagyszülő magasságát örökli, akkor nem sok értelme van az anya-apa magasságán alapuló számításnak.
"Duplázd a centiket
Egyesek szerint, ha megszorzod kettővel a gyermek magasságát kétéves korában, akkor megtudod, hogy milyen magas lesz, ha felnő. Ha ez igaz és a gyermeked kétévesen 92 cm, akkor felnőttként 184 cm magas lesz.
Növekedési diagram
A legtöbb esetben készíthető egy növekedési diagram. Kétéves koráig a gyermek növekedési üteme stabilizálódik, és ekkor eldöntheted, hogy a diagram szerint alacsony, közepes, vagy magas kategóriába sorolható. Ha a diagram alsó vonalát éri a gyermek magassága, akkor lehet, hogy alacsony lesz felnőttkorában. Ha 90%-ban megfelel egy kétévesnek, akkor van esély arra, hogy magas felnőtt legyen belőle.
Képlet
Van egy képlet is, ami meglehetősen pontos. Ez úgy szól, hogy add össze a szülők magasságát majd az eredményt oszd el kettővel, és megkapod az átlagot. Ha kislány magasságára vagy kíváncsi, akkor az eredményből vonjál ki hatot, ha pedig egy kisfiú magassága érdekel, akkor az eredményhez adjál hozzá hatot. Ez azt jelenti, hogy ha az anya 170 cm és az apa 186 cm, akkor az összeg 356 cm. Az átlag 178 cm. Vagyis a kislány 172 cm magas lesz, a fiú pedig 184 cm. A képlet nem minden esetben helyes, mert előfordulhat olyan eset is, hogy kislány alacsony lesz, mert egyik alacsony nagymamája génje dominál, és a képlet ellenére alacsonyabb lesz, mint tippelték."
Illetve egy plusz variáció:
A gyerek 1 évesen elért magassága kb 40 %-a a végleges magasságnak.
Mindenesetre ha későn érő típus vagy, ami alatt elsősorban a nemi érés értendő (késő(bb) kezdődő menstruáció stb.), akkor még van esély a növekedésre.
Tök mindegy, sportols-e a 190 centis apám 94-kilóval pont jó.
Bakter, te 167 centi vagy, ahhoz ekkora súly RENGETEG...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!