Szerintetek becsületes dolog, ha valaki régészeti leletet talál, és nem szól róla senkinek?
Csak kíváncsi vagyok a véleményekre, de én mindkét oldalt megértem. Magyarország olyan rézén nőttem fel, ahol többször találtak már Árpád-kori leleteket, pl. építkezéskor. (Nem szeretném jobban pontosítani, mert az ismerősöm nem hiszem, hogy örül neki, hogy ezt kiírom.) Ismerek olyat, aki emberi maradványt is talált (de biztos, hogy nem Józsit csapták agyon a kocsmában, hanem régi lelet), meg agyagedényt. A maradványt (ami csak pár csont, ne egy egész csontvázra gondoljatok) visszatemette, nem bolygatta, és nem épített arra a részre, de nem is szólt senkinek (pl. múzeumnak), mert akkor állítólag a régészek felássák a kerted. Ilyen is történt, hogy találtak mindenféle maradványokat egy építkezésnél (főleg tárgyakat), és a régészek kijöttek, és az egész telket, meg némi szántóföldes részt ilyen parcellaszerűekre felosztották, és évekig elhúzódott a dolog, a beruházó meg ideges volt. Én mindkét oldalt megértem, mert egyrészt ezek nemzeti kincsek meg a kultúránk részei, másrészt viszont senki nem akarja, hogy az ő kertjében/földjén ilyen legyen, vagy hogy elhúzódjon évekig az építkezés.
Ti mit gondoltok?
Köszi a válaszokat: utolsó, nyilván a leletek méretétől is függ. Itt egy lakóparkot vagy mit húztak fel, egy egész szántóföld nagyságú telken, és az egész alatt, több méteren át leletek voltak. Mivel ez beruházás volt, nem csak valaki a hátsó kertben találta, gondolom kiderült elég hamar. Meg szerintem világháborús dolgokért kisebb az esélye szerintem, hogy feltúrnak mindent, itt ilyen Árpád-kori dolgok vannak általában.
Az ismerősöm nem adta el meg semmi ilyesmi.
Törvény szerint szólnia kéne az embernek bármilyen leletről, de szerintem mindenki sejti, hogy ez milyen arányban történik meg.
Olyanról már hallottam, hogy valaki pár ezüstpénzt talált, nem sokat 6 vagy 7 darabot említettek. Fogta agát kivitte osztrákokhoz és eladta, utána vett egy autót, nem drágát, de azért elég esélyes, hogy az abból bejött összeg volt az alap.
Én is meghökkentem a dolgon, a rendészetis régészés barátom váltig állította, hogy ez így szerepel a jogszabályban. A kutatási témájához kapcsolódik a dolog szóval feltételezem tisztában van vele.
Én eddig úgy gondoltam, hogy csak akkor kell fizetni, ha védett régészeti lelőhely területén akarunk építkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!