Ez a dolog evolúciós maradvány, vagy csak sima szokás?
Szóval az alaphelyzet-
Megyek haza nem kell vizelni,de amint beérek a lakásba,azonnal vizelési ingerem lesz és el is kell mennem a vécére.
Szerintem ez egy territórium megjelölési maradvány ösztön.
Olyan mint amikor összerándul a gyomor a mennydörgéstől,hiába vagy a meleg lakásban és átkarolod,vagy megérinted a melled lévő ellenkező neműt ilyenkor.
És nem is egyedi ez,mert más másokkal is beszéltem erről és belegondolva ők is így vannak vele amikor beérnek a lakásba.
Szerinted?
Lehet benne valami. Jövök hazafelé, és rámjött a fosás, gondoltam, milyen mázli, hogy pont itton.
Szabin voltam, rámjött a szapora, gondoltam milyen mázli, hogy szabin vagyok.
Kérdező: "Megyek haza nem kell vizelni,de amint beérek a lakásba,azonnal vizelési ingerem lesz"
Nálam nincs ilyen inger (persze lehet, hogy én egy kissé másra sikeredtem, mint az átlag, és ugye az evolúció pont így működik).
Ellenben az utóbbi öt-hat évemben alakulhatott ki bennem az a reflex, hogy a pisilhetnék akkor jön rám, amikor elmegyek a munkahelyemről, de ez is inkább akkor, amikor sokáig túlórázok. De az is lehet, hogy ez inkább azért van, mert úgy belefeledkezem a melóba.
Bárhogyan is, de szerintem is csak beidegződésről van szó, ami személyenként alakul ki valamilyen megszokott szitu hatására.
"Nem territórium megjelölés... eleve az, hogy nem tudunk akárhol pisálni azért van, mert a szüleink a tíltással fóbiákat alakítanak ki bennünk..."
Jó gondolat! :)
De tegyük hozzá, hogy az állatok igen nagy hányadánál is kialakul hamar ilyen fóbia, csak a miénk sokkal erőteljesebbé válik a tapasztalatok és az oktatásunk során, úgy hogy a szülői oktatás ez ügyben csak egy részhalmazt (bár igen meghatározó) képvisel.
Meggyőző érv,hogy a főemlősök nem jelölnek territóriumot.
Úgyhogy amíg utána nem olvasok ennek bővebben,addig elfogadom a pavlovi reflexet mint magyarázatot.
Köszi a válaszokat!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!