Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mindenféle provokáció nélkül:...

Mindenféle provokáció nélkül: Egy rasszistának milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy ezt mondhassuk rá?

Figyelt kérdés

Melyek azok a jellemzők, mik ha valakire stimmelnek, akkor az rasszistának nevezhető?

Kultúrált válaszokatbvárok... Köszi!

2018. jún. 2. 14:39
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Az utálat és a lenézés nagyon nem feltételezi egymást egyébként. Ez a baj a táguló és párhuzamos definíciókkal, hogy valakit lerasszistáznak valami apróság miatt, de utána úgy kezelik, mintha minimum fajgyűlölő vagy valami faji felsőbbrendűséget valló lenne, közben meg csak van pár előítélete,v agy csak egyszerűen nem örül, ha fekete színészek játszanak el fehér szerepeket egy filmben vagy sorozatban (Pl. Zeusz, Achileusz), vagy ha behazudják őket a történelembe, mint a bbc a briteknél a fekete római légiókkal, meg a fekete keltákkal, stb.
2018. jún. 2. 19:12
 12/19 A kérdező kommentje:

Ez a melleges példa teljesen abszurd. Természetesen elutasítani egy meleget nem homofóbia...

Viszont az én példámban sem elutasítottak egy darab fekete embert, hanem a csávó a saját szubjektív véleményét, miszerint a feketék mind csúnyák és mind majomhoz hasonlatosak, tényként közölte.

Ha egy fekete ki jelentené, hogy minden magyar ember egytől egyig ocsmány és állathoz hasonlítanak, akkor mit mondanál?

Mi a rasszizmus, ha ez valóban nem az? Hol kezdődik? Nekem meg van a véleményem, de szeretnék okulni a kérdéssel kapcsolatban.

#11. Arra gondolsz amikor pl. a BBC Hollow Crown III. Richardos évadában Sophie Okonedo, egy fekete színésznő alakította Margaretet?

Ez szerintem is kicsit sok, de ha belegondolunk Shakespeare sztorija alapvetően vagy 40-50 százalékban kamu. Vagyis itt főleg egy szórakoztató, művészi értéket képviselő valamiről van szó, nem egy dokumentumfilmről, vagyis azt mondom, hogy nem baj ha egy fekete színész is teret kap...

Viszont ha ezt PC megfontolásból teszik és egy olyan ripacsot tesznek be egy esetlegesen tehetséges (fehér vagy akármilyen) színész helyett mint Sophie Okonedo, akkor az nem jó. Az én értelmezésemben már talán ez is nevezhető rasszizmusnak, de nem tudom, határeset.

Olyanról meg speciel én nem hallottam, hogy egy dokumentumfilmben egy létező történelmi karaktert aki fehér volt feketének próbáltak volna beállítani, ha volt ilyen az tényleg felháborító. (Ha nem valamilyen szinten megalapozott forrás alapján cselekedtek így, nem vethető fel, hogy tényleg fekete volt)

Egy olyan filmben meg mint a Thor, engem valahogy nem tud zavarni, hogy Heimdall karakterét Idris Elba játsza...

Hiszen az is egy olyan képregény film ami sokat táplálkozik a germán mitológiából, de igen sokat varriál.

Pl. a filmben Hela Thor testvére, míg a "valóságban" Loki lánya.

Ha mindent betartanának és egy komoly film lenne és úgy lennének ezek között az istenek között feketék, akkor lehet hogy zavarna.

De, hogy mondjak valamit pl. a fekete párduc filmet teljesen egy rasszista bombának tartom, szerintem abban a filmben meg lettek sértve a feketék és fehérek is egyaránt...

2018. jún. 2. 22:48
 13/19 anonim ***** válasza:

"#11. Arra gondolsz amikor pl. a BBC Hollow Crown III. Richardos évadában Sophie Okonedo, egy fekete színésznő alakította Margaretet?"

Nem egy ilyen rajzfilmet csináltak a britek történelméről.

De elég ha az első 3 és fél percet megnézed, látni fogod hol sántít a dolog: https://www.youtube.com/watch?v=zpDnTYYXXAY

Egyébként nyilván lemajmoznia feketéket a legtöbb definícióban rasszista, de még egyáltalán nem jelent fajgyűlöletet vagy utálatot, amit simán rátűznek arra, akit egyszer bármilyen definícióval felcímkéztek rasszistának. (Az egyértelmű, hogy saját esztétikai ízlését fejezi ki, amikor azt mondja, hogy mind csúnya, csak ettől szerintem egy normális definícióval még nem lenne rasszista.)

