Úgy érzem elveszítem magamat. Mi lehet ez?
A leírtak alapján SZERINTEM (nem vagyok orvos) üldözési mániád lehet. Amúgy nem rossz az, legalább tuti nem fognak átcseszni, vagy kirabolni. Ha zavar, akkor keress fel egy szakembert. Ha meg a személyiséged változott és amiatt lettél ilyen akkor sok mindent nem tudsz tenni. Tapasztalat. Én a naív 10 éves énemet kell h sokszor (24/18 órában) eljátszam. Akkor voltam még lelkileg 'ép'. Szóval ha csak mások miatt zavar, akkor játszd el, h nincs.
Udv: 15/L
Kényszeresség.
A kényszerbetegség (OCD, azaz obsessive compulsive disorder) a kevéssé ismert problémák közé tartozik, pedig sok ember életét keseríti meg. Mi is ez tulajdonképpen? Röviden talán úgy írható körül, hogy a kényszeres embernek folyton olyan dolgok jutnak az eszébe, amire nem akar gondolni, vagy olyan cselekedeteket ismételget, amelyeket nem akar megtenni. Az érzés rendkívül kellemetlen, szinte kényszeríti az embert egy olyan dolog megtételére, amelyet nem akar megtenni.
A kényszergondolatok olyan én-idegen gondolatok, amelyek állandóan betolakodnak a gondolatok közé, és erős szorongást okoznak. Az ebben szenvedő ember hiába próbálja a gondolatot kiverni a fejéből, újra és újra visszatérnek, komoly szenvedést okozva. Általában az érintett tisztában van azzal, hogy ezek a gondolatok kórosak, és megpróbál megszabadulni tőle pl. figyelemeltereléssel, más gondolatokkal – változó sikerrel.
A kényszer jelentkezhet kívánság formájában (pl. valakinek a halálát kívánva), impulzusként (pl. megérinteni valamit), fantáziálásként (pl. szexuális gondolatok), aggódásként (pl. nehogy valamilyen botrányost tegyen).
tisztasággal kapcsolatos kényszerek (nagyon gyakori)
gyakori kézmosás, fürdés, akár olyan szintig, hogy a kéz az állandó mosástól kisebesedik
túlzó, állandó takarítás
ellenőrzési kényszerekellenőrzési kényszer
folyamatosan ellenőrzi, pl. elzárta-e a csapokat, bezárta-e a lakásajtót, lekapcsolta-e a villanyokat
közlekedéssel kapcsolatos kényszerek, pl. nem okozott-e balesetet
megszámolási kényszer
mindent megszámol
ismétlési kényszerek
folyamatosan ismételget cselekedeteket, pl. újra „kell” olvasnia a könyv sorait, újra megtenni egy mozdulatot (pl. valamit megérinteni)
kérdezgetési kényszer
mivel bizonytalan magában, folyamatosan kérdezget
rendezgetési kényszer
mindennek a helyén kell lennie, nem mozdulhat el, nem állhat más szögben, különben valami baj fog bekövetkezni
sorba tétel kényszere
gyűjtögetési kényszergyűjtögetési kényszer
a gondolati kényszernek megfelelően mindent megőriz, ennek következtében irreálisan sok tárgyat halmoz fel
bizarr dolgokat és a szemetet is felhalmozzák
nem feltétlenül ismeri fel ennek irracionális voltát
nem tartozik ide a hobbi, vagy az értékes gyűjtemény!
kényszeres lassúság
egy cselekedetet csak „tökéletesen” lehet végrehajtani
ennek következtében minden cselekedet végrehajtása irreálisan hosszú ideig tart
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!