Mit jelent tisztelni a másik embert? Nagyon sokat hallom, de nekem túl elvont kifejezés és nem értem.
Tisztelet az az érzés, amikor valakit, akihez érzelmileg esetleg nem is állsz közel (nem "szereted"), de az értékrendje, jelleme miatt elismered, értékeled.
Szerintem kétféle tisztelet van: az egyik a fenti, amikor valakit tényleg ismersz valamennyire, és olyan a viselkedése, jelleme, amiért felnézel rá vmennyire.
De van az a fajta tisztelet is, amit minden (ismeretlen) embernek megadunk. Ennek inkább az udvariassághoz van köze, ahhoz, hogy nem sértem meg emberi mivoltában, tiszteletben tartom pl a jogát ahhoz, h más legyen a véleménye, mások legyenek a preferenciái, vallása, politikai nézetei, stb. Tiszteletben tartom akkor is, ha nem tudok vele azonosulni, és akkor is, ha nagyon más környezetből jött, mint én (pl sokkal szegényebb/gazdagabb), vagy ha pl műveletlenebb, egyszerűbb, mint én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!