Sokan miért mondják azt, hogy a pénz nem jár együtt ésszel?
Ez csak egy mondás, ami bizonyos esetekben igaz. Mert rengeteg gazdag ember van, pl. milliárdos apuka hülye gyereke, aki egy szalmaszálat sem tett keresztbe, de tele van pénzzel, miközben sík hülye. Vagy a c...ányok, akik nőket futtatnak, vagy rabolnak és abból szedik meg magukat - hát sok ész ahhoz sem kell. A médiáról meg kár beszélni, oda csak egy bizonyos nemzetiség kerül be, a TV műsort pedig nem az érdekessége miatt nézik, hanem mert a TV függő szerencsétlen barmok mindent megnéznek, amit lenyomnak a torkukon, mert nincs annyi eszük, hogy végre kidobják azt a szennyládát.
Nem, nem könnyű gazdagnak lenni, még ésszel sem. Én rengeteget teszek azért, hogy az legyek, de nem egyszerű elérni, főleg úgy, hogy az ember közben becsületes akar maradni. De mivel okosabb vagyok másoknál, így több esélyem van rá.
Érdekes kérdés. Először is nekem nyelvész diplomám van, bele is kötnék (jó szándékkal) a dologba: nem lehet egy nyelvet perfekt beszélni, még a magyart se beszéled perfekt módon (pl. nem ismered az autószerelői szakzsargont).
Ezt írtad:
"A pénz nem jár együtt az ésszel" vagy "Pénzért nem lehet észt vásárolni". Először is én rohadtul másképp gondolom, mert ha valaki nem is szoftverfejlesztő informatikusként vagy biomérnökként esetleg közgazdászként keres meg egy 20-30 milliós értékű autóra valót, akkor is a kommunikációs képességek, az informáltság, a kapcsolati tőke vagy a talpraesettség mind-mind komoly intelligenciát hivatott feltételezni. Még az alvilági c***ny lányfuttatóknak, drogdílereknek, maffiózóknak is nagyon okosnak kell lenniük, hogy tudják kinek/mikor/mit mondjanak, hogyan alkudozzanak vagy milyen tervekkel érhetik el a céljukat"
Persze mindenki másban jó, de az intelligenciának sok jelentése van, és ebben az esetben kb. úgy értik, hogy életben maradási képesség (értsd: nem fulladsz a Balatonba). Az amúgy is nagyon definiálatlan fogalom, mi az az intelligencia. Nekem pl. meggyőződésem, hogy csak a kedves, megértő emberek intelligensek, mert csak bennük van meg a másik helyzetébe való belehelyezkedési képesség (nyelvészetben azt tanítják, többek közt ez különböztet meg minket az állatoktól).
Azon kívül nyilván általánosítás is. A világ tele van kedves gazdag emberekkel is. Mint ahogy minden embertípusból csak a problémás tűnik majd fel. Az unokatesóm is nagy BMW-mániás, de másokkal előzékenyen viselkedő ember.
A futballisták se csak genetikából gazdagok, hanem kitartásból is.
"A politikusokra is azt mondják, hogyha sok pénzt akarsz, de hülye vagy, akkor menj politikusnak (vagy valami hasonló) meg lenézik az összeset. Mintha mindenki azt hinné, annyira könnyű lenne a parlamentben csak úgy ücsörögni és minden nap olyan összeszedett sajtótájékoztatót adni, ami a politikai pártjának álláspontjával összhangban legyen."
Ezzel egyetértek.
"Az átlagember miért hiszi azt, hogy milyen rohadt könnyű gazdag embernek lenni? Ha annyira könnyű lenne, akkor ők miért nem azok és miért csak a kommentfelületen okosak? De cáfoljatok meg ha tudtok!"
Ennek 2 oka van.
Egyrészt nagyon sokan MINDEN munkát egyszerűbbnek hisznek, mint amilyen. Pl. z irodai alkalmazott biztos csak ül az asztalnál, el se fárad. A fizikai munkásnak nem kell gondolkodnia, csak dolgokat emelget. Az újságíró biztos csak betűket rakosgat egymás után, a pék ki be teszi a kemencébe a kenyeret, a szakács berakja a dolgokat a sütőbe, és kész, a tanár 2-kor hazamehet, az hogy otthon hajnalig dolgozatot javít, nem érdekel senkit.
Másrészt gazdagnak lenni egyáltalán nem könnyű. Szerintem sokan a gazdagok gyerekeit utálják inkább, bár ők se tehetnek erről. (Én jómódú családban nőttem fel, sose voltunk kiemelkedően gazdagok, de a baráti körömben igen, és volt, aki irigy volt rám, pedig sose dicsekedtem.) Pedig ha végiggondoljuk, nyilván logikus, hogy a gazdag ember gyereke élvezi a gazdagságot. Ha nem tenné, akkor meg azt mondanák, hogy az apja a fogához veri a garast. Tudod, ha van rajta sapka... Aztán sokan a korrupcióra, a pénzlopásokra gondolnak. Nos, valóban elegánsabb úgy meggazdagodni, mint pl. Rubik Ernő, mint összelopkodni egy vagyont. De persze nem minden milliárdos adócsaló.
És hát van egy másik része is. Most beképzeltnek fogok tűnni, de vannak emberek, akik többet tudnak náluk, mégse gazdagok, és talán ez frusztrálja őket. Én pl. nyelvész vagyok és 3 nyelven tudok a magyaron kívül. Vagy az a szinkrontolmácsismerősöm, aki az Európai Parlamentben tolmácsol franciából meg jelnyelven is tolmácsol máshol, szerinted ő pl. hasra esik attól, hogy Berki tud angolul?
"Megnézném te hány percig tudnál érdekes lenni és olyan stílusban megnyilvánulni ami sok-sok időn keresztül eladható lenne a kereskedelmi médiában. "
Újságíró vagyok. A magyar médiában minden egyes interjút visszaküldünk az interjúalanynak, még egy tv műsorban is, ha csak 2 kérdés volt, akkor is. Egy hete van elolvasni és javítani a nyilatkozatát, a fotókhoz hozzászólni stb.
“A politikusokra is azt mondják, hogyha sok pénzt akarsz, de hülye vagy, akkor menj politikusnak (vagy valami hasonló) meg lenézik az összeset. Mintha mindenki azt hinné, annyira könnyű lenne a parlamentben csak úgy ücsörögni és minden nap olyan összeszedett sajtótájékoztatót adni,”
Hát azért tudunk jópár olyan embert aki tényleg csak ücsörög és nem csinál semmit, fel sem szólal stb :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!