Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Szerintetek miért van egyre...

Szerintetek miért van egyre több embernek laktózérzékenysége ill. más ételallergiája?

Figyelt kérdés
Mi lehet az oka?

2017. okt. 19. 21:54
 1/7 anonim ***** válasza:
60%

azért ez eléggé köztudott hogy miért.

de nem akarok regényt írni,úgyhogy egészen röviden.

az ipari méretű tejtermelés előtt az emberek nem fogyasztottak ennyi tejterméket.

ez a fajta tejfogyasztás kb 150-160 éve terjedt el ennyire.

ami az alap hiba,hogy az emlősök az ember is 2-3 éves korig tudja normálisan tolerálni a tejet és a laktózt.

vagyis az alapeset az az,hogy alapból minden ember tejérzékeny,csak van aki jobban bírja.

de a rendszeres fogyasztása eleve természet ellenes és főleg az,hogy egy másik fajhoz tartozó tejét fogyasztják.

az állatvilágban sem látsz olyat,hogy a szoptatási időszak után az állat tejet fogyasztana az életében.

vagyis nincsen szükség a tejre nem alap élelmiszer,egy élvezeti termék.

2017. okt. 19. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
31%
Mert mindent telepumpálnak mérgekkel,meg GMO élelmiszerek terjednek,amik egészségtelenek.
2017. okt. 19. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 hollófernyiges ***** válasza:
100%

"az ipari méretű tejtermelés előtt az emberek nem fogyasztottak ennyi tejterméket."


Szerinted egy hortobágyi gulyás, egy mongol pásztor vagy egy maszáj harcos mégis mit evett? És hogy birkóztak meg a rengeteg allergiájukkal?


Amit én hallottam, hogy a kemizáció elterjedése lehet az allergiajárvány mögött. Az immunrendszer és az endrokrin rendszer sokszor annyi vegyszerrel találkozik, mint akár a 70-es vagy 80-as években, és azok közül csak nagyon kevés van kivizsgálva. Konkrét gyanúsított viszont nincsen.

2017. okt. 19. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

Pont ezen kutakodtam én is.

A gluténról bebizonyosodott, hogy korábban (6 hónapos korig) kell bevezetni, mindenképp a szoptatás alatt. Így csökken az esélye az allergiának.

Ugyanezt találtam a mogyoróról is, jó ha a szoptatás alatt bevezetik, jóval korábban, mint a jelenlegi ajánlat.


Lehet, hogy a sok ételallergia oka hasonló: fél éves korig nem kell elkezdeni a hozzátáplálást, akkor is csak fokozatosan, és egy éves koron túl kéne szoptatni is.

A gyakorlatban ez sajnos úgy néz ki, hogy rengeteg baba már 6 hónapos korban sem kizárólag anyatejes, egyre több köztük a tápszeres. És egyre később vezetnek be bizonyos ételeket.

Így nem egyszerre kapja a kis szervezet az allergén ételt, és az anyatejet, amiben nyomokban az allergén is megtalálható, meg valamiféle "anyai ellenanyag".

Amíg nem volt tápszer, és az anyák két-három éves korig szoptattak (többek között fogamzásgátló céllal), viszont már 3-4 hónaposan kóstoltatták a babát, 7-8 hónaposan evett mindent, és hírből se ismerték az ételallergiát.

Mióta rövid ideig szoptatnak az anyák, és egyre később kezdik az ételek bevezetését, azóta mindenkinek van valami allergiája.


Gondolom, sose fog kiderülni, hogy igazam van-e. Amíg az anyatej ingyen van, a tápszer pedig bombajó üzlet, addig biztosan nem.

2017. okt. 19. 22:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

oké 3as akkor levezetem nagyobb léptékben,talán úgy érthetőbb.

a mai ember nagyjából létezik 250ezer éve.

az állattenyésztés és ezzel a felnőtt kori tejfogyasztás kezdete 8-10ezer évre tehető,akkor is ha az ipari méretű globális tejfogyasztás csak 150 éve van jelen.

ez az idő evolúciós értelemben igen csekély a maradéktalan adaptálódáshoz a rövid és hosszútávú allergén hatások tekintetében.

az pedig hogy bizonyos népek régóta fogyasztják nem mérvadó,mert attól hogy valami szokás még nem nevezhető természetesnek.

szélsőséges példa az észak amerikai indiánok,vagy az óceániai népek,akik oly annyira nincsenek adaptálódva a tejhez és a finomított gabonához,hogy 98%uk kettes típusú diabéteszes.

természetesnek pedig az az alap tekinthető ami alapján kialakult az adott faj.

az ősember pedig nem fogyasztott szarvasmarha tejet 240ezer évig.

2017. okt. 19. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:
az a baj az anyatejjel, hogy nem mindekinek van, pl én anuykámnak se volt, de akkoriban legalább olyakor meglehetet oldani ,hogy más anya tejét kaptam... ma sztem ez annyira ne devat
2017. okt. 24. 01:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 hollófernyiges ***** válasza:
Oké, én is levezetem: nyolc ezer éve iszunk tehéntejet és ez elég idő volt ahhoz, hogy genetikailag is alkalmazkodjunk hozzá (nálunk a lakosság 60%-a hordoz egy olyan génváltozatot, ami engedi hogy felnőtt korban is feldolgozás nélküli tejet igyunk, ez elég sok). Mivel a tejfogyasztás teljesen általános volt eddig is (bizonyíték rá a fenti gén gyors elterjedése), nincs rá ok, hogy épp az utolsó egy-két évtizedben kezdjen okozni allergiákat, véletlenül éppen akkor amikor minden másfajta allergia is járványszerűen terjed.
2017. okt. 24. 10:08
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!