Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az érettségi és az első...

Az érettségi és az első diploma között, hol "romlanak el" az emberek?

Figyelt kérdés

17-18 évesen, érettségi előtt, még nagyon nyitott, közvetlen, kedves mindenki, de 23-25 évesen az első diploma után, már zárkózott, barátságtalan, esetenként goromba a magyar emberek nagy része. Tisztelet a kivételnek!

Az egyetem, főiskola évei alatt esetenként "szépen" látszik az átmenet. Miért "romlanak el" az emberek? Ez más országokban is így van?

Köszönöm az észrevételeket, tapasztalatokat!

2017. nov. 26. 16:30
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Igaz csak 3 hónapja, de én is Szegeden élek, szóval ebbe beletaláltál :D

Én ugyan azt az érzéketlenséget, durvaságot érzem a legtöbb helyen az emberekben, mint középiskolában éreztem.

Nem hiszem el hogy a te osztályaidban legalább 1-2 ember ne lett volna, akit az osztály nagy része kiközösített, gúnyolt a középsuli vagy az általános évei alatt.

A gyerekek ugyan olyan kegyetlenek mint a felnőttek.

Ugyan úgy megy egy osztályban a másik háta mögötti kibeszélés, mások kiközösítése, vagy épp a bunkóskodás, mint egy munkahelyen.

Én sok gimnáziumban voltam "új srác". Nem lehet beilleszkedni egyszerűen, mert olyan merec klikkek alakulnak ki már első évben, hogy aki oda kerül második év során, az egy hierarchia alján találja magát, és mindenki gond nélkül szólogathat be neki, bunkóskodhat vele, Hisz csak egy egyedül álló akárki. Nem tartozik sehova sem.

Valamint én nem vettem észre sehol sem ezt az állítólagos "immunitását" az egyetemet nem végzetteknél, a zárkózottságra és gorombaságra.

Rengeteg gyárban megfordultam már, fogalmazzunk úgy hogy nem doktoranduszokkal vannak tele ezek a helyek. És nem tapasztaltam hogy segítőkészebbek, előítélet mentesebbek, barátságosabbak lettek volna mint az egyetemet végzettek.

Sőt, ezekről a helyekről minden alkalommal 1-2 hónap után borzasztóan keserű tapasztalatokkal mentem el.

Barátaim többsége is egyetemista, szóval ismét csak nem értem a "tapasztalatodat". Nem goromba, barátságtalan embereket keresek.

Plusz ott van az a megfigyelésem is hogy valódi barátságok és szerelmek egyetemen szoktak formálódni. Középiskolában minden felszínes. A barátságok igazából haverságok inkább, amik az érettségi után 99%-ban megszűnnek.

Persze tegyük hozzá, hülyék egyaránt vannak a nem diplomások és a diplomások közt is. "Hála" annak hogy ma már bárki bekerülhet egyetemre megfelelő mennyiségű seggelés után, az egyetemeken sem garancia hogy egyből értelmes emberekkel futsz össze.

Dolgoztam már olyan egyetemistával egy helyen akinek minden második szava g__ci volt, és olyan suttyó stílusban beszélt 8 órán keresztül hogy már azon gondolkodtam hogy hogyan tudnám feltűnés mentesen kidobni a másodikról azt az idiótát. De van egyszerű kamionos ismerősöm, aki mellesleg egy hihetetlenül olvasott, jó lelkű ember, és munkája révén sokat látott is.

Túlságosan egydimenziósan akarod látni a világot.

Amúgy, ha már mindketten itt vagyunk Szegeden, egy sör mellett én szívesen elmesélem neked az eddigi tapasztalataimat. Hisz a kérdésedben is ezekre vagy kíváncsi.

2017. nov. 26. 23:20
 12/21 A kérdező kommentje:
# 10.: Nincs igazad, hiszen írtam: "Tisztelet a kivételnek!". Kérlek, ne csak a kérdést olvasd el, hanem az alatta lévő magyarázó szöveget is, köszönöm!
2017. nov. 28. 00:31
 13/21 A kérdező kommentje:

# 11.: KSH adatokat nézve, a jogerősen elítélt fiatalkorúak és a megfelelő számú fiatalkorú népesség, ill. a jogerősen elítélt 18 éven felüliek korcsoportjait és a korcsoportoknak megfelelő számú népesség arányát nézve (tehát elítéltek százaléka az adott korcsoportban/korcsoportban élők százaléka az össznépességhez képest), én azt látom, hogy 14 - 17 évesek és pl. a 25 - 29 évesek között (de a 14 - 17 évesek és 18 - 19 évesek között főleg) egy óriási ugrás van!

