Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Te egyetértesz ezzel a viselke...

Te egyetértesz ezzel a viselkedési formával?

Figyelt kérdés

Rengetegszer látom fórumokon, facebookon hozzászólásokban, hogy amikor kritika ér valakit, akkor vagy ő, vagy a "rajongói" úgy védik meg, hogy "majd ha Te is letettél annyit az asztalra, akkor kritizálj". Vagy a másik kedvencem a "csinálj jobbat, akkor legyen nagy a szád". Felnőtt emberekről beszélek, természetesen.

Sokáig gondolkodtam azon, hogy van-e olyan aspektus amikor ezt elfogadhatónak tartom, de egyszerűen nem találtam.

Elképesztően bosszant ez a fajta "egyszerűség", amikor egy ilyen demagóg, szar érvvel valaki le akarja csavarni a másikat. Miért kéne nekem ahhoz ugyanazt csinálnom, hogy véleményem legyen róla? Teszem azt, ha száraz, szikkadt, ízetlen a kenyér, akkor nem lehet jogom kritizálni, csak mert nem vagyok pék?

Én konkrétan a zeneiparban dolgozom és elég nagy múlttal rendelkezem. A legtöbben megfogadják a tanácsom, sokan direkt jönnek is hozzám, de 1-2 csoportban magamtól is osztom az észt. :)

Pár hete kipróbáltam, hogy beregisztráltam teljesen új névvel zenei platformokra és ugyanolyan normális hangnemben megfogalmaztam ugyanolyan szakmai érvekkel alátámasztva az érveimet. Az eredmény pedig lesújtó lett, azonnal kaptam a fent említett beszólogatásokat.

Szerintetek igazuk van azoknak akik így érvelnek? Van az az aspektus amikor ezt jogosnak érzitek?

2018. márc. 26. 04:41
 1/9 anonim ***** válasza:
66%

Persze. Pl. ha egy kívülálló azzal jön, hogy mennire könnyű a szakmád és hogy egy óvodás is jobban csinálná. Na akkor teljesen jogos az az érv, hogy előbb talán próbálja ki magát benne.

Akkor is jogos lehet, amikor tehetségtelennek neveznek egy világsztárt. Lehet hogy valóban nem jó a ZENÉJE, de aki azt hiszi, hogy nem kell keményen megdolgozni érte, és hogy bárki képes eljutni odáig előadóművészi tehetség nélkük, az vak. Ez gyakorltilag ugyanaz a helyzet, mint az előző.

2018. márc. 26. 05:55
 2/9 anonim ***** válasza:
18%

Hát ha megvetted a kenyeret és szikkadt, akkor minőségi kifogással visszaviheted és visszakapod a pénzed. Fogyasztói jogviszony van a pék a te közted ugyanis.

De egy ingyen kapott tartalmat, amit nem muszáj nézned, mért kritizálsz? Pl. egy ember mond verset, és az nem olyan jó, ahogy más tud verset mondani. És?

Olvasgasd az emberi jogokat, mindenkinek joga van érzelmi bántalmazástól mentesen élni, és érzelmi támogatást kapni embertársaitól.

Ez itt az alapvető probléma, a te magatartásod.

Egyébiránt a pékkel sincs jogod veszekedni, negatívan viszonyulni hozz, csak a pénzedet visszakérni.

2018. márc. 26. 06:15
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Én egyetértek veled. Rengetegszer láttam már ehhez hasonló védelmet, ez teljesen érzelmi alapú, racionalizmusra nincs szükség szerintük, nem is éri meg foglalkozni ezekkel.
2018. márc. 26. 07:36
 4/9 anonim ***** válasza:
60%

"De egy ingyen kapott tartalmat, amit nem muszáj nézned, mért kritizálsz? Pl. egy ember mond verset, és az nem olyan jó, ahogy más tud verset mondani. És?"

Tehát, ha valami ingyen van, akkor arról vagy jót vagy semmit? De hát ha nem kritizálod azt, akkor honnan tudja az előadó, hogy sz#r benne? Na ugye...

Vagy mivel ingyen van, dicsérni kéne?

Ugyanakkora helye van itt is a negatív kritikának mint máshol.

(És most nem a "jézus ekkora sz#rt is rég hallottam, csak abba kéne hagynod, mert úgysem viszed semmire" "kritikára" gondolok, hanem egy normális építő jellegűre.)

2018. márc. 26. 08:24
 5/9 A kérdező kommentje:

1-es:

" Persze. Pl. ha egy kívülálló azzal jön, hogy mennire könnyű a szakmád és hogy egy óvodás is jobban csinálná. Na akkor teljesen jogos az az érv, hogy előbb talán próbálja ki magát benne."

Én abszolút nem értek ezzel sem egyet. Meg lehet neki indokolni, hogy miért nem könnyű a szakmád. Valószínűleg lövése sincs az egészről, azért nem tudja. De ha elmondod neki, akkor tudni fogja. Én pont ugyanebben a cipőben vagyok, mert vállalkozó vagyok és itthonról dolgozom, ami miatt megkaptam én is számtalanszor, hogy milyen jó nekem! Aztán minden egyes alkalommal elmagyaráztam, hogy miért nem annyira jó. :) Hosszútávon sokkal kifizetődőbb, mint azt mondani, hogy majd ha te is ezt csinálod akkor megérted. Ettől nem fog többet tudni a dologról és nem fogja jobban megérteni, maximum felszínesen rövidre zárod a kötözködését az illetőnek, de attól még nem fogja máshogy gondolni.

2018. márc. 26. 12:37
 6/9 anonim ***** válasza:
0%

"De hát ha nem kritizálod azt, akkor honnan tudja az előadó, hogy sz#r benne?"

És? Kérdezte, hogy szerinted milyen?

Ha te megnézed a gyerekednek az ovis anyák napi műsorát, azzal vagy elfoglalva, hogy milyen szar 48 gyerekből 45 és nekiállsz fröcsögni?

Gratulálok.

2018. márc. 26. 12:39
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

"Ugyanakkora helye van itt is a negatív kritikának mint máshol. "

Ha az illető nem kéri ki a véleményedet akkor mért gondolod, hogy jót teszel vele neki, ha elkezded kritizálni és hogy szüksége van erre?

Én nem gondolok ilyet.

Amikor valaki megkérdi, akkor elmondom.

De pl. ha úgy ülök zsűriben, hogy nem kérnek elemzést, csak pontozást, akkor csak pontozok.

De általában komplett véleményt kérnek, amiben a pozitívat is elmondom és azt, hogy hogyan tudna az illető fejlődni.

Ha közönségként kérdeznek meg, akkor csak a negatívat mondom, mert nyilván tetszik, ha már a közönségben vagyok.

2018. márc. 26. 12:43
 8/9 A kérdező kommentje:
7-es: szerintem ha valaki nyilvános "fórumra" bocsájt valamit, legyen az youtube, facebook, vagy akármi, akkor igenis kötelessége elviselnie mások véleményét. Ha közszemlére teszek valamit, akkor nyilván azért teszem, hogy pozitív visszacsatolást kapjak, vagy ritkább esetben objektív véleményt. Ilyenkor megesik, hogy valaki negatív módon nyilvánul meg, nem lehet elbújni egy safe space-be, hogy én márpedig csak a pozitívummal fogok foglalkozni. Szokták mondani, hogyha kiállsz a sarokra, akkor ne csodálkozz, ha meg..sznak. :)
2018. márc. 26. 13:32
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Azért a kettő nem ugyanaz. Az ovisokat senki nem szólja le. Neked is csak fekete-fehér létezik igaz?

2018. márc. 26. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!