Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Állandó bűntudat, következmény...

Állandó bűntudat, következményektől való félelem. Hogyan lehetne ezt leküzdeni?

Figyelt kérdés

Bármi apróságot csinálok elgondolkodom azon, hogy ugye ennek nem lesz negatív következménye és ha lesz az nem az én hibám, nem miattam van. Egy példa: Valakit mondjuk méregből megütnék (de csak kicsit) és hetekig azon gondolkodnék, hogy nem lett-e a pofontól bármi baja.

Vagy: adok valakinek például rágót és félve adok nehogy megfulladjon ha ne adj Isten félrenyeli és ha nem adom neki oda akkor nem történik meg... Beteges... Mitől vagyok ennyire aggódós idióta?

2017. dec. 17. 11:47
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Én mondjuk arra tippelnék, hogy szüleid, vagy valami közeli hozzátartozód kiskorodban ilyen kis apróságokkal stresszelt? Így viselkedtek veled is kiskorodban?

Itt nem elég, ha lenyugtatod magad, amikor aggodalmaskodsz, de a gondolkodás módon kéne változtatni:D Próbálj logikusan gondolkodni, kizárni a logikátlan gondolatokat. Az még érthető, ha valaki valódi problémák miatt feszeng.

Feltételezem, hogy kerültél már olyan helyzetekbe, ahol valaki ok nélkül, vagy idióta okokkal hibáztatott téged? És ilyenkor nem álltal ki magadért, hogy márpedig te nem vagy hibás, hanem a buta bűntudat keltések hatására kiakarod "kerülni" azt, hogy bármiért is lehessen hibáztatni téged.

Az is lehet, hogy isten komplexusod van, ami miatt azt hiszed, hogy bármi nagyobb következménye van azoknak az apróságoknak, amiket te teszel. Nekem ez elég mágikusan hangzik, azt hiszed, ha más ad rágót, attól nem fullad meg, de ha te adsz, az "veszélyes". Valami kivételnek képzeled magad:D

Bár az ütés példát nem igazán értem, pl. lehet bűntudatod attól, hogy megütöttél valakit. Nem kell beképzelned, hogy emiatt kórházba kerül, de attól még rossz, ha valakit megütsz.

2017. dec. 17. 12:23
 2/3 anonim ***** válasza:
34%
Beteg vagy, ennyi.
2017. dec. 17. 12:26
 3/3 anonim ***** válasza:

Kicsit ismerős a szitu: ha nem csinál az ember semmit, az a baj, ha valamit csinál, akkor meg az a baj. Ezt nem tudod kontrolállni - részben -, így leragadsz abban, hogy nem lépsz. Kb. mint a félelem magába zár esete.

Ennek van valami lelki oka, amit érdemes lenne kezelni.

2017. dec. 17. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!