Azaz 14 - 17 éveseknél a fenti arány 2007-ben 0,27 volt, míg a 25 - 29 éveseknél 1,89. A 18 - 19 éveseknél 2,23!

forrás1: [link]

forrás2: [link]

forrás3: [link]

Meg kellene nézni friss statisztikákat is (ha van korcsoportos bontású), mert azóta, úgy tudom a BTK szigorodott.

Abban igazad lehet, hogy ez, ill. az agresszív viselkedés növekedése nem oktatás, ill. végzettségspecifikus -hanem pl. főleg neveltetéstől függ- (erre további korcsoportra bontott, végzettség szerinti statisztikák kellenének).

Viszont egy kiműveltebb ember, általában sokkal alattomosabban képes rosszindulatú lenni, én ezt tapasztaltam. Sajnos én, még mindig azt mondom, hogy az éppen érettségizők, átlagosan jámborabb emberek, mint az éppen diplomázók. Szerintem valami később megy félre.

2017. nov. 28. 01:39
 14/21 A kérdező kommentje:

# 11.: 2014-es statisztika, a 26. és a 27. oldal korfás ábrázolásai sokat mondanak, jó lenne látni a 27. oldalon lévő két korfa arányát, de így is sokat mond, látszik, a 18 éves kor betöltésekor megugrik a bűnelkövetők száma, majd a korcsoport arányához képest lassú ütemben csökken.

forrás: [link]

Sajnos a bűnelkövetés az érettségi után megugrik, ez tény.

Igen, itt nincs szó iskolai végzettségről.

Sajnos az egyetemen sok tényező van, ami agresszívvá teszi az embereket (bulizás, linkeskedés, megszerezhető "javak", mint "ösztöndíjak", OTDK versenyeredmények, pasik/csajok), én így tapasztaltam. A diploma után, még inkább, a pénz, a karrier és az ezzel együtt növekvő egó.

Tisztelet a kivételeknek!

2017. nov. 28. 02:05
 15/21 A kérdező kommentje:
Ha az a végkövetkeztetés, hogy az otthoni nevelés a hibás (a csak egy szülőnél élő fiatalkorú bűnelkövetők száma is magas), akkor szerintem a fő probléma, hogy sok fiatalnak, még 18 éves kora után, az egyetem alatt is szüksége lenne aktív szülői nevelésre. Azaz a mai fiatalok lassabban nőnek fel. Túl nagy a szabadság, pl. a felsőoktatási tanulmányaik alatt. Sokakkal elszalad a ló...
2017. nov. 28. 02:11
 16/21 anonim ***** válasza:
57%

"Nincs igazad, hiszen írtam: "Tisztelet a kivételnek!""

Ja értem, magyarul a "Tisztelet a kivételnek" címszóval a többséget ki is lehet szórni. Ennyi erővel mondhatnám azt is, miért hiszik az emberek hogy a Föld lapos? Tisztelet a kivételnek.

Arról meg ne is beszéljünk hogy jössz itt KSH adatokkal, bűnözéssel. Ami egyáltalán nem bizonyítja azt amit te állítasz. "Igen, itt nincs szó iskolai végzettségről."

Magyarul állítasz valamit ami egyszerűen nem igaz, még csak alátámasztani sem tudod semmivel pusztán azzal hogy "ezt tapasztaltam". De gondolom személyesen ismered azt a több ezer diplomás embert aki mind elromlott "tisztelet a kivételnek".

2017. nov. 28. 04:25
 17/21 A kérdező kommentje:

# 16.: Neked semmi sem jó, ha van sapka az emberen, ha nincs, te "belekötsz". Először az a "bajod", hogy szerinted általánosítottam, majd az a bajod, hogy rájöttél, mégsem általánosítottam. Nem lehet, hogy nálad van mégiscsak "fatal error" -bocs, kb. ez a nicked- és nem a másik készüléke a hibás?

Nem értek egyet azzal, amit írsz, mert rajtam kívül más előző válaszolók is kicsit máshogy látják a témát, mint te.

2017. nov. 28. 16:56
 18/21 anonim ***** válasza:

". Először az a "bajod", hogy szerinted általánosítottam, majd az a bajod, hogy rájöttél, mégsem általánosítottam."

Sehol nem írtam hogy nem általánosítasz, de pont így hamisítod meg az igazságot is a saját oldaladra.

Attól hogy sértegetsz valakit, még nem neked lesz igazad :)

2017. nov. 28. 17:06
 19/21 A kérdező kommentje:
# 18.: Troll vagy, kérlek ne válaszolj többet, köszönöm!
2017. nov. 28. 17:11
 20/21 anonim válasza:
100%

Te egyetemre jársz?

Én Szegeden járok egyetemre, de ilyet nem vettem észre, sőt, inkább nagyon közvetlen, segítőkész emberekkel ismerkedtem meg itt.

2017. dec. 2. 16:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!