Emberek, ezt miert csinaljatok?
Kavezoban dolgozom, rengeteg a visszajaro vendeg, akik napi szinten beternek hozzank. A legtobbjuk altalaban belep az ajton, elem all, koszon, es ennyi, varja a csodat. Neha kibok annyit, hogy egy kavet legyszi. De hogy milyen kavet akar, mit ker bele, azt mar luxus mondani.
Oke, hogy az arcat felismerem , de azt, hogy mit iszik es hany cukorral , tejjel/ habbal-e, arra mar nem emlekszek, mert nem 6 emberrol beszelunk, inkabb 56-rol. Es elvarja tolem, hogy amint belep az ajton, en tudjam pontosan, hogy milyet iszik, de nem tudom, ezert szo szerint ki kell az emberbol huzni minden egyes szot, hiaba latja, hogy fogalmam sincs a dologrol,nem daralna am le gyorsan , hogy egy hosszu habosat ket cukorral fahejjal . Ha netan eltalalom, hogy hosszu kavet iszik pl., meg meg is dicser, hogy milyen ugyes vagyok, hogy tudom. .
A szomszed epuletben dolgozokat nyilvan megjegyzem, mikor ok alt. ott maradnak meg 10 percet beszelgetn , en ja jarok hozzajuki, szoval kozelebbi viszonyban vagyok veluk, mint az utca emberevel.
Es oke, hogy ok megjegyeznek engem, mint a csajt, akinel minden reggel kaveznak, de abba senki gondol bele, en mennyi emberrel talalkozok nap, mint nap. Azt is vagtak mar a fejemhez, hogy mi az, hogy nem jegyzem pont az o rendelesuket, mikor mindennap hozzank jar. Hat en ezt teljesen nem ertem, magyarazza meg valaki! :D
Próbáld ki, hogy kedvesen mosolyogva kérdezel: milyen legyen? - neked semmibe nem kerül, az időd is, pénzed is pont ugyanannyi - és jókedvűen megbeszélitek
- ez a módszer csodákra képes!
Miért? mert az emberek összetörtek, belefáradtak abba, hogy sok helyen fizess-fogd-vedd-vidd-dögölj meg-húzz innen stílusban élik a napjaikat.
Tényleg nem jelent plusz terhet - a sor majd vár, és aki siet, nem áll be. Magától megoldódik a gond.
egy kis vidámság sose árt:
Karinthy Frigyes noteszből:
Perec. (Hallottam!) Józsefvárosi péküzletbe bejön egy izgatott úriember.
- Jó napot! Bocsánatot kérek - igaz, hogy itt lehet perecet kapni?
- Igen!
- Na, hála istennek! Már nyolc boltban voltam!
- Tessék, ott vannak a polcon.
Úr odamegy, megnézi, fejét vakarja.
- Hm. Egy kis baj van. Nekem nem ilyen perec kell.
- Hanem? Ez rendes perec, kérem.
- Tudom, tudom. De hát... micsináljak. Nekem olyan izé... olyan B betű alakú kell. Aminek B alakja van.
- Mennyi kellene?
- Csak egy.
Pék gondolkodik.
- Hát kérem, az nem sok. De ha már annyit szaladgált, jöjjön be, holnapra lesz, sütök önnek egyet külön.
Úr arca felragyog.
- Igazán? Számíthatok rá?
- Meglesz, csak tessék bejönni.
Másnap bejön, korán reggel. Homlokát dörzsöli.
- Fü, de meleg van! Tetszik tudni, Óbudáról jövök, direkt a perec miatt. Megvan?
- Tessék, ott van a polcon.
Úr megnézi. Elsápad.
- Jaj istenem, baj van! Félreértettük egymást! Én P alakú perecet mondtam.
Pék méregbe jön.
- Ugyan kérem, B-t tetszett mondani!
- Mondom, hogy félreértett, ne tessék haragudni.
Pék legyint.
- Bánom is én, ha már benne vagyok, holnap meglesz.
Másnap ugyanaz a jelenet. Úr bejön. Fejét vakarja. Igen, igen, P - de ő nem ilyent gondolt, nem nyomtatott P-t, hanem írott P-t. Nagy veszekedés, tárgyalás után a pék ajánlja, hogy rajzolja le. Úr lerajzolja.
Másnap bejön. A rajz után készült P alakú perec készen van.
- Na, most csak jó lesz?
Úr arca felragyog.
- Ez az! Ezt gondoltam! Hála istennek, mégis sikerült!
Boldogan kifizeti, az eddigi kísérleteket is. A pék is örül, hogy túl van a nehéz eseten. Boldogan viszi a perecet.
- Papírba csomagoljam?
Úr könnyedén: - Köszönöm, nem kell becsomagolni. Mindjárt megeszem.
Velem pont az ellenkezője van. Mindig visszakérdeznek. Pedig mint gyerekkoromban az óra előtti jelentést, úgy mondom el:
- Szia, szeretnék elvitelre egy nagy laktózmentes mogyorós flat white-ot.
- Itt fogyasztod?
- Nem, elvitelre.
- Normál?
- Nem, nagy.
- Milyen szirupot kérsz?
- Mogyorósat...
De van egy nagyon aranyos barista, mikor az egész irodának vittem kávét, akkor elfelejtettem a sajátomat laktózmentesen kérni, de emlékezett, és visszakérdezett, hogy ugye laktózmentes legyen. :)
Mondjuk én minden reggel mást iszok, amihez épp kedvem van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!