Mi a véleményetek az olyan emberekről, akik folyton őszinték (akkor is ha nem kérdezték őket)?
Én úgy vagyok vele, hogy őszinte negatív véleményt havernak-barátnak csak végső esetben mondok meg, ha már tényleg nincs más mód. Értelemszerűen vannak olyan helyzetek, hogy ha kérdez is, jobb azt mondani, amit hallani akar. Én például szemtől szemben azt, hogy nem szeretnék a helyében lenni, csak az ellenségeimnek, de minimum általam nem kedvelt embereknek mondanám meg.
Ha például arról van szó, hogy egy barát elpanaszolja nekem, hogy összejöttek neki a dolgok, és emiatt nehéz helyzetben van, akkor a legkevesebb, hogy motiválni próbálom, és bíztatom, hogy ne aggódjon, minden rendbe jön majd. Avval semmit nem segítek, ha azt mondom, készüljön fel, hogy még ennél is rosszabb lesz. A kegyes hazugság akár motiváló hatású is lehet.
Az pedig az alap, hogy ha nem kérdeznek, nem mondom el a negatív véleményemet.
A tapintathoz kell egy bizonyos intelligencia szint.
Ez nem mindenkinek van meg.
Pl. ha megkérdezi egy barátnőm, hogy kövér-e (és tényleg van rajta bőven felesleg), akkor nem fogom azt hazudni, hogy áhh dehogy. De nem is fogom nyersen a fejéhez vágni, hogy meghízott, mint egy disznó, hanem normálisan elmondom, hogy valóban felszedett pár kilót, de semmi gond, ha szeretné, segítek, hogy hogyan lehet leadni.
De számomra az nem őszinteség, hogy sokan mondjuk még kérdés nélkül is megjegyzik, hogy (maradjuk a példánál) hogy meghíztál. Ez bunkóság és nem őszinteség.
16: nem a homokba dugom a fejemről szól ez, hanem az empátiáról és a tapintatról.
Az nem őszinteség, ha egy régen látott ismerősödnek azt mondod, hogy de szarul nézel ki (hiába nem néz ki jól) hanem szimpla bunkóság.
Ha meg valakinek tanácsra van szüksége, akkor sem mindegy, hogy milyen stílusban tesszük ezt meg.
"16: nem a homokba dugom a fejemről szól ez, hanem az empátiáról és a tapintatról.
Az nem őszinteség, ha egy régen látott ismerősödnek azt mondod, hogy de szarul nézel ki (hiába nem néz ki jól) hanem szimpla bunkóság.
Ha meg valakinek tanácsra van szüksége, akkor sem mindegy, hogy milyen stílusban tesszük ezt meg."
Elég világosan és egyértelműen leírtam, mire gondolok. Az őszinteség pedig nem egyenlő a bunkósággal, nem kell keverni a fogalmakat. A kérdés egyértelműen az őszinteségről szólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!