Mik a legviccesebb dolgok? Melyik fajta humor a legjobb?
Kíváncsi vagyok, az emberiség humorérzékére, hogy alapvetően ki min tud legjobban szórakozni. Felsorolok pár lehetőséget:
- Stand up comedy humor. Amikor egy humorista, vagy csak egy haver köpi a szót, főleg másokat figuráz ki. Leggyakoribb humor társas beszélgetéseknél.
- Slapstick, azaz képi humor. Például a Loones Tunes, Tom és Jerry mesék, vagy bizonyos vígjátékok, amikor a látvány humoros. Főleg bohózat.
- Káröröm. Amikor azon nevetsz, hogy valaki elesik, vagy bénázik.
- Szóviccek, faviccek.
- Abszurd humor. Amikor szürreális dolgok történnek, amik alapvetően nem is viccesek, de te mégis azon nevetsz, hogy ez mennyire lehetetlen szituáció már. Például állatok hogy viselkednek.
- Szarkasztikus humor. Amikor valami komoly dologba te magad magyarázod bele a humorforrást. Például mondjuk egy misén vagy, teljesen komoly minden, de te mégis elkezdessz röhögni a pap fején ahogy beszél, mimikáin, hangján, tökmindegy.
- Egyedi humor. Amikor az ember saját magán, a saját poénjain röhög a legjobban, és magát tudja szórakoztatni.
- Tréfa. Amikor valakit megviccelünk.
- Végül (és ez a kedvencem) a reakció-kiváltó humor. (Az "Ember a Holdon" című film konkrétan erről szól) Amikor azon nevetsz, hogy az emberek hogyan reagállnak bizonyos dolgokra. Például amikor egy kocsmába épp nagy a hangulat, szól a bulizós zene, de te hirtelen beraksz a zenegépbe Mozart-ot, vagy Bach-ot a legnagyobb buli közepén, és szépen elkezded vizslatni az arcokat, hogy kinek mikor esik le a tantusz, ki hogy reagál erre a hülyeségre. Nézed, ahogy meglepődnek, egyenként elkezdenek felháborodni, és egyre morgósabb a hangulat. Na én ilyenkor fetrengeni szoktam a röhögéstől, nem tudom miért. Kíváncsi vagyok, más hogy van ezzel.
15: Én ilyeneken pont nem tudok nevetni. A bokorral veszekedő emer valószínűleg mentális beteg, és az elcsúszó dagadt gyerek (miért kell amúgy dagadt legyen?) komolyan meg is ütheti magát, egyik sem kellemes élmény. Az ilyen netes "kudarcvideókat" sem tudom nagyon értékelni. Amúgy pont a napokban godolkodtam, hogy miért nevetünk, ha valaki elesik? Arra jutottam, hogy eredetileg annak örültünk ilyenkor, hogy bár komoly bajunk is eshetett volna, de épen megúsztuk. Erre játszottak rá aztán a régi börleszkek, rajzfilmek, ahol a szereplők autóbalesetek, meg szakadékba zuhanás után is vidáman kergetőztek tovább, ezek a túlzó, abszurd poénok pedig annyira belénk ivódtak, hogy már minden esést viccesnek tartunk.
Számomra az igazán jó humor pont, hogy mű kell legyen, mert tudatosan rájátszik az előítéleteinkre, asszociációinkra, majd idézőjelesen ellenük fordítja ezeket, hogy meglepjenek. Pl. a kedvenc faviccem:
- Miért ütközik össze két repülő?
- ?
- Mert egy nem tud.
Kihasználja, hogy az eredeti kérdés a hangsúlytól függően többféleképp értelmezhető lenne, ha nem volna evidens, hogy a repülők minimum párosával karamboloznak. A hallgató azt várja, hogy az ütközés miértjét közlik vele, ehelyett az evidenciát kapja, amire nem is számított. Végső soron nem a repülők szerencsétlen utasain nevet, hanem saját magán, mert átverték. A jó vicc szerintem szembesít a gondolkodásunk valamely korlátjával, és egy pillanatra átemel rajta. Egy elesésben nincs semmi különös, ahogy Dirk Gently mondta, a gravitáció még hétvégén is működik. Egy jó vicchez kell az ember is.
