Házunk elött van egy hatalmas tuja. Nagyobb mint a házunk. Belecsaphat a villám? Tartsak tőle?
Előző tulaj nem vágta ki. Nekünk még mem volt rá időnk. Minden viharban félek mi lesz, ha...
Lehet a háznak baja ha mégis..?
Ilyen alapon a fél ország kivághatná az összes fát,tuját a háza körül,
Nehogy kivágd már!!!
Köszönöm a válaszotokat!
Faluban lakunk, itt a legmagasabb pont szerintem a templom torony, illetve a fenyőfák.
Idővel szépen lassan kivágjuk, mert sajnos alatta nincs fű, ha alá állunk kocsival,(máshova nem tudunk mert olyan hatalmas), enyv folyik/csöpög a kocsira.
Sima hazba is csapott bele, még a múltkor nem kell ahhoz magasnak lennie. Remélem minket elkerül. Köszönöm mégegyszer!
A villám keletkezésének folyamatát ismervén az teljesen mindegy, hogy a faluban mi magas még, ha nincsenek azok a magasok közel. Hogy kölcsönvegyem egyik, régebben általában ilyenhez hozzászóló szakember szavajárását, a villám rövidlátó. Ha a levegő olyan, hogy fölétek viszi a lefelé igyekvő kis kíváncsi előkisülést, akkor a közeletekben levő tárgyaktól indul el feléje ellenkisülés. A már rosszabbra leváltott magyar szabvány a magas környezet becsapási veszélyt csökkentő hatását akkor veszi figyelembe, ha 20 méteren belül lesz valami, ami a ház magasságának környékére emelkedik (két oldalon!).
A tuja akkor jó villámhárítónak, ha nincs túl közel az épülethez, mondjuk 5 méternél távolabb van (említett szabvány erre meg 10 métert mond, de szerintem az túlzás, bár én egy senki vagyok a nemzetközi hírű szakemberhez képest). Ha közel van a házhoz ez a fa, akkor a tujába csapó villám átugorhat a házra.
És ráadásul mindez csak valószínűség, mert a villámot nem azért szeretjük, mert teljesen pontosan kiszámíthatóan viselkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!