Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek a gyerekeknek...

Szerintetek a gyerekeknek puccos játszóterekre van szükségük, vagy "grundra"?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban emlékszem hogy nekünk is a kedvenc helyeink ilyen nem a célnak kitalált EU-s szabványú játszóterek voltak.

Vadiúj játszótereket meg se lőttük, volt egy nagy beton placc az ovi mögött, ott voltunk mindig. Illetve volt még egy elburjánzott udvarrész egy hatalmas beton tömbbel, abba belevolt dugva egy vascső, s az volt a "tank". A betonplacc meg a "bázis", amiért verekedtünk :)).

A legszebb emlékeim NEM a robotos játszóterekhez kötődnek, hanem pont hogy az igénytelen, lepusztult, elhanyagolt helyekhez.

Ti hogy vagytok ezzel? Mik voltak a kedvenc emlékeitek helyszínei?

Ezzel nem arra célzok, hogy játszóterek helyett roncsok kellenének, hanem hogy merőben más elgondolás szerint kellene építeni őket. Persze ha az ember felnő, ennek már nem kerít akkora jelentőséget.

2018. febr. 1. 20:47
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is volt alsó tagozatban rendes játszótér, de az igazán menő gyerekek egy faház mögötti füves területen játszootak. :) A gyermeki képzelőerő csodákra képes.
2018. febr. 1. 22:08
 12/24 anonim ***** válasza:
96%

És most mindenki kórusban: bezzeg régen minden jobb volt!!!

A Pál utcai fiúk szereplői klikkesedtek, simán terrorizálták a gyengébbeket, fanatizálták egymást és nem tudtak különbséget tenni játék és valóság között, végül mindezen hülyeségek miatt egyikük belehalt egy sima megfázásba. Remek példaképek!

2018. febr. 1. 22:12
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

Mikor én gyerek voltam, még sima "vas" mászókák voltak, masszív hinták, hosszú csúszdák. Különösebb baleset sosem ért ezektől. Meg volt fa-játszótér, kifejezetten szép volt.

EU-szabvány: az újabb hintákon még védőlánc sincs, a régieken legalább volt, hogy ne pottyanjon ki a gyerek.

Egyébként a srácok tényleg bárhol el tudnának játszani, a fantázia és a képzelőerő végtelen.

2018. febr. 1. 22:18
 14/24 A kérdező kommentje:

"És most mindenki kórusban: bezzeg régen minden jobb volt!!!"

Nem régen volt jobb, egy szóval sem mondtam. A mai gyerekek sem a játszótereken játszanak, hanem keresnek maguknak "grundokat". Már aki igényli ezt a fajta időtöltést. Nem mindenki gépezik reggeltől estig otthon...

Kisvárosomban sok gyerek játszik az utcákon. Inkább ott rajzolnak ugróiskolát, minthogy bemenjenek egy Eu-s pénzekből épített standard játszótérre.

Fogócskáznak, rollerezik körbe a várost, vagy épp bújócskáznak, meg 1001 érdekes játékot játszanak...

Én arra voltam kíváncsi hogy másoknak is olyan emlékeik voltak-e mint nekem :).. És úgy látom hogy igen. Pedig nem rég voltam "kisgyerek"...

2018. febr. 1. 22:22
 15/24 A kérdező kommentje:

# 13/14 Időpont ma 22:18

Vashintákat mi mindig "koccig" hajtottuk :). Mikor a hinta lengő rúdja, és a felső felfüggesztés összekoccant :D. Persze csak aki merte!!

2018. febr. 1. 22:25
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Na, igen! Egymás mellett a 2 hinta, hajtottuk, ki megy magasabbra! Aztán a nagyim vagy anyum mindig figyelmeztetett, "Jaj, nehogy átforduljál!":-)
2018. febr. 1. 22:33
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Én azt gondolom, hogy játszótéren alapból csak kis gyerekek játszanak, nagyjából óvodás korúak. Nekik teljesen megfelelő. Aztán amikor nagyobb lesz, akkor úgyis elkezdi felfedezni a világot.

Én imádnék újra gyerek lenni. Közeli erdő, tisztás, homokbánya, régi lőtér. Na meg az ilyen dolgok, mint roncstelepek, roncs járművek.

2018. febr. 1. 22:40
 18/24 anonim ***** válasza:

Nekünk 3 játszótér is volt a lakótelepen. Ennek ellenére nekünk csak az elhagyatott bányató és a sűrű fenyőerdő volt jó. Természetesen tele ismeretlen eredetű, félig széttört, több méter magas vasbeton tömbökkel. Azokra másztunk fel.

Így utólag visszagondolva ha ott valakibe az beleállt volna mert rosszúl esik vagy ugrik az tuti halál, mert oda se talált volna a mentő.

A játszótér 5 perc után unalmas. Illetve az szem elött van. A gyerekek szeretnek elvonulni a felnőttek elöl, és a saját világukat élni. Ha csak a játszótér van mint lehetőség akkor meg is lehet figyelni hogy mindenki a kisházba akar beférni. Annak ellenére hogy a sima padok sokkal kényelmesebbek, a homokozóban több a lehetőség és a hinta még mozog is. De bent nem látják őket az itélkező szülői szemek.

Persze hogy mindenki a grundot akarja ahol önmaga lehet egy nagy, izgalmas placcon a barátaival.

2018. febr. 1. 23:03
 19/24 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem, mi ez a hirtelen jött gyűlölet a játszóterek ellen. Én játszótéren nőttem fel, és képzeljétek, nem volt fantáziátlan gyerekkorom. Mit gondoltok, mi nem alakítottuk át a képzeletünkben a dolgokat? Csak a betontömb lehet tank, a mászóka nem lehet várkastély? Igenis jó volt hintázni, meg libikókázni és nevetni, hogy ki mekkorát pattant, meg a csúszdán felmászva hegymászót játszani. Lehet jönni a régen így meg régen úgy dologgal, de nekem a kilencvenes évek fordulóján is volt legalább olyan jó gyerekkorom, mint másnak tíz-húsz-harminc évvel korábban.
2018. febr. 1. 23:12
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

12-es vagyok.

A bezzegelést elsősorbana kommentelők miatt írtam. Nem rossz ötlet egyébként, hogy legyenek egy kicsit minimalistább játszóterek is (habár szerintem a mostaniak is jók), például füves és homokos terület, néhány fa, esetleg egy kis faház.

Ezt a hamis romantikát, amit néhányan írnak, viszont veszélyesnek tartom. Nem volt olyan nagy buli ám rozsdás fémek között, meg bányatavakban játszani. A mi városunk mellett pl. évente 8-10 gyerek belefulladt a bányatóba. A rozsdásodó fém mászókák miatt meg egy-egy baleset után automatikusan adták minden gyereknek a tetanusz injekciót (én is kaptam kétszer). Szóval nagyon is jók ezek a modern, körültekintéssel épített játszóterek. Ha jó a társaság, a mai gyerekek ugyanolyan nosztalgiával fognak visszagondolni rá, mint az előző generációk a "grundra".

2018. febr. 2. 02:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!