2018. jún. 3. 02:48
 14/19 nemaRendőrség ***** válasza:
Miben más nem vonzódni a férfiakhoz mint mem vonzódni a négerekhez. Miért rasszizmus az egyik és miért nem homofóbia a másik?
2018. jún. 3. 07:21
 15/19 A kérdező kommentje:

Például abban, hogy az egyik egy szexuális orientáció, nem Te választod, a másik maximum ízlés, amit szintén nem Te választasz, de a tudattalanod anál inkább... Vagyis lehet a személyiségedre következtetni.

Amúgy ha nem vonzódsz a feketékhez, attól még szerintem nem vagy rasszista...

Akkor vagy rasszista (szerintem) ha ismeretlen emberekről, akiket nem is láttál, így el sem tudod dönteni, hogy valóban úgy van e, kijelented hogy visszataszítóak. Kizárólag egy rendelkezésedre álló információ alapján: négerek.

Szerinted ha nekem pl. Te nem jössz be, akkor jogos kijelentenem, hogy anyád és apád visszataszító? De még az unokatesód is. Sőt az egész magyar nép, mindjárt egész Európa...

Homofób meg szerintem szintén az aki negatívan általánosít a homoszexuális embereket illetően, pédául hogy aberrált mind.

Aki heteró létére visszautasítja egy meleg közeledését, az nem homofób, de ezt nem is mondja senki, max. egy elmebeteg...

2018. jún. 3. 14:55
 16/19 anonim ***** válasza:

"Amúgy ha nem vonzódsz a feketékhez, attól még szerintem nem vagy rasszista...

Akkor vagy rasszista (szerintem) ha ismeretlen emberekről, akiket nem is láttál, így el sem tudod dönteni, hogy valóban úgy van e, kijelented hogy visszataszítóak. Kizárólag egy rendelkezésedre álló információ alapján: négerek."

De hát ha azért nem tetszenek neki mert sötét bőrűek, akkor lehet neki személy szerint visszataszító minden néger ismeretlenül is, mivel azt tudhatja látatlanul is, hogy ők is azok. Ellentmondasz önmagadnak. Szerintem egy népcsoport külsejéről alkotott személy vélemény még nem tekinthető rasszistának (és nem kéne annak tekinteni, mert ez csak felhígítja a szó jelentését és végső soron az egész kifejezést súlytalanná áteszi).

2018. jún. 3. 18:04
 17/19 A kérdező kommentje:

Szerintem az, hogy valamilyen külső jegy engem nem vonz szexuálisan, mondjuk a sötét bőr, az nem egyenlő azzal, hogy minden fekete visszataszító.

Te mindenkivel szexelnél aki nem visszataszító?

Nekem a visszataszító és a "szexelnék vele" végpontok között még rengeteg minden van.

Nekem pl. ha nem tetszik a kávé (vagy nem tudom, hogy nevezik, barnának valamilyen árnyalata) bőrszín, s emiatt esetleg szexuálisan nem találok vonzónak egy indiai lányt sem, attólmég szerintem azt is elismerhetem egyes indiai személyekről, hogy szépek, s ez szerintem nem ellentmondás. Mert a bőrszíne miatt nem tudok esetleg ráizgulni (bár bevallom, ez is kicsit furcsa nekem, nem tudok ezzel a dologgal annyira azonosulni), azért még láthatom, ha szépek a vonásai, a szeme, a haja, vagy az alakja...

Ez kicsit olyan, mint hogy heteró férfiak is megtudják állapítani, hogy egy másik pasi jóképű, biztosan bejön a nőknek, stb.

Anélkül, hogy vonzódnának hozzá.

Szóval azért mert egy másik pasi nem vonz, azért még nem mondom rá, hogy visszataszító, akár ha egy festő szemével nézzük a dolgokat azt is kijelenthetjük, hogy "szép".

2018. jún. 3. 18:20
 18/19 nemaRendőrség ***** válasza:

@17

Szóval ha azt mondom, hogy a cigányok bűnözők, de biztos van pár kivétel akkor nem vagyok rasszista?

Mert nekem úgy tűnik, hogy eléggé rasszista vagy, csak nem mered bevallani és magas lóról prédikálsz

2018. jún. 3. 20:13
 19/19 anonim ***** válasza:
A "visszataszító" a "nem vonz"-nak egy szélsőséges változata, ez még mindig esztétikai ízlés kérdése és mindenkinek joga van a saját ízléshez. Szerintem nem ezen múlik a rasszizmus, attól, hogy valakit visszataszítónak tartasz, még kezelheted emberként, illetve nem feltétlen tennél vele rosszat.
2018. jún. 3. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!