Én a faviccekkel úgy vagyok, hogy néha tetszenek, mint érdekesség, de sosem nevetek rajtuk. Én is emlékszek egy ilyenre:
- Mi lehet lármásabb egy cigányasszonynál?
- ???
- Két cigányasszony.
Vígjátékok is van hogy tetszenek, de ott se nevetek soha, egy-egy poénon elmélázok, és maximum elismerően bólogatok, hogy "hmm, ez egész egyedi ötlet". Family Guy például tele van ilyen egyedi ötlettel, de soha nem nevetek rajtuk, ellenben elismerem a kreativitást. Nekem másmilyen a humorérzékem, és inkább szeretek vicces dolgokat művelni, mint más viccein nevetni. Például egyszer csináltam olyat, hogy (mivel moziban dolgozok) készítettem egy egyedi, kamu filmplakátot, egy iszonyatosan ocsmány disznófejet letöltöttem netről ( [link] ) <-- (ez volt az a kép, csak már nincs fent jó minőségbe neten) és rá photoshop-oltam minenféle kiírást, ami hogy valódi filmplakátnak tűnjön. Az volt a cím, hogy " A Disznó végbosszúja!" és kreáltam hozzá történetleírást, színészgárdát, tagline-okat, de mind hót nagy baromság volt, de teljesen komoly hangvételben, hogy az emberek azért kételkedjenek, hogy most ez igaz e? Kiragasztottam a kamuplakátomat a fő helyre, aztán a háttérből néztem, ahogy a járókelők megbámulják a plakátot, nevetnek rajta, lefényképezik, olvassák a leírást, csodálkoznak, hüledeznek, értetlenkednek, rákeresnek neten (természetesen semmit nem találnak róla) és én komolyan, alig tudtam közben jegyeket árusítani, mert folyamatosan szakadtam a röhögéstől, főleg amikor még jönnek is kérdezgetni, hogy ez mégis milyen film, és hogy mikor vetítik? A plakát másfél napig kint volt, és csak utána vette észre az egyik kisfőnök, és leszedette. Persze nem árultam el senkinek hogy én voltam :D
Fúú hát, a színészgárdára még konkrétan emlékszem, mert sokat gondolkodtam hogy valami lehetetlen kombinációt hozzak össze, a sztori leírást pontosan már nem tudom hogy volt, de nagyjából megpróbálom leírni:
Műfaj: Akció, Dráma, Életrajzi
A nyolcvanas években járunk, Sergio Da Costa, ismertebb nevén "El Cerdo" vagyis, "A Disznó" Mexikó egyik leghíthedtebb drogkartell-vezére. Kegyetlen báró, aki rendre kivégezteti ellenlábasait, de belső tisztogatásokat is gyakran végez, ha a helyzet úgy hozza. A holttesteket saját disznóival eteti meg, így tűntetve el a nyomokat, nevét viszont nem erről kapta. Valódi arcát soha senki nem látta, még saját emberei se, mert kezdetektől egy disznómaszkot visel, így tartván rejtve magát. Egy nap azonban egy Imposztor ellopja azt a maszkot, ezzel Da Costa személyazonosságát is, mert a maszkot viselve minden emberrel el tudja hitetni, hogy ő maga "A Disznó". A valódo Da Costa hiába próbálja bizonygatni az ellenkezőjét, senki nem hisz neki a maszk nélkül, így a saját bűnszervezete kirekeszti valódi vezérét. Da Costa földönfutóvá válik, az egyetlen dolog amit magával tudott menteni, az a leghűségesebb emberevő disznója, "Mandíbula Osmínica" vagyis "Ozminum Állkapocs", és ketten vállvetve indulnak meg, hogy végső bosszút álljanak az imposztoron, és leszámoljanak az egész kartellel. Mindketten tudják, hogy a sikerre kevés az esély, és talán nem ússzák meg élve, de a harag, mi fűti belülről testüket, megindítja őket a hosszú úton...
Főszerepben: Clint Eastwood, Martin Lawrence, Leonardo Di Caprio, Bud Spencer, és Kulka János
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!