Ha "beakadt a lemez" hogy jöhetünk ki a spirálból?
NEm játszodd a megszokott lemezt, hanem mondasz valami oltári hülyeséget, vagy csinálsz valamit, ami nem megszokott.
De bármi jó, ami nem a"normál" dolog, meghökkentö vagy vicces vagy akármiért felhívja a figyelmét.
Pl. a együtt kell(miért is) elindulni, és nincs kész, akkor egyszerüen otthagyod és mégy.
Nálunk volt ilyen, én vittem öt is autóval dolgozni, és sokszor miatta késtem el. Egyszer aztán elegem lett és közöltem, legközelebb A megadott idöontban idnulok, akár ott van, akár sem. Természetesen NEM volt ott - és csak nézett, amikor nem talált, mire elökerült. Attól kezdve képes volt idöben elkészülni.
A koszos cipö a lakásban - a cipöt tedd pl. az ágyába.
A “már megint ezzel zaklatsz”-ra válaszként az ölébe öntesz egy pohár vizet, vagy egyszerüen sikítasz egy hatalmasat, stb.
Vannak külön tréningek arra, hogyan adj hatékonyan visszajelzést.:-) A lényeg az, hogy a renitens figyeljen oda a mondandóra, és értse is meg, hogy a probléma megoldása miért fontos. Ezért nem működik az, ha "viccesen" szólsz, vagy ha 28 ezredszer üvöltve elmondod ugyanazt, de csak magát a kérést. Le kell ültetni, elmondani, hogy pl. te tiszta lakásban érzed jól magad, ezért sokat teszel, és a cipődet mindig leveszed az ajtónál. A koszos cipővel járkálás neked plusz munkát okoz, amitől fáj a derekad, nagyon rosszul esik, ha valaki nem tartja fontosnak, hogy ettől megkíméljen, és összerondítja a lakásodat. El kell mondani a konkrét esetet, amikor az illető bement így, azt is, hogy hogyan élted meg. Ha ezt érti, akkor kell tőle egy megoldás, rá kell kérdezni, mit fog tenni a jövőben, hogy többet ne forduljon elő a gond. Pl. kineveztek vagy vesztek neki egy vendégpapucsot, esetleg hosszú nyelű cipőkanalat, ha az a gond, vagy kiraktok egy kis zsámolyt, széket az előszobába, amire ülve leveheti a cipőjét. Az a lényeg, hogy legyen közös megegyezés a végén, és onnantól arra lehet hivatkozni. Semmiképp nem jó megoldás az üvöltözés, veszekedés, vagy helyből lehülyézés, nem becsmérelni kell (még ha meg is érdemelné), mert abból nem lesz együttműködés, hanem a saját érzéseidről beszélni.
A másik megoldás a kellő határozottság, ha végképp nem ért a szóból.:-) Nálunk tesóknál volt már olyan, hogy az egyik egyszerűen otthagyta a másikat és kész, onnantól megvolt, hogy pl. 17.50-kor indulás, aki nincs kész, otthon marad. Cipős eset pedig velem volt, kétszer felmosattam a gyerekkel a nappalit, miután végigcsörtetett az utcai cipővel benne, azóta mindig eszébe jut, hogy bent csak papucsban közlekedünk.
Öcsém ilyen. A tököm ki van vele, szerintem már direkt csinálta, a nagy bakkancsával esős időben is végig trappol a lakáson, én többször rászóltam, egyszer ordítottam is, mert akkor mostam fel, akkor levette, utána ugyanúgy, senkit nem tisztelve, mert ő laza cool gyerek, ő lázad b_szod 27 évesen is anya pénzén, meg ő nem takarít, de azért tönkreteszi cserébe más házimunkáját.
Amúgy ilyenkor sajnos, ha testvér vagy, nem sokat tehetsz, engem anyám mindig lehurrogott, hogy jaj miért kell bántani a kisebbet, rájuk is hagytam. Mióta elköltöztem, kb. megette a mocsok a lakást, hát ez van. :/
Viszont az előző válaszokban vannak jók. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!