Miért nem tudom felhasználni az intellektuális értekezésem több ember között?
Anyukám az egyik legjobb barátnőm,vele rengeteget beszélek és locsogok.
Sokszor önmagamon is meglepődöm,hogy mennyire igényesen megtudom magyarázni a véleményem,vagy kifejteni egy témát,amit ő vagy nem ért,vagy tiltakozik ellene. Ezt ő is szóvá tette és talán normális bókbak is elfogadnám,csakhogy tömegben egyszerűen elporlik ez a "tulajdonságom". Egyszerűen nem tudok hosszasan beszélni,iszonyatosan melegem lesz,ha többen is rám figyelnek. Nem a félénkséggel van a gond,hiszen nem vagyok visszahúzódó,sok emberrel barátkozom. Csak épp rettentően idegesít,hiszen sokszor van szó értelmetlen és hibás szokásokról,amit a társaim imádnak hangoztatni. Otthon el is szoktam gyakorolni magamban,miként világosítottam volna fel őket,na de a valóságban?
Olykor még makogni is szoktam és összefolynak a szavak a számban,értelmetlenűl motyogok.
Miért van ez?! Tudnám kezelni? Vagy... mit tegyek egyáltalán?
17/L
Nyilván sokkal könnyebb azt meggyőzni / manipulálni akit évek óta ismersz és beszélgetsz vele -jelen esetben az anyukád-.
Idegen emberek és témák előtt ez a teljesítmény nem fog tükröződni, főleg bulibetyárok társaságában velük nem lehet sok mindenről beszélgetni -vagy akármi mást is érts ez alatt:"sokszor van szó értelmetlen és hibás szokásokról,amit a társaim imádnak hangoztatni"-
Leblokkolni azt nem mondanám,inkább igyekszem minél gyorsabban befejezni a mondandóm,pl: ha felszólítanak órán.De végülis... makogni vagy hadarni szoktam még az osztály társaim elött is.
Köszönöm a válaszokat,remélem lesz változás! :)
Csak azért kérdeztem a sulis dolgot, hogy akkor ezek szerint olyanok társaságában is megvan ez a gond, akikkel nap mint nap együtt vagy, akikkel azért többé-kevésbé jobban ismeritek egymást, összeszoktatok. Én is ilyen vagyok dettó, ahogy leírtad, és velem is ugyanez volt gimiben is régebben. A "leblokkolást" pedig csak arra értettem, hogy ahhoz képest, amiket mondani tudnál, stb., a fele annyi se jön ki. Szóval ismerős.
Ha gondolod, írj rám privátban, szívesen próbálok segíteni, és elmondhatom, hogy nálam mi és miért van így. Hátha van a miértjében is némi közös pont. :)
Több oka lehet.
1. Hupikék törpikék Okoska karaktere, aki általában fejjel lefelé végzi a gondolatmenetét. Ez a dolog nemtudatosan élhet benned, s nem érzed magad biztonságban.
2. Információkat adsz át, nem érzelmeket. Írod:hadarsz. Okoska nem hadart, sőt. Hangjával, hangsúlyával, testbeszédével (nézd a kezét) is "beszélt"
3. Azt hallottam a metakommunikáció 70% és a tényleges mondanivaló 30%.
Így nem mindegy hogyan adod elő a mondanivalód.
Az a "mit kellett volna mondanom" lépcsőházi szindrómának nevezik egy könyvben. Okoska miért végezte a feje tetején? Ez rejtély, a mai tudomány sem találta meg a választ.
Probálj egy kis humort vinni a mondandódba, a legtöbb előadó az első három-öt percben megnevetteti a közömségét, ezzel már részben az oldalára állította. Ezt alkalmazta minden politikus Hitler is, Orbán is, Osho is, a fizika tanárom is.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!