Mennyit számít a testsúly az erőben?
Nagyon nem mindegy a test zsírszázaléka! Ha egyik 70 kg de száraz csupa izom ,a másik meg 100kg és abból 30 kg zsír akkor nem erősebb a nehezebb,feleslegesen cipel egy plusz zsákot ami lassítja.
Meg az se mindegy milyen erőt akarsz mérni. Súlyemelést? Kitartást?Vagy bunyót? Soktényezős a dolog.
Verekedésben ha mindkét fél egyenlően képzett (illetve képzetlen) akkor a nehezebb győz általában. Ha viszont a kisebb képzett, a nagy képzetlen akkor a kisebb. Olyan is volt bokszon hogy egy 80 kilós gyerek járt fél éve, de lazán elverte egy 50 kilós aki 2-3 éve járt.
Azért előny a súly ha van hozzá képzettség, mert nagyobb ütőerőt ad általában. De én inkább lennék 180 cm/75 kg, mert gyors, erős, robbanékony, teknikás lehetek.
Mondok egy példát:
Apámmal szoktam kesztyűzni. Ő régen 8 évet bokszolt, én 2 éve bokszolok. Ő nehezebb 30 kilóval. Igazi rémálom, nem elég hogy képzettebb de nagyobb is. Ráadásul elég gyors, teknikás. Viszont ha nem bokszolt volna 8 évet akkor lehet hogy elverném, ellenben ha ugyanúgy bokszolt volna, de kisebb lenne akkor megint nem tudnám elverni.
Szóval teknika, mentalítás, csontok keménysége, gyorsaság, erő és azért a súly is.
Utolsó!
Átlagember ellen oké, de küzdősportolót már nem.
Amúgy 10 kg súlykülönbség hozható lazán 6 hónap-1 évnyi tudással. Ha valaki 20-30 kg izommal nehezebb azért oda már kell egy 2 év, vagy 3 év. Ha meg már 5-10 éve űzöl valamit akkor nem hogy 1, de akár 2-3 embert is elversz.
Az ilyen "tökön rúgom és kész" a fotelharcosok dumája. Aki volt már utcai harc szituban, vagy legalább sparringolt az tudja hogy nem ilyen könnyű.
Én engem ha próbáltak is tökön rúgni átlag emberek lazán elléptem és állba vágtam. Mivel közben 1 lábon álltak ki is dőltek.
Viszont ha egy rúgni tudó thai boxoló rúgna rám, na az necces lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!