Szerintetek becsületes dolog, ha valaki régészeti leletet talál, és nem szól róla senkinek?
Csak kíváncsi vagyok a véleményekre, de én mindkét oldalt megértem. Magyarország olyan rézén nőttem fel, ahol többször találtak már Árpád-kori leleteket, pl. építkezéskor. (Nem szeretném jobban pontosítani, mert az ismerősöm nem hiszem, hogy örül neki, hogy ezt kiírom.) Ismerek olyat, aki emberi maradványt is talált (de biztos, hogy nem Józsit csapták agyon a kocsmában, hanem régi lelet), meg agyagedényt. A maradványt (ami csak pár csont, ne egy egész csontvázra gondoljatok) visszatemette, nem bolygatta, és nem épített arra a részre, de nem is szólt senkinek (pl. múzeumnak), mert akkor állítólag a régészek felássák a kerted. Ilyen is történt, hogy találtak mindenféle maradványokat egy építkezésnél (főleg tárgyakat), és a régészek kijöttek, és az egész telket, meg némi szántóföldes részt ilyen parcellaszerűekre felosztották, és évekig elhúzódott a dolog, a beruházó meg ideges volt. Én mindkét oldalt megértem, mert egyrészt ezek nemzeti kincsek meg a kultúránk részei, másrészt viszont senki nem akarja, hogy az ő kertjében/földjén ilyen legyen, vagy hogy elhúzódjon évekig az építkezés.
Ti mit gondoltok?
*olyan részén
Elnézést az elírásért, pedig át is olvastam, mielőtt kiraktam.
Gondolom jobb képességű országokban felajánlanak más földterületet, ingatlannal, stb.
Régebben még itthon is megvettek súlyos pénzekért egy telket, ha autópálya-szakasz vezet át rajta.
Ma már csak simán elkobozzák, nem kapsz semmit.
Ez nem becsület kérdése szerintem. Pár csontért és cserépért én sem hívnék ki senkit. Sőt, ha csak mondjuk cserép lenne meg pár fémkacat, jó eséllyel előbb landolna a kukában. Most ki tudja milyen csont az...
Ha netalán 1-2 pénzérmét vagy ékszert találnék, eltenném, egyszer még jól jöhet. Ha már mondjuk majdnem egész csontvázat vagy egy láda kincset találnék, akkor már inkább. De benne van az is a dologban, hogy nagyon nem vágynék arra, hogy idegenek hónapokig/évekig kotorják a kertem, gyakorlatilag tönkre is lenne téve ott minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!